Administrare specială la SNIF, fără acordul Concurenţei şi al ANAF

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică #Servicii Publice / 8 septembrie 2008

Administrare specială la SNIF, fără acordul Concurenţei şi al ANAF

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) rămâne în administrare specială până la data de 31 decembrie 2008. Decizia aparţine ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, care, prin intermediul unui ordin publicat, vineri, în Monitorul Oficial, a prelungit atât protecţia fiscală a statului, cât şi administrarea specială la SNIF până la finele anului curent. Cei resposabili de privatizarea SNIF, consiliul de administraţie a societăţii respectiv unicul acţionar, Agenţia Domeniilor Statului (ADS), beneficiază, astfel, de încă un răgaz pentru a pregăti societatea pentru privatizare. Cu toate acestea, decizia oficialilor Ministerului Agriculturii creează o serie de probleme la nivel inter-instituţional. Prelungirea administrării speciale la SNIF s-a acordat fără avizul Consiliului Concurenţei şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în calitate de principal creditor al societăţii. "Noi am considerat că, în această situaţie, nu s-a impus notificarea celor două instituţii", ne-a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Pe de altă parte, nici creditorii privaţi se pare că nu au fost notificaţi de prelungirea protecţiei fiscale a statului la SNIF. Reprezentanţii agenţiei de recuperare a debitelor, Urban&Asociaţii, ne-au declarat că, deşi, valoarea creanţelor recuperate în decursul timpului a depăşit 1 milion de lei (debit principal şi penalităţi), au rămas şi creditori care până la această dată nu au recuperat decât o mică parte din debitele ce aveau de încasat. Între timp, ofertele pentru preluarea societăţii iar se înmulţesc, precum şi jocurile de culise.

În opinia unora, SNIF, care stă pe un patrimoniu evaluat la peste 100 de milioane de euro, a rămas ultimul tun de dat al actualei guvernări. Chiar şi între conducerea SNIF şi cea a ADS au apărut opinii divergente faţă de viitorul societăţii, prin vânzarea integrală a pachetului de acţiuni sau prin vânzarea pe sucursale viabile din punct de vedere economic.

Consiliul de administraţie al ADS a respins propunerea actualei conduceri a SNIF, înaintantă de Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, (n.n. prima organizaţie care a depus scrisoare de inteneţie la ADS pentru preluarea SNIF) privind vânzarea societăţii pe entităţi viabile economic, cum prevede legea specială de privatizare a societăţii. Administratorul special al SNIF, Ştefan Constantin, ne-a declarat că ADS a hotărât că privatizarea societăţii se va realiza prin vânzarea integrală a pachetului de acţiuni. "Consiliul de administraţie al SNIF a apreciat că nu este oportună vânzarea societăţii pe sucursale", ne-a spus administratorul special al SNIF, care ne-a precizat, recent, că, la privatizarea SNIF, se putea găsi o soluţie pentru vânzarea tuturor sucursalelor, implicit pentru cele care nu au stârnit interesul niciunui potenţial cumpărător. Pe de altă parte, surse din sector, ne-au declarat că, între un alt competitor pentru preluarea societăţii, respectiv Asociaţia Salariaţilor din "Îmbunătăţiri Funciare" şi fraţii Cristescu au existat tatonări pentru preluarea societăţii. Mai exact, conform surselor noastre, liderii de sindicat ai SNIF, au solicitat fraţilor Cristescu sprijin financiar pentru preluarea societăţii, iar, în caz de reuşită, 30% din acţiuni şi două posturi în viitorul consiliu de administraţie. Liderul de sindicat al SNIF, Vasilica Blebea, nu a putut fi contactată până la închiderea ediţiei. În schimb, Marius Cristescu a dezminţit ipoteza unei asocieri cu sindicaliştii SNIF. Marius Cristescu nu a negat însă că, SNIF ar putea reprezenta un obiectiv dacă privatizarea societăţii va avea loc pe sucursale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce la sediul din Fagaras se poate lipsi de la serviciu cu zilele fara a avea un motiv anume si salariu il iau in intregime. Ati putea sa faceti un control fara sa ii anuntati sa vedeti ce fac ei in timpul serviciului. Parerea mea ca ar trebui dati afara cei care lipsesc si si iau de la servici gres..., moto...Va multumesc anticipat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb