Administraţia Biden se implică în războiul civil din Etiopia

J.P.
Internaţional / 7 iulie 2021

Administraţia Biden se implică în războiul civil din Etiopia

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, l-a sunat, marţi, pe prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed şi i-a subliniat acestuia necesitatea unui armistiţiu imediat şi pe termen nedeterminat în regiunea Tigray, aflată în acest moment în mijlocul unui conflict cu guvernul federal, a transmis Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, conform Reuters, citat de Digi24.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a precizat că Blinken i-a mai cerut lui Abiy să se angajeze la realizarea paşilor ceruţi de Consiliul de Securitate al ONU, săptămâna trecuta, printre care retragerea forţelor eritreene şi Amhara din Tigray, să permită accesul ajutoarelor umanitare şi să stabilească o procedură pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de abuzuri şi atrocităţi.

Guvernul federal etiopian condus de Abiy duce un război civil cu rebelii separatişti din Tigray de la începutul lui noiembrie 2020, iar ambele părţi au fost acuzate de comiterea de atrocităţi şi de abuzuri ale drepturilor omului.

Comandantul forţelor separatiştilor din Tigray a cerut, marţi, un armistiţiu negociat cu guvernul etiopian şi o soluţie politică la conflict, susţinând că "guvernul nu poate să câştige acest război".

Conflictul din Etiopia durează de la sfârşitul anului trecut

Anul trecut, guvernul federal etiopian a lansat o ofensivă pentru a îndepărta de la putere partidul aflat la putere în regiune, separatiştii TPLF (Frontul Eliberării Poporului din Tigray). Atacurile au degenerat rapid într-un conflict armat între armata etiopiană şi forţele anti-guvernamentale.

TPLF şi Abiy au intrat într-un conflict politic după ce premierul a decis să facă schimbări politice la sistemul federal-etnic al ţării.

La sfârşitul lunii noiembrie, premierul Abiy, un câştigător al premiului Nobel pentru pace, a declarat finalul conflictului, însă luptele au continuat, iar acum pare că forţele anti-guvernamentale au din nou iniţiativa.

Mii de oameni au fost ucişi până acum, iar alte zeci de mii s-au refugiat peste graniţă, în Sudan.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu sunt separatisti. nu in sensul ca vor sa se separe de Etiopia. Cei din partidul care conducea in regiunea Tigray (parte a coalitiei de partide etnice care conduce Etiopia) vor sa fie lasati in pace ca partid separat, nu inglobati intr-un nou partid unitar format din vechile partide etnice. Nu se pune problema separarii de Etiopia de catre un partid care a condus mult timp Etiopia (tot in cadrul coalitiei etnice). Abiy Ahmed e din alt partid din coalitie, al etniei oromo, primul oromo care conduce tara. Oromo sunt cei mai multi in Etiopia (nu peste 50% totusi) asa ca pe cei din partidul oromo i-ar avantaja unirea coalitiei intr-un singur partid, ca ar avea tot timpul cel mai greu cuvant de spus in noul partid.

    1. Iar se "implica " americanii , nu le-a ajuns Vietnamul , Irakul . Afganistanul ,basca altele mai mici ? Mde ...cainele moare de drum lung si pros....

      Unde se implica americanii iese dezastru

      Depinde pentru cine!

      America vede oportunitate in toate! 

      deschide rute comerciale! 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb