ADRFR salută extinderea serviciilor farmaceutice în farmaciile din România


Miscellanea / 9 noiembrie 2021

ADRFR salută extinderea serviciilor farmaceutice în farmaciile din România

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) salută adoptarea de către Ministerul Sănătăţii a Ordinului nr. 2382/04.11.2021 pentru aprobarea Metodologiei de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice şi Nomenclatorul serviciilor farmaceutice, un proiect major în beneficiul pacienţilor români, prin întărirea rolului şi contribuţiei farmacistului şi farmaciei în comunitate şi în cadrul sistemului de sănătate, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Publicarea Nomenclatorului serviciilor farmaceutice asigură posibilitatea de dezvoltare a serviciilor farmaceutice la nivelul farmaciei cu servicii noi şi de extindere a unor noi atribuţii şi responsabilităţi pentru profesioniştii din domeniul farmaceutic. Introducerea noţiunii şi reglementării distincte a serviciilor farmaceutice la nivelul farmaciei aduce numeroase avantaje pacienţilor şi vine în sprijinul sistemului de sănătate, mai ales prin activităţile de prevenţie şi screening care pot fi oferite într-un mod accesibil la nivelul farmaciei comunitare.

Potrivit comunicatului, printre serviciile noi, care se vor implementa în farmacii enumerăm: gestionarea pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecţiuni pulmonare sau cu dislipidemie) şi a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale, serviciul de evaluare şi monitorizare a pacientului cu polimedicaţie, serviciul de screening în scop diagnostic în farmacie (testare rapidă), serviciul de vaccinare antigripală în farmacie, serviciul de educaţie privind sănătatea alimentaţiei, măsurarea unor parametri biologici şi a funcţiilor vitale (precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturaţie de oxigen) sau serviciul de consiliere privind contracepţia de urgenţă cu administrare orală. Totodată, prin rolul şi serviciile acordate de către farmacişti, aceştia rămân un partener constant şi de încredere în susţinerea şi desfăşurarea campaniilor de sănătate publică (utilizarea raţională a antibioticelor, riscurile obezităţii, a consumului de tutun, alcool şi droguri, importanţa vaccinării, etc.).

"Serviciile farmaceutice sunt parte a sistemului de sănătate şi contribuie esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea calităţii vieţii populaţiei în multe state ale Uniunii Europene. Ne bucură faptul că România face un pas important pentru modernizarea şi întărirea rolului farmaciei şi a farmacistului în comunitate, ca furnizor de servicii farmaceutice esenţiale şi avansate. Farmacia asigură proximitate şi este uşor accesibilă pacientului, fiind o resursă importantă pentru asigurarea sănătăţii şi bunăstării colective, prin participarea la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia" a declarat Iulian Trandafir, Preşedinte al ADRFR.

Beneficiile recunoaşterii şi implementării serviciului farmaceutic sunt multiple, atât pentru farmacie, cât şi pentru farmacişti, pentru medici sau pentru sistemul de sănătate, însă beneficiul cel mai important este al pacientului, care are astfel acces mult mai facil la consiliere, prevenţie sau tratament.

''Reamintim în acest sens concluziile studiului < < Servicii farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice > >, realizat de Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată (CCECA) din cadrul Universităţii din Bucureşti care a fost lansat în luna iunie 2021, potrivit cărora pacienţii români au încredere în farmacişti şi în informaţiile oferite de aceştia, sunt foarte mulţumiţi de serviciile primite în farmaciile comunitare şi îşi doresc servicii noi'', au precizat reprezentanţii asociaţiei.

Studiul a analizat contextul actual cu privire la serviciile farmaceutice în vederea fundamentării de noi politici şi abordări strategice în domeniu. Cercetarea a investigat percepţia asupra încrederii în farmacişti, cunoaşterea serviciilor deja existente în farmacii şi interesul faţă de noi servicii, iar concluziile studiului au validat intenţia farmaciilor din România de introducere a unor noi servicii pentru pacienţi.

Companiile membre ADRFR aşteaptă cu interes elaborarea ghidurilor de bună practică necesare pentru implementarea noilor servicii farmaceutice şi îşi exprimă disponibilitatea şi interesul pentru aplicarea cu succes de noi servicii farmaceutice în farmacii, în beneficiul pacienţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb