Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat că, începând din 27 mai, ordinea de soluţionare a dosarelor va fi cea a înregistrării, potrivit modificărilor legislative.
Noile prevederi anulează toate deciziile prin care, în perioada 2006 - 2011, unele dosare de despăgubire au fost repartizate spre soluţionare pe alte criterii.
În ultimii ani, anchetele procurorilor au scos la iveală retrocedări supraevaluate, în dosare fiind implicate nume grele din politică, precum deputatul Ioan Oltean, dar şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean, sau oameni de afaceri, precum Horia Simu sau Stelian Gheorghe.
Mulţi bătrâni, abuzaţi de regimul comunist, au murit fără să mai prindă despăgubiri de la statul român, fiindu-le tergiversate dosarele pe ani de zile.
Unii dintre ei au preferat să vândă aproape pe nimic drepturile litigioase, din această afacere apărând o nouă categorie de îmbogăţiţi peste noapte - samsarii imobiliari.
În schimb, ANRP i-a despăgubit de două ori pe unii, în condiţiile în care alţii aşteaptă ani de zile retrocedarea, reiese din raportul de control al Curţii de Conturi pe 2014.
Potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului de la începutul anului, afecţiuni precum paranoia, lombosciatică, osteoporoză, tulburare depresivă recurentă, atacuri de panică, colon iritabil, hemoroizi sau psoriazis, s-au numărat printre motivele invocate în susţinerea cazurilor excepţionale care au fost soluţionate cu prioritate de Autoritate, în perioada 2008-2011.
Însuşi preşedintele ANRP, George Băeşu, a estimat "jaful cu acţiuni FP" la 2 miliarde de euro, în condiţiile în care procurorii au cercetat activitatea instituţiei din perioada când despăgubirile se dădeau în acţiuni la Fondul Proprietatea.
ANRP susţine că astfel de cazuri nu mai sunt posibile, acum.
În scopul accelerării ritmului de soluţionare, s-a mai stabilit că dosarele constituite pe baza unor decizii/dispoziţii emise în executarea unor hotărâri judecătoreşti prin care s-a constatat existenţa dreptului la despăgubiri, precum şi întinderea acestui drept, să fie soluţionate cu prioritate, conform ANRP: "Pentru aplicarea acestei prevederi şi pentru a nu afecta principiul soluţionării dosarelor în ordinea înregistrării, ANRP a constituit un serviciu care are ca sarcină soluţionarea dosarelor cu hotărâri judecătoreşti. Având în vedere faptul că la acest moment nu se cunoaşte care sunt dosarele cu hotărâri judecătoreşti (hotărârile fiind date în contradictoriu cu alte instituţii), ANRP invită titularii acestei categorii de dosare să se adreseze instituţiei noastre. Atragem atenţia că prioritatea dosarelor cu hotărâri judecătoreşti va fi acordată ca urmare a solicitărilor formulate!"
În paralel, ANRP spune că va face şi o verificare a tuturor dosarelor aflate în aşteptare, în scopul identificării celor cu hotărâri judecătoreşti, dar acest proces va fi unul de durată, ţinând cont de numărul mare de dosare şi numărul mic de persoane care pot fi afectate acestei activităţi.
"Pentru soluţionarea cu celeritate a dosarelor, solicităm persoanelor care beneficiază de soluţionarea cu prioritate să depună, odată cu solicitarea mai sus-menţionată, orice document care poate ajuta la încadrarea în grila notarilor publici a imobilelor pentru care se acordă despăgubiri", transmis instituţia.
Până la data de 02.05.2016, la Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) au fost înregistrate 59.671 de dosare, potrivit ANRP, care precizează: "Până în prezent au fost soluţionate 18.638 de dosare. În categoria dosarelor soluţionate intră dosarele pentru care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) sau Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor au emis decizii, dosarele returnate entităţilor notificate la cererea titularilor, precum şi dosarele în cazul cărora s-a constatat, după consultarea autorităţilor locale, că au rămas fără obiect".
În prezent, se află efectiv în analiza consilierilor 6.969 de dosare, pentru care fie s-a purtat/se va purta corespondenţă cu autorităţile locale/petenţi, fie se va propune C.N.C.I. acordarea de despăgubiri.
1. Tariceanu si Ponta au perturbat.
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2016, 09:16)
Tariceanu s-a implicat in toate felurile, inclusiv la Proprietatea.
Si la ALEATORIU si BOALA.
Pretexte pentru copuptie.
Ponta a zis ca vine el cu o lege noua, cea mai tare, si de fapt a durat vreo 2 ani in loc de 6 luni si a reluat procesul de la inceput, ca si cum chiar toti aia din teritoriu ar fi fost prosti.
1.1. Degeaba incerci sa muti vina acolo unde nu e (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de eu în data de 02.06.2016, 09:23)
Incercarea constanta de a-i implica pe Tariceanu si Ponta in retrocedari fara a vedea cohorta PDL-ista in frunte cu preacuratul lor ministru de justitie, dovedeste ca justitia inca o data este selectiva. Furtul din retrocedari a fost un patent industrializat de PDL fara nici o posibilitate de tagada. Furtul din retrocedari a fost o metoda de guvernare.
2. Samsari imobiliari este impersonal
(mesaj trimis de eu în data de 02.06.2016, 09:17)
Cei ce sunt numiti generic samsari imobiliari sunt niste indivizi cu conexiuni politice si in servicii, care au posibilitatea de a recupera ceva ce adevaratii proprietari nu au cum recupera. De regula, cei numiti "samsari" sunt parte a unor grupuri de crima organizata si spalare de bani, sunt implicati in luari/dari de mita, falsuri, excrocherii si multe altele si ar fi timpul sa spunem ca acesti samsari, motoare ale capitalismului liberal sunt mai ticalosi decat comunistii care au confiscat terenurile si cladirile. Comunistii nu au luat pentru ei ci pentru niste organizatii colective sub pretextul unui bine superior, in timp ce samsarii au bagat in buzunarul propriu sub pretextul despagubirii. Samsarii pot recupera nu in virtutea vreunui talent avocatesc ci in baza apartenentei la niste grupuri de crima organizata.