Ministerul Energiei a revocat, marţi, patru membri din consiliul de administraţie al Romgaz (SNG) şi a numit în locul acestora alţi patru membri, însă doar cu mandate provizorii de patru luni, aşa cum s-a întâmplat, recent, şi la Hidroelectrica şi la Nuclearelectrica.
Ministerul Energiei i-a revocat, prin reprezentanţii săi, din calitatea de administratori pe Dumitru Chisăliţă, Aristotel Marius Jude, Răzvan Florin Stoicescu şi Aurora Negruţ, ca urmare a expirării mandatelor în cursul lunii mai 2017, arată raportul companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În locul lor au fost numiţi patru administratori provizorii: Bogdan-Nicolae Stan (actualul preşedinte al ANAF), Alexandru Chirilă, Gheorghe - Gabriel Gheorghe şi Virgil Metea, directorul general al Romgaz, conform news.ro.
De asemenea, în Adunarea Generală a Acţionarilor de marţi a fost stabilită remuneraţia fixă a membrilor provizorii ai consiliului de administraţie, "egală cu media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform clasificării activităţilor din economia naţională".
Acţionarii nu au aprobat însă propunerea de repartizare a profitului net aferent anului trecut şi nici participarea salariaţilor la profit.
Acţionarii au respins, totodată, acordarea unui dividend brut pe acţiune aferent exerciţiului financiar 2016, în valoare de 2,49 lei/acţiune.
Anterior, Romgaz a aratat că dividendul brut de 2,49 lei pe acţiune a fost calculat ţinând cont de "memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, prin care reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie sunt mandataţi pentru a hotărî repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende, cu ocazia aprobării situaţiilor financiare ale anului respectiv".
Profitul net al Romgaz a scăzut cu 14,2% în 2016, până la 1,02 miliarde lei (circa 227 milioane euro), pe fondul diminuării cifrei de afaceri cu 15,8%, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.
Compania a realizat în 2016 investiţii de 497,7 milioane lei (10 milioane euro), nivel la jumătate faţă de cel atins în 2015, de 938 milioane lei.
Producţia de gaze a companiei a scăzut anul trecut cu 24,1%, la 4,22 miliarde metri cubi, de la 5,56 miliarde mc în 2015.
Romgaz are circa 6.200 de angajaţi şi, alături de OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.