Adevărata confruntare

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2009

Adevărata confruntare

Preferinţele electoratului nu par să fi fost influenţate de confruntarea de sâmbătă, de la Cluj, a candidaţilor la Preşedinţie Traian Băsescu şi Crin Antonescu (Mircea Geoană nu a dat curs invitaţiei).

Dovadă stau comentariile postate pe Internet, ilustrând, pe de o parte, încântarea suporterilor liberali că lui Crin nu i-a tremurat vocea, ba, chiar i-au reuşit jocurile de cuvinte şi a dat replici fulgerătoare, uneori dea dreptul sclipitoare, iar pe de altă parte, opinia suporterilor preşedintelui în exerciţiu, că Băsescu l-a surclasat pe adversar prin densitatea personalităţii (reproducem alăturat câteva astfel de e-mail-uri, colectate de pe site-uri diferite, pe care le considerăm reprezentative pentru toate mesajele din aceste zile, aflate în număr imens).

De remarcat că ambele tabere de suporteri sunt de acord că absenţa lui Mircea Geoană de la confruntare este o laşitate.

Comentariile ziariştilor şi analiştilor nu sunt mai originale ; cei care se abţin să-l dea drept victorios pe unul sau pe altul, apreciază calitatea duelului verbal sau acuză slaba organizare a confruntării, timpul scurt care i-a fost alocat şi faptul că n-au dezbătut programe electorale.

În plus, trebuie observat că televiziunile ostile lui Băsescu, care au relatat ulterior confruntarea, i-au cenzurat acestuia momentele bune şi le-au expus numai pe acelea care îl pun în valoare pe Antonescu. Ba, chiar, transcrierile afişate pe site-urile lor sunt inexacte (uneori, trunchiate), conducând la o altă impresie a raportului de forţe desfăşurate în timpul confruntării.

Am avut prezenţa de spirit să înregistrez confruntarea "în direct", astfel că pot compara relatările cu "originalul".

Dar, uimitoare nu sunt aceste deformări grosiere, cu care, de altfel, televiziunile private ne-au obişnuit nu de azi, de ieri, doar în mandatul lui Băsescu. Nu,au făcut-o din 1995 încoace, tot timpul, în toate regimurile (desigur, pe bani, sau pentru bani).

Nu, uimitor este faptul că, asistând la acelaşi spectacol, unii văd ceva, iar alţii altceva.

Unii nu văd, ceea ce alţii susţin că s-a întâmplat.

Şi sunt sinceri.

Am să ofer un exemplu delicat: subiectul "femeilor".

Alăturat, vă punem la dispoziţie transcrierea cuvânt cu cuvânt, pauze şi suspine a confruntării pe acest subiect.

În presa acestor două zile scurse de la confruntare, Băsescu a fost blamat că l-a atacat pe Antonescu făcând aluzie la un episod tragic din viaţa personală a liberalului; prima soţie a acestuia s-a sinucis, nemaisuportând durerile provocate de o boală necruţătoare.

Băsescu a spus, vorbind despre sine, în comparaţie cu Antonescu: " [Sunt - n.n.] un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic, în care să-şi lase soţia...singură să...ajungă în situaţii dificile".

Da, replica este josnică.

Nu cunoaştem detaliile tragicului eveniment, nici împrejurările în care s-a petrecut, nu ştim dacă Antonescu l-ar fi putut preveni sau nu, dar, atât cât se ştie, el n-ar fi putut preveni decesul.

Este îngrozitor.

Este intratât de dezgustătoare replica, încât însuşi Băsescu s-a simţit dator, duminică, să mintă că n-ar avea cunoştinţă de nimic din viaţa personală a lui Crin Antonescu şi că s-ar fi referit la altceva.

Dar, problema, aici, este similară cu găinile şi New York-ul (vezi, alăturat, "Cenzura la nivel psihologic").

Da, este adevărat că Băsescu a deschis subiectul femeilor, dar nu el este cel care a iniţiat coborârea la "atacul la persoană" şi nu el a iniţiat josniciile.

Examinând transcrierea confruntării, constatăm că, sub aparenţa unei declarate preţuiri pentru soţia preşedintelui, Antonescu construieşte o sofisticată formulă prin care o jigneşte grav, deşi este de faţă.

Practic, el afirmă că preşedintele îşi ignoră soţia, în favoarea unor "femei de succes facil" (cum ar fi Elena Udrea, de pildă, aflată şi ea de faţă, undeva lângă soţia preşedintelui). Desigur, în subtext, se află bârfele cu subiect sexual.

Nu este o întâmplare că, în timpul acestui discurs, televiziunea se focalizează pe reacţiile doamnei Băsescu.

Reacţiile există.

Se vede, în modul cel mai clar că a fost afectată.

Deşi se află cu spatele la soţia sa şi nu-i vede reacţia, preşedintele reacţionează îngrozitor.

Îşi apără soţia.

Preşedintele a fost, el însuşi, grav afectat de atacul josnic al lui Antonescu şi îi răspunde cu o bombă nucleară.

Mie, unuia, după această replică, îmi este limpede că, indiferent de şuşoteli, ba, chiar, indiferent că şuşotelile ar spune adevărul şi că Băsescu ar avea realmente relaţii extraconjugale, indiferent de acestea, Băsescu îşi iubeşte soţia şi o respectă , în formula etică proprie.

Nu te apuci să dai cu bombe nucleare când îţi este jignită soţia (şi rişti şi previzibilul oprobiu public), decât dacă o respecţi şi o iubeşti. Altfel, putea să treacă peste asta, cu o replică umoristică, din acelea care se numără cu miliardele de variante pe subiectul relaţiilor dintre bărbaţi şi femei.

Aşa gândesc eu.

Sunt convins că alţii gândesc altfel, dar, asta nu înseamnă de loc că toată lumea are dreptate, fiecare în felul lui.

În realitate, este vorba de confruntarea unor seturi de valori morale şi culturale.

Ele sunt revolute, sau funcţionale, iar acest criteriu poate apleca balanţa în favoarea unei opinii, ori în favoarea celei opuse.

Iar majoritatea nu este, neapărat, cea care are şi dreptate, deşi ea este cea care decide.

Adevărata confruntare dintre Băsescu şi Antonescu s-a purtat pe astfel de seturi de valori.

În schimb, garantez că replica lui Băsescu despre femei, în general, este absolut spectaculoasă; el conchide că, prin discursul ţinut mai înainte, Antonescu a jignit femeile şi că trebuie să le ceară scuze!

Este incredibil!

Citiţi încă o dată transcrierea publicată de noi!

Aparent, Antonescu nu făcuse decât să relateze episoade faimoase, în care Băsescu s-a purtat dezgustător şi a vorbit urât cu şi despre femei.

Antonescu este cel care l-a acuzat de atitudine nepotrivită faţă de femei.

Şi a dat exemple grăitoare, de nerespins.

Şi acum, Băsescu basculează şi îi cere lui Antonescu să-şi ceară scuze, sub cuvânt că a jignit femeile.

Antonescu este groghi, intră în defensivă, explică...

Ca să-şi realizeze sofismul, Băsescu s-a folosit de două lucruri;

Primul - că, în împrejurarea confruntării, Antonescu este cel care, citându-l pe Băsescu, a rostit cuvintele obscene ori vulgarităţile recunoscute a fi ale lui Băsescu.

Acolo, în împrejurarea confruntării, nu Băsescu le-a rostit, ci Antonescu. Ele zgârie urechea, şochează pudoarea publică.

Printr-o scamatorie retorică, îi poţi reproşa lui Antonescu că ar fi jignit femeile, în general, pentru că a adus din nou în circulaţia naţională, episoade consumate în împrejurări specifice, cu cadru restrâns.

Desigur, este o scamatorie.

Al doilea, însă, este de conţinut. El se referă la modelul de femeie pe care, chipurile, Anotenescu l-ar fi vrut promovat : "femeia care ţine casa, femeia care creşte copii".

Dacă regimul comunist va fi avut vreo valoare, atunci una este că ne-a educat în spiritul egalităţii între sexe.

Cel puţin la grupurile sociale educate, ideea egalităţii bărbatului cu femeia este un bun câştigat în comunism.

Din acest punct de vedere, am avut şi păstrăm, încă, o prioritate faţă de ţări europene dezvoltate (şi aş menţiona, în caz, Marea Britanie, ca exemplu, unde mişcarea de emancipare a femeii poartă asupra unor probleme rezolvate, la noi, de comunism).

"Femeia care ţine casa, femeia care creşte copii" este femeia neemancipată.

Nici măcar Crin Antonescu nu crede în acest model (a doua lui soţie este europarlamentar; nu văd cum ar putea "ţine casa" de la Bucureşti, cât este la Bruxelles - poate, prin e-mail?!).

Această făţărnicie, îi oferă lui Băsescu un temei autentic să afirme că Antonescu a jignit femeile şi să-i ceară pe ton imperios, să-şi prezinte scuzele.

Sunt convins că acest comentariu nu este pe placul tuturor cititorilor noştri.

Accept, încă de pe acum, că văd găini.

Cenzura la nivelul psihologic

Antropologul Levy Strauss relatează că a proiectat un film despre oraşul New York în faţa unui trib african primitiv, izolat, şi când i-a întrebat pe africani ce le-a plăcut, a fost uluit să primească unul şi acelaşi răspuns de la fiecare : "Da, mi-au plăcut găinile!

Luând filmul fotogramă cu fotogramă, antropologul a descoperit că, într-o filmare aeriană, printre zgârie-nori, apare trecător o locuinţă cu grădină şi în câteva fotograme, in colţul din dreapta, jos, al ecranului, aleargă două găini.

Antropologul susţine că apariţia găinilor pe ecran durează sub pragul perceptiv optic al omului.

El explică faptul că africanii le-au perceput, totuşi, prin aceea că nu au putut înţelege formele arhitectonice şi funcţionalitatea obiectelor de pe ecran, astfel că s-au concentrat să recunoască măcar ceva, orice, ceva ce le este cunoscut.

Şi au avut noroc; în New York, se aflau două găini.

Este o limită care explică, la nivel rudimentar, percepţiile diferite asupra aceluiaşi eveniment.

Mecanismul psihologic de cenzură şi interpretare devine complex în cazul,de exemplu, al unei confruntări de idei pe teme politice; opţiunile, preferinţele, modelul cultural adoptat individual, ierarhia de valori şi interesele, toate acestea devin instanţe de cenzură şi promovează o anume opinie despre ceea ce s-a petrecut.

"Prima Confruntare" - transcrierea controversei pe subiectul modelului femeii -

Crin Antonescu: ...si filmul preferat, pe care il vad, ...si il revad, la rastimpuri si am facut-o recent, este "Parfum de femeie". Cu Al Pacino.

Traian Basescu: Si de ce va suparati ori de cate ori auziti de femei la Cotroceni, atunci? (rade)

Crin Antonescu: Aaa...Dati-mi voie sa va raspund!

(Moderatorul il intrerupe, dar Crin Antonescu cere "o jumatate de minut" ca sa-si continue raspunsul).

Crin Antonescu: Domnu" Basescu, in tara asta sunt foarte multe femei...noi suntem cam misogini, noi, barbatii, din politica romaneasca...

(Basescu intervine si vorbesc concomitent)

Traian Basescu:..Dumneavoastra, eu nu sunt...(aplauze PDL in timp ce Antonescu repeta "...bun, bun, bun, bun...",pe tot parcursul lor).

Crin Antonescu:...Sa stiti, aa...sa stiti ca notiunea e un pic mai complicata. Asta, de misogin.

Bun!

In politica, noi am procedat.

Suntem in continuare o societate conservatoare si modelele feminine razbat greu. Si prin anumite mijloace, din pacate, doar. Modelele feminine, de pilda, si discursul raportat la femeie, in timpul mandatului dumneavoastra, sunt nepotrivite. Ati promovat "femeia-obiect", femeia cu succes facil, ati vorbit despre "pasarica"..., despre o femeie, nu despre un barbat, i-ati smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist, ati invitat pe masa o ziarista, nu un ziarist...Asta inseamna o atitudine nepotrivita fata de femei si n-am vorbit si n-am facut-o suficient, si n-am trimis niste mesaje si n-am promovat modelul femeii pe care societatea, intradevar, creste.

Femeia care tine casa, care creste copii, desi, cu respect va spun, aveati la-ndemana un asemenea model, il puteati promova mai mult, e chiar doamna Basescu si deasemenea, modelul femeii de succes (n.n - pe ecran, doamna Basescu: privirea coborata, apoi cu greu, trage aer in piept si il tintuieste cu privirea pe Antonescu, o coboara si o ridica din nou clipeste) care pe invatatura face cariera, nu pe tupeu, modelul femeii de succes care castiga admiratia..., nu prin lucruri vazute, ci prin lucruri care se simt, care se construiesc...Ati promovat prea putin modelul asta si din pacate, femeile din Romania nu sunt doar "pasarici", "tiganci imputite" si nici femei cu succes usor.

(Interventia moderatorului:"Domnule Basescu...", Basescu incepe: "Aaa, domnu" Antonescu..." Antonescu spune, in paralel: "Asta, apropo de femei, putem sa dezvoltam subiectu" este...pasionant")

Traian Basescu: Aa, cred ca gresiti in abordarea dumneavoastra, cel putin in ceea ce ma priveste. Si decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat care are trei femei in casa, le respecta. Un barbat caruia nu i s-a intamplat nici un incident dramatic in care sa-si lase sotia...singura sa...ajunga in situatii dificile. Vreau sa va corectati imediat si sa cereti scuze pentru ce ati spus. Pentru mine femeia este mult mai importanta, orice femeie, decat dumneavoastra.

Crin Antonescu: A, bun!

Traian Basescu: Decat dumneavoastra!

Crin Antonescu: Nu despre asta e vorba.

Traian Basescu: Dumneavoastra nu aveti in societate valoarea unei femei, oricare dintre ele, pana si aceea careia I-am cerut scuze ca am jignit-o, exact pentru ca vorbiti asa despre femei.

Crin Antonescu: Cum? (Aplauze) Cum? Nu va tulburati, ca n-am vrut sa va jignesc...

Traian Basescu(vorbind in acelasi timp): Nu, ati jignit femeile.

Crin Antonescu: ...si oricum despre femei am spus ce am spus...N-am jignit femeia...am spus ca ati promovat un model de femeie care nu este cel mai sanatos in societatea romaneasca. Atata am spus!...

Traian Basescu (in acelasi timp): ...Dezinformat!...

Crin Antonescu: ...N-am pentru ce sa imi cer scuze...

Traian Basescu: De ce nu e sanatos modelul pe care il vedeti dumneavoastra? Nu stiu ce model vedeti...vreau sa stiti ca...

Crin Antonescu: Femeile pe care le-ati promovat in politica de exemplu, despre asta vorbesc...

Traian Basescu: Pai, Adriana Saftoiu e membru la dumneavoastra, doamna Renate Veber este membru la dumneavoastra...

Crin Antonescu: ...Nu le-ati promovatdumneavoastra, nu le-ati promovat dumneavoastra. Adriana Saftoiu...

Traian Basescu: Adriana Saftoiu este membra dumneavoastra, doamna Renate Veber este membra dumneavoastra, sunt femei promovate de mine in politica, v-a atras atentia...altceva va infurie, domnu" Antonescu...

Crin Antonescu(in acelasi timp): Nu ma infurie nimic, pe dumneavoastra va vad un pic infuriat...

Traian Basescu: ...va infurie si o femeie care, in afara de a fi inteligenta, este si frumoasa. Eu iubesc si apreciez femeile frumoase.

Crin Antonescu: Dar despre cine e vorba domnu presedinte?

Traian Basescu: De sotia mea, domnu" Antonescu.(Aplauze si zambete)

Crin Antonescu: Aa, bineinteles! Tocmai de-asta va spun ca poate a fost promovata prea putin, in raport cu alte doamne. Adriana Saftoiu...stati putin, sa restabilim un adevar...

Traian Basescu: Nu! Sotia mea a fost enorm promovata! Este prima doamna a Romaniei!(Aplauze)

Crin Antonescu: Foarte bine!(continua aplauzele)...Poate ca dumneaiei mai merita un mandat. Dumneavoastra cred ca nu. (Rasete)

Traian Basescu: Problema dumneavoastra este ca o sa-l luam impreuna. Si eu. Si ea.(Aplauze)

Crin Antonescu: Bun! Eu sper ca exista o persoana in Romania cu care sa va puteti intelege. Sper din tot sufletul. Dar eu...

Traian Basescu: Eu nu vreau sa ma inteleg c o persoana, eu vreau sa ma inteleg cu romanii, domnule Antonescu, nu cu o persoana.

Crin Antonescu: E, nu prea ati reusit, nu prea ati reusit, nu prea ati reusit...insa mesajul meu cred ca a fost destul de clar.

MESAJE PE INTERNET

Fanii lui Băsescu sunt cei cu mintea lejeră care apreciază miştocăreala, golăneala, bişniţa, mitocănia, grosolănia, în concluzie lipsa de civilizaţie, mârlanii săraci şi proşti şi beţivi.

Fanii lui Crin sunt în mare parte aroganţi şi superficiali. Fanii lui Băse preţuiesc faptele mai mult decât vorbele şi sunt în mare parte oameni calificaţi. Fanii candidatului sovietic sunt în schimb oameni asistaţi social, certaţi cu legea, cu gramatica, cu igiena.

Este exact invers, susţinătorii lui Băsescu niciodată nu au avut argumente, nici unul nu spune de ce să-l votez pe Băsescu, decât că-i bun că-i frumos , că-i nu ştiu cum dar neargumentat. nici n-au. JOS LEPRA SECURISTĂ DE LA COTROCENI !

Din sufletul meu afirm: Liberalii NU au candidat! Marianarul pur şi simplu este în altă ligă. Păcat, aşteptam enorm de la Crin astăzi, enorm, speram că poate recupera pt a intra în turul 2 dar.asta a fost. Mai poate face un singur lucru: reconsiderarea rapidă a relaţiei cu PDL => direcţionarea PNL către marinar pentru evitarea unui tur 2, guvern rapid cu PDL ( fără cretinismele gen "noi punem prim-ministrul", iar apoi, reforme, reforme, reforme.

Părerea mea e că niciunul nu este la nivelul lui Geoană. Păcat că cei din jurul lor nu fac mai mult caz de unele calităţi pe care el le are şi ceilalţi nu, şi care după mine sunt absolut necesare unui preşedinte. E vorba de şcolile şi cursurile la activ, şi faptul că ştie la perfecţie limbi străine.(cel puţin engleza şi franceza). Sunt calităţi la care în CV-ul celorlalţi candidaţi lipsesc cu desăvârşire

Traian Băsescu nota 10 Crin Antonescu nota 4

Antonescu -Băsescu 8 la 2, bravo Antonescu.

Băsescu- Antonescu 1-1. Şi nu cred c-a fost blat.

Eu zic că a fost destul de echilibrat. a avut fiecare momentele lui bune. însă, să nu uităm, nu merg singuri ca preşedinte. vine un întreg staff după ei, şi relaţiile/datoriile pe care deja le au. şi aici chiar nu-mi doresc un om de-al lui Patriciu ca preşedinte... are pe cineva în bnr şi deja e mult prea mult... să aibă pe careva şi la cotroceni...

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In loc sa aduca atacuri la persoana, stimabilii candidati ar trebui sa se concentreze pe ceea ce conteaza, adica sa ne spuna ce masuri propun pentru a face fata situatiei in care ne aflam.

    Avem circ, ramane sa vedem daca se scumpeste painea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb