Administraţia Trump încearcă să exploateze petrolul dintr-un refugiu protejat din Alaska, înainte de inaugurarea lui Biden

J.P.
Internaţional / 17 noiembrie 2020

Administraţia Trump încearcă să exploateze petrolul dintr-un refugiu protejat din Alaska, înainte de inaugurarea lui Biden

Într-o încercare de ultim moment de a permite forarea resurselor de petrol şi gaz în Refugiul Natural Naţional din Alaska, administraţia Trump a anunţat, luni, că va începe procesul formal de concesionare în favoarea companiilor petroliere, potrivit New York Times, citat de Digi24.

Această procedură stabileşte o potenţială concesiune chiar înainte de 20 ianuarie, Ziua Inaugurării noului preşedinte. Joe Biden, care s-a opus forării în refugiu, ar urma să încerce să oprească companiile.

"Administraţia Trump încearcă o mişcare disperată. Ei ştiu că ce au început este grăbit şi dubios din punct de vedere legal", a declarat Jenny Rowland-Shea, un analist senior de politici la Centrul pentru Progres American, un grup liberal din Washington.

Registrul Federal a cerut, luni, ca "o cerere de nominalizări" de la Biroul de Gestiune a Terenurilor să fie publicată oficial marţi, în vederea concesionării a peste 6.000 de kilometri pătraţi din refugiu de-a lungul coastei Oceanului Arctic. Cererea de nominalizări este practic o solicitare ca firmele petroliere să specifice ce suprafeţe de teren ar fi interesate să exploreze şi eventual să foreze pentru petrol şi gaze.

Institutul American pentru Petrol, un grup industrial, a declarat că mişcarea este binevenită. Într-un comunicat, organizaţia a spus că dezvoltarea în refugiu este "aşteptată de mult timp şi va crea locuri de muncă bine plătite şi va oferi o nouă sursă de venituri pentru stat - fapt pentru care majoritatea populaţiei din Alaska o susţine".

Cererea de nominalizări va permite 30 de zile pentru comentarii, după care biroul, parte a Departamentului de Interne, va putea emite o informare finală ca vânzările să aibă loc la 30 de zile după. Asta înseamnă că vânzările ar putea avea loc cu câteva zile înainte de Ziua Inaugurării.

În mod normal, biroul va aloca timpul necesar pentru a revizui comentariile şi va stabili ce suprafeţe va vinde înainte de emiterea informării finale de vânzare, proces care poate dura câteva luni. Însă, în acest caz, biroul ar putea decide să ofere toată suprafaţa şi să emită imediat informarea.

Orice concesiune ar fi apoi subiectul analizelor făcute de agenţii din administraţia Biden, inclusiv biroul şi Departamentul de Justiţie, un proces care ar mai putea dura o lună sau două. Aceasta ar putea permite administraţiei de la Casa Albă să refuze emiterea concesiunilor, posibil prin clamarea că fundamentările ştiinţifice ale planului de autorizare a forărilor în refugiu sunt greşite, precum grupurile ecologiste au susţinut.

Miza este viitorul refugiului, una dintre cele mai îndepărtate şi neatinse părţi din SUA, casă pentru urşi polari şi reni aflaţi în migrare, printre alte animale şi plante sălbatice. În 2017, inversând decenii de protecţie, administraţia Trump şi Congresul majoritar Republican a deschis câmpul costier al refugiului pentru posibile dezvoltări de petrol şi gaze.

Aşteptările sunt că terenul se află deasupra formaţiunilor geologice care ar putea deţine miliarde de barili de petrol, deşi această evaluare se bazează pe date colectate în anii '80. Un singur puţ de explorare a fost săpat în refugiu, iar o investigaţie New York Times a găsit că rezultatele sunt dezamăgitoare.

Dacă vor demara concesionările, este neclar cât interes ar atrage din partea companiilor petrolifere pentru forări în refugiu. Va fi cel puţin un deceniu înainte ca ţiţeiul să fie produs în acea zonă, iar până atunci mişcarea care doreşte să reducă dependenţa lumii faţă de combustibili fosili va diminua nevoia pentru aceştia. Producţia de petrol în zona Arctică este dificilă şi costisitoare iar companiile probabil vor decide că nu se merită efortul financiar. Acestea s-ar putea îngrijora de potenţialul impact asupra reputaţiei lor dacă sapă într-un astfel de loc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb