Administratorii speciali, înlăturaţi din companiile de stat

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 25 august 2021

Ministrul Claudiu Năsui precizează că prin desfiinţarea funcţiei de administrator special va fi stopată căpuşarea companiilor de stat şi vor fi diminuate pierderile înregistrate anual de acestea.

Ministrul Claudiu Năsui precizează că prin desfiinţarea funcţiei de administrator special va fi stopată căpuşarea companiilor de stat şi vor fi diminuate pierderile înregistrate anual de acestea.

Funcţia de administrator special al companiilor de stat va fi desfiinţată, după ce Guvernul va aproba proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin care se va modifica legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.

"Ce sunt administratorii speciali? O găselniţă a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid. Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic. Din 2002 aceşti aşa-zis administratori tot pregătesc privatizări şi se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat. Legea care a creat sinecurile acestea se numea pentru instituirea unor măsuri pentru accelerarea privatizării companiilor de stat. După 20 de ani, nu doar că aceste companii nu sunt privatizate, dar nu mai sunt nici măcar privatizabile. Din companiile «noastre» au făcut companiile «lor» şi le-au transformat în găuri negre prin care au sifonat bani două decenii întregi. Cum fac asta? Păi atâta timp cât compania nu este privatizată, administratorul special ia un salariu frumos, în unele cazuri de până la 19.000 lei pe lună. An de an, guvernare de guvernare. Şi dacă vă întrebaţi de unde au bani aceste găuri negre care sunt în pragul falimentului, răspunsul e simplu: de la buget, adică de la contribuabili. Companiile s-au îndatorat în neştire sub administrarea specială, apoi datoriile au fost şterse periodic. Regimul administrării speciale prevede chiar şi suspendarea executărilor silite ale ANAF. Un privilegiu la care orice antreprenor normal, poprit de fisc până şi pentru câţiva lei, nu poate nici să viseze", a prezentat necesitatea aprobării viitorului act normativ Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Conform notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, actul normativ prin care se înlătură administratorii speciali din companiile de stat ar fi fost solicitat chiar de Comisia Europeană, care ne-a avertizat că suntem în risc de infringement.

"Procedura de administrare specială şi supraveghere financiară reglementată de Legea nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării a fost criticată în mod constant de către Comisia Europeană ca una din cele mai problematice elemente ale procedurilor de privatizare din cadrul normativ românesc. Statutul de administrare specială instituie un regim care favorizează companiile care intră în această procedură, şi lasă loc de acordare a unor potenţiale ajutoare de stat neautorizate, protejând companiile de stat de la plata obligaţiilor lor bugetare. Urmare recomandărilor făcute de reprezentanţi ai Comisiei Europene a rezultat că există posibilitatea ca forul comunitar să iniţieze o procedură de investigaţie a cazurilor în care nu s-au modificat aceste prevederi. Mai mult, în cursul vizitei la Bucureşti vicepreşedintele Comisiei Europene a atras atenţia asupra riscului de infringement în măsura în care legislaţia în domeniul privatizării nu este modificată în sensul eliminării procedurii de administrare specială. Comisia a solicitat în mod repetat găsirea unei soluţii conforme cu regulile privitoare la ajutorul de stat. O astfel de soluţie există deja în vigoare şi general aplicabilă tuturor debitorilor, respectiv restructurarea obligaţiilor bugetare în temeiul Ordonanţei nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Ministrul Claudiu Năsui precizează că prin desfiinţarea funcţiei de administrator special va fi stopată căpuşarea companiilor de stat şi vor fi diminuate pierderile înregistrate anual de acestea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... paradigma ridică prețul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb