Administraţia Sectorului 4 va cumpăra măşti la un preţ de şase ori mai mare decât preţurile pieţei

A.P.
Miscellanea / 15 septembrie 2020

Administraţia Sectorului 4 va cumpăra măşti la un preţ de şase ori mai mare decât preţurile pieţei

Administraţia locală din Sector 4 a anunţat în luna mai că pune la bătaie un buget în valoare de peste 64 de milioane de lei pentru a achiziţiona 15,4 milioane de măşti faciale medicale de unică folosinţă şi peste 30 milioane de mănuşi tot de unică folosinţă, scrie g4media.

G4media a intrat în posesia documentelor licitaţiei din care reiese că administraţia sector 4 a selectat deja cinci societăţi de la care va cumpăra aceste produse, însă preţul de achiziţie este de şase-şapte ori mai mare comparativ cu preţul pieţei la zi şi de trei ori mai mare decât cu preţul la care ministerul sănătăţii a achiziţionat cele o sută de milioane de măşti în luna iunie.

Administraţia locală din sectorul 4 va cumpăra măşti la preţur de 1, 68 RON, 1, 75 RON sau chiar 2,25 RON bucata, în timp ce ministerul sănătăţii a plătit în luna iunie 0,64 RON pe mască de la Naguma Medical Supply.

Între timp, preţurile au scăzut cu mult, iar astăzi preţul de achiziţie al măştilor de către stat a coborât la aproximativ 0,30 de RON pe mască. Altfel spus, administraţia sector 4 se pregăteşte să plătească de şase-şapte ori mai mult pentru achiziţiţia celor 15 milioane de măşti, comparativ cu preţul la zi, conform g4media.

Măştile şi mănuşile ar urma să ajungă în special în unităţile de învăţământ. O parte dintre participanţii la licitaţie ne-au transmis însă că preţul măştilor care vor fi cumpărate după 19 septembrie va fi mai mic.

Direcţiile din cadrul Primăriei Sector 4, administraţie condusă de primarul Daniel Băluţă (PSD), au anunţat pe 14 mai o licitaţie pentru achiziţia de măşti şi mănuşi. Valoarea celor două contracte putea ajunge până maximum 64,8 de milioane de lei.

Deşi până în acest moment, pe site-ul public de licitaţii (https://e-licitatie.ro/pub) nu a fost anunţat câştigătorul - se aşteaptă depunerea unor contestaţii până la sfârşitul săptămânii, G4media.ro a intrat în posesia raportului comisiei de specialitate privind desemnarea firmelor câştigătoare.

Din documente reiese că direcţiile Primăriei Sector 4 vor cumpăra 15,4 milioane de măşti de protecţie de unică folosinţă la un preţ între 1,68 de lei bucata şi 2,25 lei bucata.

Asta în condiţiile în care licitaţiile de acest gen din ultima vreme au fost câştigate cu preţuri de 0,30 lei bucata.

Aşa cum reiese din documentul obţinut de G4media.ro, în contractul cadru pentru furnizarea de măşti se vor face achiziţii de la trei firme: Azera Trade SRL din Bucureşti, Inedit Clean Total SRL din Bucureşti şi Rovomatic Grup Construct SRL din Bucureşti.

La licitaţia deschisă în luna mai, firmele interesate au avut timp să depună oferte până la mijlocul lunii iunie.

Explicaţia suprapreţului

Deşi Azera Trade a avut cel mai bun punctaj, modul de organizare al licitaţiei nu îi permite să se bucure că a câştigat contractul, notează g4media.

"Am vrut să avem o listă de 20 de firme pe care să le selectăm. Preţul a fost unul orientativ la perioada lunii mai-iunie. După ce selectam cele 20 de firme, în funcţie de nevoile momentului, doream să cerem oferte către cele 20 de firme de pe listă. Dacă era o firmă care putea să ne aducă întreaga comanda la preţul cel mai mic, atunci cu ea încheiam contractul. Dacă nu putea onora comanda sau nu pe toată, încheiam contractul cu următoarea firmă care avea preţul cel mai bun şi tot aşa", ni s-a explicat de la una dintre direcţiile primăriei de sector.

În ceea ce priveşte preţul, estimat în licitaţie chiar la peste 3 lei pe mască la nivelul lunii mai, reprezentantul municipalităţii spune că acest preţ a fost stabilit în primărie. "Probabil s-a făcut media contractelor în piaţa la nivelul lunii mai, când era stare de urgenţă", ne-a mai transmis acesta.

Sergiu Marian Cazan, administratorul şi acţionarul unic al Azera Trade - firma care are prima şansă să obţină contractul - ne-a precizat că "la acest moment preţul poate părea mare faţă de alte contracte din piaţă, dar pentru perioada mai-iunie, cam acestea erau preţurile".

Mai mult, acesta susţine că deşi a oferit în cadrul licitaţiei un preţ de 1,68 de lei pe mască, acesta va mai scădea, scrie g4media.

"Când cei de la Sectorul 4 vor face o comandă, noi vom ajusta preţul la momentul respectiv. Nu pot să vă spun cu cât, pentru că va fi totuşi un nou concurs de oferte", ne-a mai precizat acesta. Cazan ne-a asigurat că nu cunoaşte pe nimeni din primărie şi că a fost selectat corect.

Deşi firma nu a avut o cifră de afaceri anuala mai mare de trei milioane de lei, spune că poate asigura măştile pentru că le aduce din ţară. "Nu le aducem din China sau din altă ţară. Reprezentăm un producător român. Aşa că putem să le aducem destul de uşor", a mai punctat acesta.

Alte oferte

SRL-ul deţinut de Sergiu Marian Cazan (Azera Trade) a oferit un preţ de 1,68 de lei pe mască. Celelalte două firme selectate de administraţia Sector 4 au oferit preţuri de 1,75 de lei pe mască (Inedit Clean Total) şi 2,25 lei pe mască de Rovomatic Group Construct.

Inedit Clean Total SRL este o firmă deţinută de Mariana Roşu. Aceasta deţine mai multe societăţi din domeniul medical şi al curăţeniei în spitale/clinici. Anul trecut aceasta a fost membră în consiliul de administraţiei al Companiei Municipale Medicale Bucureşti, societate publică deţinută aflată în administrarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti. Cotidianul "Libertatea" a scris în acest că societatea a fost "abonată" în acest an la contractele cu produse de protecţie organizată de administraţia Gabrielei Firea.

Rovomatic Group Construct îi are ca acţionarii sunt Zoiţa Manciu (cu 50%), Ionuţ Tănăsie Manciu (47,5%) şi Gheorghe Sota (2,75%). Şi societatea s-a mai lipit de contracte publice chiar cu administraţia condusă de Daniel Băluţă, actualul primar. Alături de Erbaşu Construct şi de alte societăţi de construcţii, Rovomatic a primit anul trecut un contract de peste 93 de milioane de lei pentru renovarea a 62 de blocuri. Ionuţ Tănăsie Manciu este şi un apropiat al fostului ministru al Comunicaţiilor din guvernul condus de Sorin Grindeanu, Augustin Jianu.

Contractul Ministerului Sănătăţii cu Naguma

Produsele cerute de administraţia Sector 4 sunt destul de apropiate ca model şi performanţe de cele solicitate de Ministerul Sănătăţii în vara. Reamintim că în iunie, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 115 milioane de măşti de la Naguma Medical Supply. "Sunt puţin mai bune decât măştile cumpărate de minister, dar nu pot să spun că este o diferenţă foarte mare. Sunt puţin mai bune", ne-a explicat Sergiu Marian Cazan.

Din această asemănare a produselor, şi din faptul că perioada de licitare a celor două contracte (ca depunere a ofertelor) a fost aceeaşi (mai-iunie) se poate compara că măştile care vor fi cumpărate de Sectorul 4 sunt mai scumpe cu un leu. Mai exact, sunt mai sumpe o dată şi jumătate (1,68 lei bucata - Sector 4; 0,64 lei bucata - Ministerul Sănătăţii.

Omul de afaceri Michael Topolinski a câştigat în luna iunine prin firma Naguma Medical licitaţia cu Ministerul Sănătăţii cu preţul de 0,64 de lei pe mască, aşa cum a relatat g4media.ro.

Contractul pentru mănuşi

Pe lângă contractul de achiziţie a măştilor, administraţia Sector 4 a scos la licitaţie şi un contract pentru mănuşi de protecţie de unică folosinţă. Lista firmelor selectate pentru a depune oferte este compusă din două firme:

General Medicals Active SRL din Mureş şi Dolex Com SRL din Vâlcea.

De la una dintre cele două societăţi sau de la amândouă, în funcţie de ofertele companiilor, se vor achiziţiona: 308.000 cutii a câte 100 de bucăţi mănuşi. Practic, 30,8 milioane de mănuşi.

Diferenţa de preţ dintre cele două srl-uri a fost una mică. General Medicals Active a oferit 18.449.000 de lei pentru întreaga cantitate, iar Dolex Com a ofertat 18.480.000 de lei

General Medicals Active este deţinută de soţii Mircea Ştefan Solovastru şi Alina Nicoleta Solovastru din Târgu Mureş. Firma este una destul de mică, cu o cifră de afaceri care în medie a fost de un milion de lei pe an.

Dolex Com SRL este deţinută de fostul senator PDL din perioada 2004-2008, Dorel Jurcan. Cifra de afaceri a societăţii a fost în ultimul an de 15 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. bani aruncati la canal pe lucruri care nu folosesc la nimic si mai sint si scumpe . tot noi ne miram ca sintem cei mai saraci si batjocura Europei ca ne vindem casa , sa sa ne luam palton .

    Au fost cumpărate măști pentru toți elevii din sectorul 4. Găsiți voi preț bun. Găsiți numărul de măști necesar. Restul e cancan electoral.

    Pai se face concurs de oferte. In SEAP/SICAP. Cel mai mic pret castiga. Asta e.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb