Administraţia Trump impune Chinei sancţiuni de aproape 60 de miliarde de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2018

Beijing-ul ameninţă cu represalii

UE, scutită temporar de tarifele americane pe importurile de oţel şi aluminiu

Beijing-ul ameninţă cu represalii

UE, scutită temporar de tarifele americane pe importurile de oţel şi aluminiu

Preşedintele american Donald Trump a semnat, ieri, un memorandum care va impune tarife - represalii de aproape 60 de miliarde de dolari pentru importurile din China.

"Aceasta este prima din multele sancţiuni comerciale pe care le vom aplica", a afirmat Trump la momentul semnării memorandmului, conform CNBC.

SUA sancţionează China în baza a ceea ce consideră "dovezi" că ţara asiatică încalcă normele privind proprietatea intelectuală şi transferurile de tehnologie, potrivit presei internaţionale.

"Trump a decis să ia aceste măsuri în urma unor investigaţii privind eforturile de distorsionare a pieţelor, susţinute de statul chinez, de presiunile şi furturile de tehnologii americane şi de proprietate intelectuală", a declarat, ieri, conform theindu.com, Raj Shah, reprezentant al Biroului de Presă al Casei Albe.

Administraţia SUA subliniază că sancţiunile vin după ani de convorbiri cu Beijing-ul, pe marginea problemelor existente, însă aceste discuţii nu au reuşit să schimbe situaţia.

Presa americană scrie că SUA vor lua şi măsuri pentru limitarea investiţiile chinezilor.

Negociatorul-şef al SUA, Robert Lighthizer, a spus recent, în Congres, că Whashington-ul caută să pună "maximum de presiune pe China şi minimum de presiune pe consumatorii americani". În opinia sa, protejarea proprietăţii intelectuale este vitală pentru economia SUA.

În acest context, Beijing-ul a acuzat Washington-ul de încălcarea repetată a regulilor comerciale internaţionale şi a ameninţat cu represalii, dacă SUA vor taxa bunurile de provenienţă chineză.

Ministerul Comerţului de la Beijing a îndemnat Statele Unite să le ofere companiilor chineze "un mediu comercial internaţional echitabil şi stabil".

Conform Reuters, sunt tot mai multe temeri că între primele două economii mondiale - SUA şi China - ar putea izbucni, în condiţiile date, un război comercial.

Europa, Australia, Argentina, Brazilia şi Coreea de Sud negociază cu SUA eliminarea definitivă a taxelor pe importurile siderurgice

Uniunea Europeană şi alte ţări vor fi, pentru moment, scutite de tarifele promulgate de administraţia Trump pentru importurile de oţel şi aluminiu, a declarat, ieri, reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, transmite AFP, conform Agerpres.

În data de 8 martie, preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat introducerea, din 23 martie, a unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, dar a exceptat Canada şi Mexic, oferind posibilitatea excluderii altor aliaţi.

Joi, cu prilejul unei audieri de către comisia de finanţe din Senatul SUA, reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, a declarat că preşedintele Donald Trump a decis să introducă o pauză cu impunerea de tarife în timpul negocierilor cu o listă de ţări suplimentare. "Avem Europa, avem Australia, avem Argentina, avem Brazilia. Am uitat pe cineva? Evident, Coreea de Sud, cu care suntem în prezent în negocieri", a spus Lighthizer.

Mai mulţi responsabili europeni, printre care şi comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, s-au deplasat la Washington în ultimele zile pentru a cere ca Uniunea Europeană să fie scutite de aceste tarife vamale. Cecilia Malmstrom a declarat în Parlamentul European, înaintea de intervenţia lui Robert Lighthizer, că se aşteaptă ca UE să fie scutită, dar că nu poate fi încă sigură.

Deficitul comercial al SUA pe relaţia cu China a atins un record de 375 miliarde de dolari anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb