ADMINISTRATORUL JUDICIAR ÎI CONTRAZICE PE GUVERNANŢI Ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă - vara viitoare, nu în toamnă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 august 2012

Remus Borza

Remus Borza

Compania este căpuşată de mai mulţi "băieţi deştepţi" decât cei din contractele bilaterale directe

Contractele păguboase transformă managementul profesionist la companiile de stat într-o iluzie

Insolvenţa, instrument eficient de curăţare a căpuşelor, în opinia lui Remus Borza

Hidroelectrica nu poate ieşi din insolvenţă în această toamnă, aşa cum "unii trâmbiţează triumfalist", a declarat, ieri, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

Premierul Victor Ponta şi minis-trul Economiei Daniel Chiţoiu au declarat, recent, că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă în toamnă şi că va fi o companie mult mai puternică.

Domnul Borza şi-a explicat poziţia: "Nu este oportună ieşirea din insolvenţă în toamnă. Un termen realist este vara anului viitor. Unii cred că insolvenţa s-a terminat prin denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi. Contractele sunt doar vârful aisbergului. Am identificat încă alte şapte cauze care au condus la insolvenţa Hidroelectrica".

Remus Borza a adăugat: "Singurul care gestionează Hidroelectrica este administratorul judiciar. Punct. Înţeleg că sunt declaraţii politice. Salut curajul premierului Ponta, al ministrului Chiţoiu şi al şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de a des-chide procedura insolvenţei. Un termen mai realist este 30 iunie 2013. Acest termen nu trebuie să sperie pe nimeni", a adăugat Borza.

Hidroelectrica are 839 creditori, iar valoarea creanţelor cerute de 327 dintre aceştia se ridică la 5,1 miliarde lei. Administratorul judiciar a spus, ieri, într-o conferinţă: "Când vom termina de analizat toate dosarele creditorilor, am putea avea sur-priza să constatăm un pasiv de 6-7-8 miliarde lei. Cu ce plătim creditorilor? Tehnic, am putea scoate compania din insolvenţă în toamnă, dacă eşalonăm creanţele sau dacă îi convingem pe creditori să renunţe. Or nu este posibil aşa ceva".

Remus Borza susţine că Hidroelectrica a fost văduvită de venituri importante (circa 1,2 miliarde euro din 2006 până în prezent) nu numai în cadrul contractelor bilaterale directe încheiate cu "aşa-zişii băieţi deştepţi". Probleme sunt şi în contractele de investiţii, mentenanţă şi retehnologizare. Potrivit domnului Borza, lucrările supraevaluate au scos bani grei din buzunarul Hidroelectrica în ultimii ani.

Administratorul judiciar al producătorului de energie hidro a promis, în următoarele zile, un raport cât un roman gros de 500 de pagini asupra modului în care societatea a fost "căpuşată" în contractele pe care le derulează şi care au adus-o în lipsă de lichidităţi: "Ştiu că am creat numeroase controverse prin declaraţia că toate societăţile cu capital de stat ar trebui să treacă prin «purgatoriul insolvenţei». Aceste contracte păguboase cu societăţile de stat sunt multe, bine făcute, greu de reziliat. De aceea nu sunt un partizan al managementului privat. Sunt bani aruncaţi pe fereastră. Niciun manager adus de la Londra sau Washing-ton nu poate să facă curăţenie într-o societate cu capital de stat, pentru că va găsi aceleaşi contracte împovărătoare, pe care nu va putea să le rezilieze. Dacă va intenţiona să facă acest lucru, managerul va constata că va trebui să plătească sute de milioane de euro penalităţi, pentru că aceste contracte au fost făcute de avocaţi deştepţi ai unor băieţi deştepţi şi s-au securizat din punct de vedere al rezilierii unilaterale".

În opinia lui Remus Borza, managerul privat se va trezi cu plăţi compensatorii uriaşe pentru fiecare salariat pe care va dori să îl dea afară: "Aceşti manageri privaţi se vor trezi la realitate şi, când vor dori să facă restructurări, vor trebui să plătească zeci de salarii compensatorii. De exemplu, salariul mediu brut pe Hidroelectrica este de 1.643 euro/lună".

Referitor la proiectul mai vechi, inclus în scrisoarea agreată cu FMI, de a privatiza pe bursă Hidroelectrica, Remus Borza consideră: "Personal, consider că am privatizat destul în România şi am secătuit suficient resursele ţării. Mai urmează să vindem şi resursele minerale, în condiţiile în care toate războaiele se duc acum pe resurse de hrană şi pe resurse minerale. Noi am vândut tot şi de aceea nu sunt un adept al privatizării Hidroelectrica, care poate funcţiona foarte bine şi în portofoliul statului. Societatea este deja parţial privatizată, pentru că 20% din capitalul social a fost transferat la Fondul Proprietatea. Dar privatizarea societăţii este o decizie politică".

Domnia sa susţine că obiectivul tuturor este ca procesul de insolvenţă să se desfăşoare temeinic, iar administratorul judiciar are obligaţia de a elimina şi celelalte cauze ale insolvenţei: livrările sub preţul de cost pe piaţa reglementată; contractele supradimensionate de retehnologizare sau de investiţii; majorarea cu 423% a preţului apei uzinate; cheltuielile salariale disproporţionat de mari în raport cu productivitatea muncii; management defectuos.

Energia hidro pentru Alro - preţ indexat la cotaţia aluminiului şi pieţele OPCOM

Remus Borza a anunţat, ieri, că "sezonul de vânătoare a băieţilor deştepţi" s-a încheiat cu semnarea unui nou acord cu Alro.

Domnia sa a precizat că preţul stabilit vineri noapte este de minim 180 de lei/MWh şi maxim 214 lei/MWh şi că va fluctua în funcţie de cotaţia aluminiului la London Metal Exchange. Prin renegocierea contractului cu Alro, valabil până în 2018, Hidroelectrica obţine un preţ cu 70% mai mare decât cel actual (114-116 lei/MWh) şi venituri între 540 milioane lei şi 600 milioane lei anual, începând din 2013.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat că a obţinut venituri suplimentare de 64 de milioane de lei, pentru livrările efectuate către Alro în primele şapte luni ale anului 2012. Domnul Borza a spus că prin renegociere cu Elsid, Electrocarbon, Electromagnetica şi Alro, a obţinut un câştig de 94 de milioane de lei pe primele şapte luni din 2012.

Remus Borza a spus: "Primele trei runde de negocieri cu Alro au fost mai tensionate, fiecare încerca să îşi impună punctul de vedere. Apoi, ei au devenit mai flexibili. Din luna martie a acestui an, Alro plătea 114 lei/MWh, iar costurile noastre erau de 125 de lei/MWh. Le-am spus că o parte mare din profitul lor de anul trecut şi de la jumătatea acestui an se datorează Hidroelectrica. Am agreat cu ei un minim sub care nu le vom vinde niciodată energie, adică 180 lei/MWh. Pragul maxim este 214 lei/ MWh. Doar din această diferenţă Hidroelectrica va încasa suplimentar 45-80 milioane euro în 2013".

Domnia sa afirmă că a optat pentru menţinerea contractului cu Alro întrucât este cel mai mare consumator din ţară, cumpără energia în bandă, ceea ce oferă Hidroelectrica stabilitate, predictibilitate şi este un atu în relaţia cu băncile: " Alro consumă constant energie, 24 de ore din 24, tot timpul anului. Contractul cu ei dă Hidroelectrica stabilitate şi predictibilitate, cu venituri constante de circa 150 milioane euro pe an. Băncile creditoare au agreat formula de preţ convenită cu Alro şi am obţinut acordul lor de principiu".

Ca element de noutate, Borza susţine că a introdus, ca rezervă posibilitatea indexării preţului în funcţie de evoluţia bursei noastre de energie -OPCOM.

Domnia sa a clarificat de ce contractul cu Alro a fost semnat vineri noapte şi nu miercuri: "Minis-terul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a fost de acord cu menţinerea formulei prin care preţul plătit de Alro pentru energie este corelat la cotaţia aluminiului, însă Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar, s-a opus considerând mai avantajoasă formula de indexare la bursa de energie, unde preţurile au explodat în ultima perioadă. Dar creşterea accelerată de preţ la peste 300 de lei/MWh pe piaţa spot, circa 400 de lei/MWh pe piaţa de echilibrare şi peste 250 de lei/MWh pe piaţa PCCB este conjuncturală, din cauza secetei hidrologice. Preţurile vor scădea în viitorul nu foarte îndepărtat. Aceste preţuri nu sunt sustenabile pentru industrie şi au fost primite deja semnale de la multe companii. Am ales ca piaţă de raportare piaţa globală a aluminiului, în detrimentul pieţei imature a energiei din România".

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a reuşit să obţină introducerea în contractul cu Alro a unei formule de indexare la pieţele OPCOM, conciliind acţionarii Hidroelectrica.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo domnule BORZA.

    Vedeti ca nu trebuie sa ,,inventam roata,, doar sa gasim niste romani cinstiti,care sa-si iubeasca tara, mai mult decat buzunarele propri. 

    DACA LA NIVEL DE TARA S-AR APLICA ACEASTA ;; RETETA;; ROMANIA AR IESI DIN CRIZA SI AR AJUNGE LA BUNASTARE.

    Opriti vanzarea pamantului si a rezervelor tarii, lasati-le urmasilor vostri asa cum le-ati primit ,nu le-ati faurit. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb