ADMINISTRATORII DE PE PILONUL II SPUN CĂ S-AR PUTEA RETRAGE DIN PIAŢĂ DACĂ NU VOR FI MĂRITE COMISIOANELE DE ADMINISTRARE "Eureko" a câştigat doar 700.000 de lei din administrarea pensiilor private, în primele cinci luni ale anului

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2009

Frans van der Ent: Probabil că vom începe să recuperăm din investiţia iniţială din 2016

O parte dintre actualii administratori ai fondurilor de pensii private de pe Pilonul II ar putea fi nevoiţi să solicite retragerea licenţelor şi să părăsească piaţa autohtonă, dacă instituţiile de reglementare nu vor decide să majoreze comisioanele percepute pentru managementul activelor, a declarat, ieri, Frans van der Ent, country manager al "Eureko". Domnia sa consideră că actualele comisioane reglementate prin lege sunt mult prea mici şi afectează profitabilitatea societăţilor de administrare a fondurilor de pensii.

Societatea de administrare a fondurilor de pensii private "Eureko" a câştigat în primele cinci luni ale anului, doar 700.000 de lei din comisioa­nele percepute pentru managementul activelor fondului "Eureko", de pe Pilonul II, după ce, în 2007 şi 2008 a investit aproximativ 22 de milioane de euro.

"Din comisioanele actuale, de maxim 3% din contribuţia lunară plătită de client şi de 0,06% pe an din valoarea activelor administrate nu poţi acoperi salariile angajaţilor sau cheltuielile de marketing necesare pentru ca societatea de administrare să îşi poată desfăşura activitatea", a precizat domnul van der Ent.

Potrivit acestuia, nivelul comisioa­nelor practicate în România este de aproximativ două ori mai mic decât cel practicat în alte state europene, precum Slovacia.

"România este o piaţă mult mai mare decât Slovacia, motiv pentru care legiuitorul a stabilit comisioane mai mici, determinând fondurile să concureze pentru o cotă mai mare de piaţă. Totuşi, dacă aceste comisoane nu vor fi mărite, este posibil ca administratorii să renunţe şi atunci situaţia va fi la fel ca înainte de 2008. Va exista doar Pilonul I", a avertizat country-managerul "Eureko".

Anul trecut, administratorii fondurilor de pensii de pe Pilonul II au avut pierderi de aproximativ 859 de milioane de lei, excepţie făcând administratorul "KD".

Fuziunea cu "KD" ar putea dura maxim şapte luni

Conducerea Societăţii de administrare a findurilor de pensii private "Eureko" estimează că ar putea dura maxim şapte luni până la finalizarea fuziunii cu fondul de pensii administrat privat "KD", în condiţiile în care peste câteva săptămâni ar putea depune la Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) dosarul pentru obţinerea autorizaţiei de fuziune.

Aceasta ar fi a doua fuziune demarată de "Eureko", după ce, la finele săptămânii trecute, a finalizat fuziunea cu fondul de pensii administrat privat de la "Bancpost". Această mişcare a majorat numărul clienţilor "Eureko" la 325.543 de participanţi, compania urcând o poziţie pe locul cinci în topul societăţilor de administrare, după numărul participanţilor.

Conducerea companiei a precizat, ieri, că este deschisă şi pentru alte fuziuni.

Reprezentanţii "Eureko" au anunţat, ieri, că pentru Pilonul III intenţionează să obţină o poziţie similară cu cea deţinută pe Pilonul II, deşi segmentul pensiilor facultative a fost lovit semnificativ de criză. Astfel, conducerea "Eureko" a anunţat că va amâna lansarea unui al treilea fondul de pensii, pe Pilonul III, cu un nivel de risc mai ridicat, preferând să se concentreze deocamdată pe vânzarea celor două fonduri pe care le administrează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb