Administraţia SUA a abandonat negocierile pentru compensarea financiară a familiilor de migranţi separate la frontiera cu Mexicul din cauza politicii de ''toleranţă zero'' a fostului preşedinte Donald Trump, au transmis ieri reprezentanţii celor două părţi, potrivit AFP, transmite Agerpres.
Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a precizat că nu a putut fi încheiat niciun acord cu avocaţii familiilor care au depus plângere în urma separărilor, insistând în acelaşi timp asupra posibilităţii de a ajunge la o înţelegere în viitor.
"Deşi părţile nu au reuşit să ajungă la un acord de reglementare de această dată, rămânem hotărâţi să dialogăm cu reclamanţii şi să le facem dreptate victimelor acestei politici odioase", a transmis Departamentul de Justiţie într-un comunicat.
Reclamanţii, care solicită o indemnizaţie pentru daunele psihologice suferite din cauza separărilor, au anunţat că îşi vor continua lupta juridică.
"Ne vom întoarce în instanţă (...) Trauma provocată acestor copii şi părinţi de guvernul nostru este de neînţeles. Trebuie să facem ceea ce este necesar", a declarat pentru AFP Lee Gelernt, avocat al asociaţiei Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU).
După învestirea sa în ianuarie, Biden a promis că va duce o politică migratorie "mai umană" după epoca Trump şi după aşa-numita strategie de "toleranţă zero" a acestuia, lansată în 2018.
Ea consta în a deschide dosar penal împotriva oricărei persoane care intră ilegal pe la frontiera cu Mexicul. Urmarea a fost că părinţii au fost închişi fără copiii lor.
Conform Departamentului de Securitate Internă al SUA, aproape 4.000 de copii migranţi au fost separaţi de familiile lor şi numai 1.786 minori s-au putut reuni cu părinţii. Totuşi, documente judiciare indică faptul că au fost separaţi de părinţi un număr total de 5.500 de copii migranţi.
Numărul arestărilor de persoane fără documente la frontiera de sud a SUA a crescut puternic în ultimii ani, majoritatea dintre ele provenind din America Centrală şi Mexic.