Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, l-a sunat, marţi, pe prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed şi i-a subliniat acestuia necesitatea unui armistiţiu imediat şi pe termen nedeterminat în regiunea Tigray, aflată în acest moment în mijlocul unui conflict cu guvernul federal, a transmis Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, conform Reuters, citat de Digi24.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a precizat că Blinken i-a mai cerut lui Abiy să se angajeze la realizarea paşilor ceruţi de Consiliul de Securitate al ONU, săptămâna trecuta, printre care retragerea forţelor eritreene şi Amhara din Tigray, să permită accesul ajutoarelor umanitare şi să stabilească o procedură pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de abuzuri şi atrocităţi.
Guvernul federal etiopian condus de Abiy duce un război civil cu rebelii separatişti din Tigray de la începutul lui noiembrie 2020, iar ambele părţi au fost acuzate de comiterea de atrocităţi şi de abuzuri ale drepturilor omului.
Comandantul forţelor separatiştilor din Tigray a cerut, marţi, un armistiţiu negociat cu guvernul etiopian şi o soluţie politică la conflict, susţinând că "guvernul nu poate să câştige acest război".
Conflictul din Etiopia durează de la sfârşitul anului trecut
Anul trecut, guvernul federal etiopian a lansat o ofensivă pentru a îndepărta de la putere partidul aflat la putere în regiune, separatiştii TPLF (Frontul Eliberării Poporului din Tigray). Atacurile au degenerat rapid într-un conflict armat între armata etiopiană şi forţele anti-guvernamentale.
TPLF şi Abiy au intrat într-un conflict politic după ce premierul a decis să facă schimbări politice la sistemul federal-etnic al ţării.
La sfârşitul lunii noiembrie, premierul Abiy, un câştigător al premiului Nobel pentru pace, a declarat finalul conflictului, însă luptele au continuat, iar acum pare că forţele anti-guvernamentale au din nou iniţiativa.
Mii de oameni au fost ucişi până acum, iar alte zeci de mii s-au refugiat peste graniţă, în Sudan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2021, 11:45)
nu sunt separatisti. nu in sensul ca vor sa se separe de Etiopia. Cei din partidul care conducea in regiunea Tigray (parte a coalitiei de partide etnice care conduce Etiopia) vor sa fie lasati in pace ca partid separat, nu inglobati intr-un nou partid unitar format din vechile partide etnice. Nu se pune problema separarii de Etiopia de catre un partid care a condus mult timp Etiopia (tot in cadrul coalitiei etnice). Abiy Ahmed e din alt partid din coalitie, al etniei oromo, primul oromo care conduce tara. Oromo sunt cei mai multi in Etiopia (nu peste 50% totusi) asa ca pe cei din partidul oromo i-ar avantaja unirea coalitiei intr-un singur partid, ca ar avea tot timpul cel mai greu cuvant de spus in noul partid.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2021, 13:02)
Iar se "implica " americanii , nu le-a ajuns Vietnamul , Irakul . Afganistanul ,basca altele mai mici ? Mde ...cainele moare de drum lung si pros....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2021, 13:01)
Unde se implica americanii iese dezastru
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2021, 16:24)
Depinde pentru cine!
America vede oportunitate in toate!
deschide rute comerciale!
semnat comenturi "cretine"