ADRIAN MITROI, PROFESOR DE FINANŢE COMPORTAMENTALE: "Ca să te poziţionezi investiţional, trebuie să descifrezi spusele politicienilor"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2022

Adrian Mitroi

Adrian Mitroi

"Există mult risc sistemic în piaţa imobiliară şi în cea a criptomonedelor, care se poate revărsa corectiv în piaţa acţiunilor", crede analistul Adrian Codirlaşu, CFA România: "În opinia mea, piaţa americană stă cel mai bine dintre toate pieţele globale de acţiuni"

Tendinţa de recuperare a căderii cauzată burselor de invazia Rusiei în Ucraina s-a temperat încă din ultima parte a lunii trecute, pe măsură ce războiul din estul Europei continuă, iar băncile centrale îşi înăspresc politica monetară în lupta cu inflaţia ce se află la maxime multianuale. Miercuri, minuta ultimei şedinţe a Rezervei Federale a arătat că oficialii băncii plănuiesc reducerea deţinerilor de obligaţiuni cu 95 de miliarde de dolari pe lună şi că iau în calcul una sau mai multe creşteri a dobânzii-cheie cu 50 de puncte de bază, atitudine ceva mai "hawkish" decât până acum.

Analiştii nu văd neapărat riscul intrării într-o piaţă "bear" de durată, ci cred că scăderile vor fi diferenţiate în funcţie de sectoare şi se aşteaptă la o perioadă mai lungă cu volatilitate ridicată.

Adrian Mitroi: "Cred că abilitatea de a identifica şi ieşi din sectoarele ce vor contraperforma va face diferenţa"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale ne-a spus: "Am intrat într-o zonă pe care eu o numesc «Alpha». Dacă până acum am fost în zona «Beta», acum suntem clar în zona «Alpha», adică de discriminare investiţională.

Este o zonă în care mozaicul de informaţie, înţelegerea contextului, face diferenţa între succesul sau insuccesul investiţional".

În opinia sa, nu vom avea o corecţie generalizată a pieţei, ci doar pe anumite sectoare. "Cred că abilitatea de a identifica şi ieşi din sectoarele ce vor contraperforama va face diferenţa. Este o administrare activă de risc şi nu de randament, ceea ce presupune descărcarea sectoarelor care sunt sub radarul investiţional şi foarte afectate de creşterea inflaţiei, a dobânzilor (...)".

Din punctul său de vedere, nu este o perioadă bună pentru companiile de tehnologie, pentru că deja de ceva vreme are loc o rotaţie către companii de tip "value", ca măsură de diminuare a riscurilor de către investitori.

"Consider că există foarte multă tensiune în piaţa imobiliară şi în cea a criptomonedelor. Există mult risc sistemic acolo care se poate revăsa corectiv şi în piaţa acţiunilor. Pe de altă parte, în aceşti ultimi doi ani s-a acumulat foarte mult capital, care este ca o pernă de lichiditate. O energie investiţională gata să cumpere la corecţie", a adăugat Adrian Mitroi.

În opinia sa, traversăm o perioadă în care pentru a se poziţiona, investitorii trebuie să descifreze mesajele politicienilor, şi mai puţin ale băncilor centrale.

"Până acum ne chinuiam să descifrăm spusele bancherilor centrali, care vorbesc numai despre inflaţie şi acţionează aşa cum ne-au obişnuit - tardiv când scad dobânzile şi grăbit când le ridică, ca şi cum inflaţia exogenă ar putea fi temperată cu măsuri de politică monetară (...). Pentru mine ca investitor mai important decât temperarea inflaţiei este să nu ajungem în recesiune. Dar văd că băncile centrale sunt dispuse la recesiune, numai să pună capac inflaţiei. Este un model de acum vreo 20 de ani, care nu ştiu dacă mai funcţionează atât de facil în contextul actual", ne-a spus profesorul de finanţe comportamentale.

Adrian Codirlaşu: "Probabil vom vedea o volatilitate mai ridicată pentru o bună bucată de timp"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, este de părere că, deoarece economia europeană este mai sever afectată de conflictul din est, Banca Central Europeană nu va fi la fel de agresivă ca Rezerva Federală în politica pe care o va adopta.

Analistul CFA a afirmat: "Economia americană este solidă şi va continua să crească. Rezerva Federală va continua să majoreze ratele, iar dacă avem în vedere şi aversiunea actuală la risc, probabil vom vedea o volatilitate mai ridicată pentru o bună bucată de timp. În schimb, economia Uniunii Europene este mai puternic afectată de războiul dintre Rusia şi Ucraina şi probabil din acest motiv Banca Centrală Europeană nu va avea o abordare atât de «hawkish» precum Fed-ul, în privinţa retragerii stimulului monetar. Iar această discrepanţă va favoriza în primul rând dolarul".

Din punctul său de vedere, Statele Unite nu vor intra în recesiune, dar în Uniunea Europeană este posibilă o recesiune tehnică. "Cred că piaţa americană stă cel mai bine dintre toate pieţele globale de acţiuni. Profiturile au fost la niveluri record, iar într-un mediu inflaţionist profiturile companiilor cresc, dar nu uniform. Este un motiv în plus pentru care cred că vom avea volatilitate în pieţe", a conchis analistul CFA.

Vineri, indicii pieţelor europene au încheiat sesiunea de tranzacţionare în creştere, Stoxx 600 având o apreciere de 1,31%, în timp ce la Frankfurt indicele DAX30 a marcat un avans de 1,46%. De la începutul anului, indicele pan-european are un declin de 5,5%. În Statele Unite, la finele săptămânii trecute indicii au avut închideri mixte, Dow Jones Industrial Average fiind în creştere cu 0,4%, în vreme ce S&P 500 a avut o scădere de 0,27%. În acest an, indicele compozit al pieţei din Statele Unite are o depreciere cu 5,83%.

Notă

În materialul de mai sus, "Alpha" se referă la potenţialul pe care-l are o strategie investiţională activă să aibă un randament mai mare decât la pieţei, care este indentificat prin "Beta". Spre deosebire, o abordare pasivă are drept scop obţinerea unei rentabilităţi similare cu piaţa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte bune comentariile domnului Mitroi. Odata cu intrarea intr-o perioada cu dobanzi mai ridicate si tensiuni politice dividendul pacii s-a cam terminat. Strategia buy-and-hold pare o strategie depasita si un timp - nu stie nimeni cat - nu va mai functiona. Diferite strategii active vor fi favorizate. Dar sunt mai grele, necesita munca si multe nu bat piata, asa ca unii vor renunta. Randamente bune vor fi mai dificil de obtinut si atractivitatea investitiilor bursiere va scadea.

    In vremuri ca astea, singura strategie este dividendul și va funcționa câțiva ani. Cu cât obții yield mai aproape de inflație, cu atât vei naviga mai bine. NU exista niciun fel de alternativa investițională la acțiuni, în particular high-yield dividend !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb