Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a arătat că o mobilitate verde este condiţia prealabilă pentru ca sectorul să crească şi să rămână competitiv în viitor, menţionând că la nivelul Uniunii Europene este vizată o creştere cu 50% a mărfurilor transportate pe calea ferată până în 2030, potrivit Agerpres.
Precizările au fost făcute ieri, cu ocazia webinarului "Perspectiva Europeană a Dezvoltării României", organizat în cadrul programului România-Orizont 2030, proiect derulat de Institutul pentru Libertate şi Democraţie (ILD), în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate. Conform unui comunicat transmis de ILD, Adina Vălean a prezentat o serie de aspecte privind Strategia Comisiei Europene pentru o Mobilitate Sustenabilă şi Inteligentă, adoptată în decembrie anul trecut.
Adina Vălean a afirmat: "Un sistem de mobilitate şi transport durabil este un catalizator pentru atingerea obiectivului stabilit în Green Deal, acela de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Acest lucru pentru transporturi înseamnă o reducere de până la 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră provenit din transport, acest lucru până în 2050, ceea ce reprezintă un efort enorm de transformare a sectorului",.
În ceea ce priveşte diferitele moduri de transport, Comisia Europeană pune accent pe calea ferată, atât pentru pasageri, cât şi pentru marfă.
"Ne propunem să creştem capacitatea şi să oferim opţiuni viabile, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon pe distanţe scurte de transport sub 500 de kilometri, până în 2030. De asemenea, vizăm o creştere cu 50% a mărfurilor transportate pe calea ferată, tot până în 2030. Vrem o creştere cu 25% a transportului pe căi navigabile interioare şi a transportului maritim pe distanţe scurte, până în 2030, şi 50% până în 2050", a completat Adina Vălean.
Conform comisarului european, orice sistem de mobilitate şi transport trebuie să fie multimodal, digital, interoperabil şi integrat. De asemenea, transportul rutier va rămâne o parte centrală a mixului de transport pasageri - mărfuri.
"Pentru a sprijini electrificarea acestuia trebuie să îmbunătăţim urgent infrastructura de realimentare cu energie electrică a Europei. Ne-am angajat să punem în funcţiune, până în 2025, în întreaga Europă, un milion de puncte pentru încărcare şi realimentare pentru maşini şi camioane", a precizat ea.
Potrivit acesteia, transportul este un promotor al creşterii economice, fiind un sector care contribuie cu 5% la PIB-ul european şi angajează în mod direct 10 milioane de oameni.
Totodată, abordarea pe care Comisia Europeană şi-o propune are trei direcţii majore: toate modurile de transport trebuie să devină sustenabile; sistemul de transport în ansamblul lui la nivel european trebuie să fie unul integrat, inteligent şi multimodal; măsuri de stimulare a tranziţiei prin politici tarifare corecte şi optimizate, bazate pe principiul poluatorul plăteşte mai mult (sau emiţătorul, în cazul emisiilor de gaze cu efect de seră).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2021, 18:34)
Dar noi falimentam CFR Marfa chiar acum. Probabil cineva o vrea gratis.