Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au organizat, la Palatul Parlamentului, cea de-a treia sesiune de consultări publice pentru realizarea Cadrului Strategic privind Inteligenţa Artificială în România, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, evenimentul - parte a unei serii de consultări cu toţi stakeholderii relevanţi - a fost dedicat autorităţilor publice centrale şi entităţilor publice cu rol în adopţia şi utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială pentru îndeplinirea obiectivelor guvernării, în particular pentru eficientizarea furnizării de servicii publice, a comunicării cu cetăţenii şi companiile, precum şi pentru valorificarea potenţialului tehnologiilor inovative pentru transformarea digitală a actului guvernamental.
Reprezentanţi ai peste 25 de instituţii - Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României, ministere din Guvernul României, entităţile publice din domeniul securităţii cibernetice, achiziţiilor publice, protecţiei consumatorilor, statisticii, precum şi din domeniul de cercetare şi universitar - au răspuns invitaţiei ADR şi UTCN, care implementează în parteneriat un proiect complex care va avea drept rezultate cunoaşterea consolidată şi utilizarea eficientă în administraţia publică centrală a tehnologiilor inovative, ca urmare a promovării de iniţiative dedicate dezvoltării cadrului de reglementare necesar.
Dezbaterile şi punctele de vedere exprimate au demonstrat un interes în creştere în administraţia din România pentru valenţele multiple ale utilizării aplicaţiilor de inteligenţă artificială şi oportunităţi reale de soluţionare a problematicii din diverse domenii, prin măsurile propuse în Cadrul Strategic privind Inteligenţa Artificială.
"Inteligenţa artificială are potenţialul de a aduce transformări majore modului nostru de a trăi şi a lucra, în modalităţi pe care în prezent nu le anticipăm în totalitate. Demersul ADR de pregătire a acestei propuneri de cadru de reglementare s-a materializat într-un proiect ce a beneficiat de aportul de expertiză al mediului public, privat şi academic din România. În viziunea noastră, în calitate de autorităţi ce au drept obiectiv digitalizarea mediului public, inteligenţa artificială va fi cel mai important agent de transformare digitală a administraţiei şi este misiunea noastră să transformăm aceasta viziune în realitate, ca obiectiv naţional. Cadrul strategic pentru adoptarea şi utilizarea inteligenţei artificiale pe care l-am supus dezbaterii mediului public constituie un exemplu de angajament în gestionarea celor mai complexe provocări în utilizarea tehnologiilor inovative. Este o iniţiativă strategică al cărei succes depinde de angajamentul tuturor şi care dă un impuls major demersurilor de integrare a expertizei româneşti în ecosistemul european de infrastructuri, instituţii şi inovaţie digitală", a declarat Dragos-Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.