ADRIAN MITROI, CFA ROMÂNIA: Apare o schimbare fundamentală de paradigmă în comportamentul investitorilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie 2021

Adrian Mitroi

Adrian Mitroi

Ceea ce se întâmplă la bursa din Sankt Petersburg este o indicaţie foarte bună privind viitorul, spune profesorul de finanţe comportamentale

Asistăm la o schimbare fundamentală de paradigmă în ceea ce priveşte comportamentul investitorilor, care caută o anumită flexibilitate şi independenţă, este de părere Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale şi analist CFA.

Adrian Mitroi ne-a spus: "Tot ceea ce se întâmplă acum în pieţe, inclusiv aşa-zisa bătălie între fondurile de hedging şi comunitatea WallStreetBets, are un substrat fundamental la nivelul ţesăturii societăţii. Generaţia care a câştigat bani în pandemie este distantă faţă de investiţiile imobiliare şi complet dezamăgită de depozitele bancare.

Este o generaţie care mai degrabă caută o anumită flexibilitate şi independenţă, ce poate fi oferită doar de capitalismul financiar. Dar nu cel american, care pare atât de puternic instituţionalizat, ci un nou capitalism. Apare o nouă generaţie de capitalişti bursieri pe toate meridianele lumii, dar nu neapărat ca vârstă, ci ca adordare".

Din punctul său de vedere, fenomenul este vizibil în primul rând în ţări precum India, China sau Rusia. "Ceea ce se întâmplă la bursa din Sankt Petersburg este o indicaţie foarte bună privind viitorul", spune analistul CFA.

Este o afirmaţie care vine în condiiţiile în care, valoarea tranzacţiilor efectuate în ianuarie la bursa din Sankt Petersburg - care permite cumpărarea/vânzarea acţiunilor străine direct prin brokeri ruşi - a depăşit-o pentru prima dată în istorie pe cea a bursei din Moscova (care este concentrată pe acţiuni locale), parţial datorită freneziei tranzacţiillor retail-ului, potrivit unui articol din Bloomberg din 4 februarie.

Conform publicaţiei, la bursa din Sankt Petersburg se pot tranzacţiona peste 1.500 de acţiuni străine, iar ruşii, ca toţi traderii din lume, apelează la brokerii on-line atât pentru a-şi suplimenta veniturile cât şi din nevoia de divertisment apărută în timpul pandemiei, într-un context dominat de dobânzi scăzute.

"Dar această nouă generaţie de investitori trebuie servită cu IPO-uri. Iar în China este o efervescenţă extraordinară de IPO-uri, asemănătoare cu cea pe care o vedeam în Statele Unite acum zece-douăzeci de ani", a spus Adrian Mitroi, adăugând: "Ca să nu mai vorbesc de avansul excepţional al Chinei şi Indiei, cărora va trebui să le cedăm în cinci-zece ani inclusiv job-urile noastre de corporate. Job-urile din Pipera se vor muta la Shanghai sau Mumbai".

De altfel, în urma pandemiei Covid-19, China va deveni cea mai mare economie a lumii cu câţiva ani mai devreme decât se prognoza înainte, conform unor analişti consultaţi de CNCB. În opinia lui Rob Subbaraman de la Nomura, dimensiunea economiei Chinei în dolari americani o va depăşi pe cea a Statelor Unite în anul 2028, dar dacă moneda chineză se va întări până la circa şase yuani pe dolar, este posibil ca acest lucru să se întâmple cu doi ani mai devreme, conform agenţiei americane.

O altă modificare importantă cu influenţă asupra pieţelor este modul în care sunt percepute ştirile, spune Adrian Mitroi: "Dacă până mai ieri ştirile aveau şi anumite conotaţii negative, acum sunt interpretate într-o notă pozitivă. Dobânda mică nu este inflaţie ci lichiditate, şomajul în creştere nu este o problemă, pentru că înseamnă avans de productivitate şi infuz de tehnologie nouă, etc".

În opinia sa, altături de factori precum mediul caracterizat de dobânzi scăzute sau pachete de susţinere a economiilor, toată această schimbare de mentalitate va face ca bursele să meargă într-un singur sens.

"Bineînţeles că vor mai apărea şi eventuale corecţii, dar trendul (n.r. ascendent) este inexorabil", a punctat profesorul de finanţe comportamentale.

Vineri, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,3%, în timp ce S&P 500 a avut un avans de 0,4%, iar Nasdaq Composite s-a apreciat cu 0,6%, ultimele două coşuri de acţiuni încheind săptămâna la noi maxime istorice.

Russell 2.000, ce măsoară performanţa a circa 2.000 de companii small-cap (cu o capitalizare între 300 de milioane şi două miliarde de dolari) a urcat cu 1,4%, iar la nivel săptămânal avansul a fost de 7,7%, cea mai bună evoluţie din iunie anul trecut.

Vineri, Senatul Statelor Unite a adoptat, fară voturile republicanilor, o rezoluţie în vederea implementării proiectului de lege ce presupune un pachet de 1,9 trilioane de dolari pentru susţinerea recuperării economiei lovită de pandemie, conform CNBC.

De asemenea, Wall-Street-ul se află în plin sezon de raportări financiare, iar dintre cele 184 de companii din S&P 500 care au raportat până acum, 84,2% au fost peste aşteptărilor analiştilor, potrivit Refinitiv, mai notează agenţia americană.

"Cei trei piloni ai raliului s-au întărit: câştigurile pentru trimestrul al patrulea continuă să depăşească puternic aşteptările, mai mult stimul intră în economie, iar ritmul vaccinării accelerează", a declarat Adam Crisafulli, fondatorul Vital Knowledge, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Eu văd altfel treaba. Avântul micilor gușteri în piețe e, tocmai (sau din contra) un semnal clar că economia e praf și oamenii mor de foame și încercă să-și suplimenteze venitul cu același setup mental de gambleri, cu care joacă, de foame, la pariuri sportive, la păcănele sau la Loto.

    Toti aveți oameni au fost scoși forțat de pe piata muncii și încercă să dreagă busuiocul mai mult pentru redobândirea echilibrului psihic, decât din alte motive.

    Mișcări din astea colectiviste au mai fost, alele nu au un caracter fundamental cu indică, tocmai, putreziciunea capitalismului - au ajuns muritorii de foame sa spere că se pot îmbogăți in piețele speculative cot la cot cu bogății planetei, în timp ce economia reală e praf, asta e îngrijorător. 

    1. Cristian , ai acțiuni pe bursă?

      Cristian, ai creier in cap?

      Voi aveti?

      corect, economia reala e praf si pulbere, cea privata mica si mijlocie.....restul articole despre ..va fi...va creste....ne vom reveni, este minciuna si manipulare.

      Pffuuu..puti a socialist. Ia zi repede, tu esti un roman d-ala clasic, traditional, cu stea in frunce, cu izmene rupte in cur, credincios si cu wc-ul in fundul curtii, nu?

      Crezi ca vaccinul e rau?

      Esti doar un socialist imputit....tineti banii in banci astia voi puisorii cei lasi. 

    Eu cred ca sunt economii facute involuntar, de cand se tot sta in casa. Si o parte merg in burse, altfel n-am vedea chestii gen Gamestop sau cine stie ce criptomonede luand asemenea amploare.

    1. Nu poti tu economisi cat pot ei scumpi. Cat crezi ca poti sa pui deoparte intr-un an de pandemie in care s-au pierdut joburi la greu.. .Sa spunem maxim 1000 de euro. Crezi ca cu 1000 de euro te poti numi investitor in bursa sau un amarat de gambler?

      Noul neomarxism indeamna la gambling si la alte vicii, pentru ca oamenii trebuie distrasi de la lucrurile importante si anume ca Globul a devenit un urias lagar fascist.  

      Noul neomarxism este altul decat vechiul neomarxism?

      " Globul a devenit un urias lagar fascist" - stimate domnule ainginier, cu respect iti atrag atentia ca lagarele fasciste nu au avut caracter international, ci notiunea le priveste doar pe cele din Italia, care au fost constituite doar pentru epurare etnica tiganeasca. Iti intra greu in cap, nu-i asa?! De fapt, vrei sa spui lagar nazist, dar iti lipseste cultura. 

      statistic in romania sunt in jur de 100.000 de oameni care investesc periodic si sustinut in mai toate vehiculele investitionare de pe piata,crezi tu ca nucleul asta dur,investeste numai 1000 de euro pe an ,cred ca tiai schimba total parerea daca ai vedea ce sume are investite un roman care a inceput sa faca asta de 15,20 de ani, e vorba de milioane sau cel putin sute de mii de euro, la cei mai incepatori, dar asta necesita si ceva creier,cand acestia vor ajunge de odinul milioanelor ,nu vor mai veni la putere politicieni populisti

      ... icercam sa explic cristianului, la un moment dat, fenomenul inflationist ... in principiu, cand la granita ies valori si intra consumabile ... vei fi nevoit sa intervi cantitativ monetar ... pentru a mentine, temporar, echilibru ... cand nu mai reusesti, trimiti armata ... armata costa si cere populism ... trump a retras armatele pentru ca iran - sa nu intram in detalii ... reflexele si contra reflexele populiste sunt un simptom al schimbarii ... europa poate interveni calitativ ... romania este la granita si poate cu usurinta con verti ...

      Da, Cristian. Sa stii ca armata de robinsoni si reddits are in medie un cont de 5000 $.

      Si cumpara cu ei optiunii call cu levier. Au astfel capacitatea de investitie de 100 000.

      Sunt sute de mii si chiar milioane de astfel de investitori care misca piata. 

      5000 de dolari la americani înseamnă 1000 de euro la români, suma medie investita in bursa de gușteri, cu care acesti gambleri vor sa joace in marja și să se bată cu fonduri care baga milioane de euro și care pot provoca volatilitati mari.

      Răspunsul gușterilor la volatilitate = cooperativa socialistă , chibutzu evreiesc constituit pe Reddit.

      Omul care joacă in marja cu 1000-2000 de euro face gambling pur nu investiție. 

      ... pe bune cristiane! ... crezi ca bitcoin e viitorul?? (resursa fixa fara de resursa - probabil vre-un experiment darpa - in vorbele lui jim rickards) ... care ar fi valorea bitcoin altfel decat exprimata in dolari? ... cam asa sunt si "creditele" la bursa viitorului ... il materializezi daca servesti ... cine domina ideologia? ...

    Inexorabilii watch out!

    e a reporterului sau a celui intervievat?

    Analistul de casa al PSD, ala care ridica ode guvernarii lui Dragnea-Valcov, a scos capul din nou. ... incearca poate ca s-au uitat emisiunile lui in care explica mareata politica economica a PSD. S...ir!

    Ce Sankt Petersburg ???!!! Dupa aceasta piataa tragem noi o concluzie globala ??? Hai sa fim seriosi.

    Ca sa intelegeti cum merge economia reala iesiti un pic prin oras, la pas si uitati-va in stanga si in dreapta.

    Mai tot ce functiona in 2019 are oblonul tras, sau scrie mare "Spatiu de inchiriat sau de vanzare". Acolo, in vremurile normale, lucrau niste omuleti pe salariul minim dar duceau o paine acasa.. Acu ei nu mai sunt acolo, aud ca au devenit investitori in bursa, ceea ce e foarte tare.. in tara in care 80% din popor are salariul sub 1800 net sau nu are deloc, avem sperante sa dea lumea navala in bursa.  

    Cred ca e vorba de o manipulare mondiala cu bursa, cooperative muncitoresti in bursa au mai avut loc si alta data.. Ele nu au lasat urme decat pe termen scurt, pana cand lumea a retras sau a pierdut toti banii.  

    La bursa scaderile abrupte vin negresit, in fiecare an. De imbogatit se imbogatesc numai cei care au mari sume de bani si inregistreaza castiguri la variatii mici.

    Daca toti puletzii ar putea castiga bani din bursa, n-ar mai munci nimeni, ar da capitalismul faliment in secunda doi... Nu va lasati amagiti.  

    1. E adevarat ce spui, dar atat timp cat se printeaza bani si dobanzile sunt 0 , bursele mai pot creste ( evident si cu corectii ). In ce sa bage oamenii banii ?! Problema este cat de mari sunt corectiile si mai ales " timingul " , adica cand cumperi si cand vinzi. Iar pierderile se castiga greu si pe timp lung .

      Completare.......si nu au unii bani? Suntem pe locul 5 la Maldive !

    ... ascultam un interviu despre cum china poate (si o face) bloca executarea creditelor imobiliare neperformante ... acest lucru este posibil datorita faptului ca moneda chinei nu este internationalizata ... si totusi china investeste masiv peste tot prin lume ... in fapt, valorifica datoria americana obtinand tangibile ... mai simplu spus ... yuanul are acces la dolar dar dolarul nu are acces la yuan ... rusii se prind repede doar ca vechile "filiere" nu mai sunt rezonabile ... in acest joc, occidentul nu poate castiga cantitativ ... ci doar caltativ ... atat financiar cat si economic ... alternativa nu ar conduce decat la o confruntare cinetica ...

    Actiunile sunt scumpe!!! Vor mai creste ceva pana dupa raportari. Sunt bani multi in piata si ieftini! In maxim 3 luni vad corectia de vara destul de puternica..poate 10%. Pe termen lung este inca multa incertitudine insa putem spune ca am intrat intr-un nou ciclu economic. Dar se pot pierde bani si in perioade de crestere .....principalele motoare are bursei sunt panica si lacomia! Atentie la ele pestisorilor:)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb