ADRIAN LINC, AUROM METAL INVESTMENT: "Lipsa de cash din piaţă s-a simţit clar, de-a lungul anului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 noiembrie 2014

"Anul trecut am reuşit să atragem circa 10% din piaţă, iar în acest an am observat că nu doar nouă, ci şi băncilor le-a scăzut volumul vânzărilor de aur",ne-a declarat domnul Adrian Linc.

"Anul trecut am reuşit să atragem circa 10% din piaţă, iar în acest an am observat că nu doar nouă, ci şi băncilor le-a scăzut volumul vânzărilor de aur",ne-a declarat domnul Adrian Linc.

  • document ataşat Evolutia pretului aurului la Bursa din New York
    apasă aici pentru a descărca.

    "Oamenii investesc şi în aur, pentru că nu este bine să ţii toate ouăle într-un singur coş"

    Lipsa cash-ului din piaţa noastră s-a simţit clar, pe parcursul anului acesta, după cum ne-a spus Adrian Linc, director executiv al companiei Aurom Metal Investment.

    Domnia sa ne-a precizat că vânzările de aur ale companiei pe care o conduce au scăzut cu 20-30% faţă de anul trecut şi că speră să recupereze cât mai mult din acest decalaj în luna decembrie.

    "În piaţă suntem de doi ani de zile şi ceea ce pot afirma este că lumea investeşte şi în aur, pentru că nu este bine să ţii toate ouăle într-un singur coş. Anul trecut, vânzările au mers cât de cât bine, 2014 fiind mai slab în vânzări. Se vede clar lipsa lichidităţilor din piaţă", ne-a declarat domnul Linc, în cadrul unui interviu.

    Aurom Metal Investment comercializează lingouri de aur pur, singurul său furnizor fiind Rand Refinery, cel mai mare extractor şi comerciant de aur din lume şi, în proporţie mult mai mică, argint pur, pe care îl cumpără de la compania turcă Nadir Metal, strict pentru a onora comenzile către Monetăra Statului.

    "Anul trecut am reuşit să atragem circa 10% din piaţă, iar în acest an am observat că nu doar nouă, ci şi băncilor le-a scăzut volumul vânzărilor de aur. Probabil că în 2013 vânzările au fost mai mari şi ca urmare a faptului că o parte din cei care şi-au retras banii din Cipru au investit în aur", ne-a mai spus domnia sa.

    Volumul total al vânzărilor de aur brut de pe piaţa noastră se ridică la circa 400-450 de kg.

    Clienţii Aurom sunt, în principal, persoane fizice, societatea comercializând lingouri de aur şi bijutierilor şi companiilor din domeniu, potrivit lui Adrian Linc, care ne-a spus: "Lucrăm destul de mult şi cu Monetăria Statului, care cumpără aur şi argint de la noi, atunci când suntem desemnaţi câştigători ai licitaţiilor organizate de aceasta".

    Clienţii cumpără atât lingouri de 2, 5, 10 grame, în special ca să le ofere cadou, cât şi lingouri mai mari, cu titlu de investiţie, cea mai mare cantitate vândută fiind către clientul principal al Aurom - Monetăria Statului.

    Majoritatea clienţilor care cumpără cantităţi mari de aur au vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani şi venituri ridicate, potrivit reprezentantului Aurom, care ne-a precizat că, anul trecut, compania a vândut aproape 50 de kg de aur, în prezent preţul aurului fiind de circa 30 de euro pe gram.

    "În 2014, două mall-uri au cumpărat lingouri de câte 2 grame de aur, pentru a le oferi drept cadou clienţilor", ne-a spus domnul Linc, subliniind că piaţa a început să se diversifice.

    Referitor la competiţia din piaţă, domnia sa ne-a precizat: "Cei mai mari vânzători de aur pur sub formă de lingouri din piaţă sunt reprezentaţi de BCR şi Piraeus, însă noi avem preţuri cu circa 5-13% mai mici. Dezavantajul nostru este că avem o expunere mai mică, respectiv câţiva distribuitori la nivel de ţară, în timp ce băncile au clienţi cu potenţial mult mai mare, datorită portofoliilor de private banking. Mai sunt alte câteva firme competitoare, care vând pe internet, dar care au preţuri mult mai ridicate faţă de ale noastre".

    Cantitatea de argint pur vândut de Aurom, anul trecut, a fost de aproximativ 200 de kg, metalul alb fiind achiziţionat de către Monetăria Statului.

    Compania practică şi sistemul buy back, răscumpărând lingourile vândute, pentru care plăteşte 97% din valoarea aurului pur cotat la bursă la momentul vânzării.

    La intrarea sa pe piaţă, societatea şi-a propus să realizeze unele investiţii, însă, pentru moment, preferă să mai aştepte.

    "Ne dorim să facem unele investiţii, dar deocamdată suntem în stand-by, întrucât mediul economic nu este tocmai favorabil. Aveam în intenţie să construim un laborator de rafinare şi un laborator de analiză. De asemenea, aveam în plan diversificarea serviciilor oferite clienţilor noştri, dându-le posibilitatea să lase aurul achiziţionat în depozit, în custodia noastră, dar pe acest segment nu sunt cereri foarte mari, iar costurile sunt destul de ridicate", ne-a explicat domnul Linc.

    Reprezentantul Aurom consideră că este indicat ca măcar 10% din economiile clienţilor investitori să fie păstrate în aur, întrucât aceasta "este o investiţie simplă şi sigură".

    Plasamentele în aur nu reprezintă investiţii pentru o perioadă redusă de timp, mai ales în condiţiile în care, pe termen scurt, volatilitatea nu este mare, opinează Adrian Linc, adăugând că, pe termen lung, se estimează că preţul aurului va creşte.

    Aurul a cunoscut o fluctuaţie mare în 2012, când preţul său a urcat foarte mult, până la 43 de euro, după care a căzut la 28-30 de euro/gram.

    Potrivit lui Adrian Linc, au existat discuţii cu BNR pentru ca aurul să fie acceptat drept garanţie la creditele contractate de la bănci.

    Colosul Rand Refinery a ales România ca primă ţară de export în Europa de Est

    Rand Refinery a contactat compania Aurom în demersul său de extindere în Europa de Est, România fiind prima ţară din această regiune către care rafinăria a furnizat lingouri de aur, prin dealer exclusiv, fiind urmată de Polonia.

    Rand Refinery, înfiinţată în anul 1920, a rafinat peste 50.000 de tone de aur - circa o treime din tot aurul extras la nivel global, până acum.

    "Rafinăria extrage circa 380-400 de tone de aur pe an, din care 100 de tone merg către China şi aproape 100 - în India", ne-a mai spus Adrian Linc.

    Rand Refinery este cel mai mare complex integrat de topire şi rafinare a metalelor preţioase. Compania produce o gamă largă de produse finite, de la lingouri turnate, la lingouri ştanţate, monede şi semi-fabricate pentru industria producătoare de bijuterii.

    Cu o cifră de afaceri netă de 108,75 milioane de dolari şi un profit net de 31,7 milioane de dolari, în 2012, rafinăria a fost înfiinţată în Africa de Sud de Ministerul Minelor, cu scopul să rafineze aurul din minele naţionale, devenind o companie independentă în 1993, când membrii boardului director au fost aleşi direct de acţionarii companiei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb