Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să majoreze dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, în contextul în care inflaţia este peste ţintă şi peste prognozele băncii centrale, a declarat ieri preşedintele CFA România Adrian Codirlaşu, în cadrul unei conferinţe despre ecosistemul antreprenorial.
Domnia sa a afirmat: "Având în vedere că inflaţia este peste ţintă şi peste prognozele băncii centrale, în mod normal ar trebui reluat procesul de majorare a dobânzilor de către banca centrală. Şi asta anticipăm, în următoarele 12 luni, o creştere de 25 de puncte de bază".
La ultima şedinţă de politică monetară, din 15 mai, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a hotărât să menţină rata dobânzii cheie la nivelul de 2,5% pe an, deşi la conferinţa subsecventă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei susţinută de guvernatorul Mugur Isărescu acesta a spus că BNR a majorat prognoza de inflaţie de la 3% la finalul acestui an la 4,2%, din cauza "şocurilor" din prima parte a anului curent.
Pentru finele lui 2020, rata inflaţiei este aşteptată să atingă 3,3% în 2020, faţă de 3,1% în prognoza anterioară a băncii centrale.
Guvernatorul a subliniat atunci că deşi prognoza de inflaţie a fost modificată în creştere, "lucrurile sunt ţinute sub control, într-o marjă rezonabilă". Domnia sa a mai precizat că este un lucru bun faptul că într-un an electoral inflaţia este ţinută în jur de 4%, ulterior urmând să scadă.
Adrian Codirlaşu a notat că, natural, în consecinţa unei eventuale creşteri a dobânzii cheie de către BNR cu 0,25% în următoarele 12 luni, ratele de dobândă pentru Robor vor creşte ajungând undeva la 3,8%, în timp ce costul de finanţare al statului pe o perioadă de cinci ani va urca la 4,7%.
"E o creştere mică faţă de nivelul actual. Acum este undeva la 4,3% - 4,4%, deci nu-i o creştere foarte mare", a subliniat preşedintele CFA România.
Potrivit unui sondaj al CFA România realizat în rândul analiştilor proprii, majoritatea (86%) anticipează o depreciere a leului în raport cu moneda euro în viitor comparativ cu valoarea actuală, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni fiind de 4,7859, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipată este de 4,8481 pentru un euro.
În prezent, indicele Robor la 3 luni se află la o valoare de 3,25%, cel mai mic nivel din ultimele două luni, respectiv 3,38% pentru Robor la 6 luni.
Totodată, potrivit sondajului, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2020/mai 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,15%.
Preşedintele CFA România a adăugat că politica fiscală expansionistă a Guvernului a condus la explozia inflaţiei, care va continua să persiste, şi a crescut costurile de producţie ale companiilor, în contextul în care deficitul comercial a ajuns la cel mai mare nivel de la criză încoace, această evoluţie adăugând presiune pe leu.
Domnul Codirlaşu a mai notat că perspectivele economice se vor înrăutăţi în perioada următoare fiind vizibilă o decelerare economică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2019, 09:48)
Hoții BNR. Dobânda trebuia crescuta de doi ani, dar l-au susținut pe Dragnea să nu sperie poporul cu creșterea de dobânzi. Așa a cerut Balcic. Jos Isărescu !!!