Adrian Câciu, ministrul Finanţelor a declarat astăzi că nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă, potrivit news.ro.
El i-a răspuns şi fostului premier Florin Cîţu, care vorbea despre un posibil acord cu FMI, arătând că "România nu pregăteşte un acord de tip stand-by, cum am avut în 2010, pentru că România nu se află în situaţia din 2010 şi acea situaţie în care a intrat România până la urmă nu s-a datorat doar politicii interne ci mai ales politicii internaţionale, când am avut o criză de proporţii la nivel mondial".
Ministrul de Finanţe a afirmat: "Vom avea această dezbatere. Nu trebuie să ne ascundem că nu vom acea această dezbatere. Nu este momentul să discutăm în acest moment că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă dacă ar fi agreată de coaliţie. Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă".
El a precizat că urmează recepţia raportului Băncii Mondiale, care este făcut în baza jalonului din PNRR care a prevăzut să avem o analiză a regimului fiscal, cu un consultant care să fie recunosc internaţional şi de aceea a fost aleasă Banca Mondială.
Câciu a spus: "Vreau să îi dau o replică unui purtător de mesaje care creează isterie, emoţie în spaţiul public. România are în fiecare an relaţii internaţionale foarte bune cu toate instituţiile financiare internaţionale, inclusiv cu Comisia Europeană, cu Fondul Monetar, cu Banca Mondială. Toate aceste trei instituţii financiare acordă asistenţă tehnică pe anumite tipuri de politici publice în România. Asta nu înseamnă că România pregăteşte un acord de tip stand-by, cum am avut în 2010, pentru că România nu se află în situaţia din 2010 şi acea situaţie în care a intrat România până la urmă nu s-a datorat doar politicii interne ci mai ales politicii internaţionale, când am avut o criză de proporţii la nivel mondial".
Referindu-se la Florin Cîţu, el a precizat: "Nu este vorba şi repet ca să audă şi domnul fost ministru de Finanţe".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 15:34)
Dobanzile la datroria nationala anul asta ar ajunge la 36-39 miliarde lei , asta la incasari de cca 500 mld lei. Si se continua cursa indatorarii.
Cine va plati? Noi. Cine face aceste cheltuieli cu 25% mai mari decat incasarile anual? Guvernantii.
Asa ca nu va isterizati, tovarasi. Mai beti un ceai de tei.
Parca-l aud si pe Basescu in 2008, "stati linistiti la noi nu va fi nici o criza"(si cunosc destui care l-au crezut), sau pe Ceausescu in 89 alo, alooo , va mai dau 100 de lei in plus la salariu, stati calmi tovarasi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 17:30)
Faceti lege sa trimiteți pensionari acasă sa nu mai ia și salariu
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 20:45)
Stați liniștit , cunosc pensionari cu pensii speciale ce au încă 2 salarii la stat...
Întâmplător...pe ușile din dos..
2.2. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Johnny în data de 03.05.2023, 21:48)
Cred ca o rezolvare, destul de rapida si corecta, ar fi interzicerea cumulului pensiei speciale cu orice salarizare, inclusiv la privat.