Adrian Oros, ministrul interimar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că alocările pentru ţara noastră prin Politica Agricolă Comună pentru perioada 2021-2027 au fost micşorate, aşa cum anunţa ziarul BURSA în articolul "Alocări mai mici pentru irigaţii şi instalarea tinerilor fermieri" , publicat la mijlocul săptămânii trecute.
Ministrul de resort a afirmat că bugetul a fost diminuat comparativ cu perioada 2014-2020 din trei motive: Brexitul a dus la o contribuţie diminuată şi au intervenit alocări mai importante pentru apărare şi pentru coeziune socială.
"Ca atare, bugetul alocat Politicii Agricole Comune a fost diminuat pentru toate statele. România are pentru această perioadă 2021- 2027 suma de 21,65 miliarde euro cu următoarea componentă: Pilonul I - 13,6 miliarde euro, pentru măsurile de piaţă - 363 milioane de euro, pentru dezvoltare rurală Pilonul II - 6,9 miliarde euro. La acesta se adaugă finanţările prin mecanismul Next Generation EU, în valoare de 700 milioane euro. Pe baza acestor finanţări, în semestrul doi al anului curent am lansat deja programe şi măsuri de 3,2 miliarde euro, restul de 3 miliarde fiind plăţi directe. Astfel, pentru Programul Naţional Strategic 2023-2027 mai rămân 15,9 miliarde euro. Structura este următoarea: plăţile directe 9,98 miliarde euro, bugetul de intervenţii sectoriale - 0,26 miliarde euro, iar bugetul de dezvoltare rurală - 5,6 miliarde euro", a declarat Adrian Oros, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Ministerul Agriculturii.
În privinţa alocărilor care au fost simulate ţinând cont de regulamentele europene, Adrian Oros a precizat că plata de bază este de 4,7 miliarde euro (Pilonul I), eco-schemele, care înseamnă 25% şi sunt tot din partea de bază - 2,4 miliarde euro, plata redistributivă, în varianta 10%, înseamnă 998 milioane euro, plăţile cuplate care se acordă pentru domeniile aflate în dificultate - maximum 15% atât în sectorul vegetal, cât şi în sectorul animal şi plăţi pentru tinerii fermieri. Ministrul Agriculturii a mai arătat că, pe Pilonul II, 35% din sume se duc către măsurile de mediu, climă, respectiv bunăstarea animalelor, iar la programul Leader va mai rămâne 10% din sumele alocate pe pilonul respectiv.
Ministrul Adrian Oros a precizat că regulamentele pe baza cărora va fi definitivat Programul Naţional Strategic (PNS) sunt aşteptate cel mai devreme în 10 decembrie 2021.
"Pentru că paradigma Politicii Agricole Comune s-a schimbat radical cu această strategie Green Deal şi cu cele două strategii subsecvente - Farm to Fork şi Biodiversitate - (...), s-au întârziat foarte mult negocierile pe regulamente la nivelul instituţiilor europene. Din Parlamentul European au venit foarte multe lucruri legate de ambiţiile de mediu şi climă. De aceea, negocierile au fost foarte dure şi au întârziat. Înseamnă că regulamentele de bază, pe baza cărora se scriu regulamentele secundare, pe baza cărora definitivăm noi PNS, sunt aşteptate cel mai devreme în 10 decembrie 2021. Asta este promisiunea. Asta înseamnă că, în paralel, statele membre elaborează Programul Naţional Strategic, comisia dezvoltă aplicaţia IT în care trebuie elaborat şi apoi transmit PNS-ul", a spus Adrian Oros, care a menţionat că respectivul program se află în dezbatere în 12 grupuri de lucru la care participă 160 de entităţi şi asociaţii ale fermierilor şi producătorilor.