ADRIAN PISTOL: "Vârful valului 5 ar putea veni mai devreme decât cel anterior"

G.B
Miscellanea / 29 decembrie 2021

"Vârful valului 5 ar putea veni mai devreme decât cel anterior"

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, spune că este posibil ca vârful valului 5 să se înregistreze într-un timp mai scurt decât în valul anterior, cu peste 25.000 de cazuri pe zi, iar tulpina Omicron să se transmită la nivel comunitar până la sfârşitul lunii ianuarie, devenind astfel dominantă. Totodată, specialistul afirmă cu sistemul sanitar va fi cel mai probabil suprasolicitat, fiind afectat şi de gradul mare de absenteism, potrivit Digi24.

"Aş vrea să vă prezint o potenţială evoluţie a pandemiei în România şi care ar putea să fie impactul tulpinii Omicron în această evoluţie.

Există câteva vulnerabilităţi. Aproape 60% din populaţia vulnerabilă, cu vârste peste 65 de ani, populaţia cu boli cronice nu este vaccinată. Aproximativ 25% din persoane vaccinate cu schema completă au efectuat şi doza booster.

Deşi a fost introdus formularul de localizare a pasagerului (PLF), călătorii care au sosit în ţară într-o proporţie foarte mare nu l-au completat. Acest lucru face dificilă ancheta epidemiologică şi urmărirea contacţilor.

Nerespectarea măsurilor de carantină de către un procent important din populaţie, deşi e impusă odată cu trecerea frontierei, ca şi întârzierea adoptării implementării certificatului Covid, care nu este altceva decât o măsură de limitare a răspândirii bolii, înseamnă că, în concluzie, avem o populaţie receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând.

Avem un risc foarte mare a răspândirii Omicron, tulpină cu rată de transmisibilitate mult mai crescută decât cea anterioară Delta.

Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul de cazuri atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă. E posibil să fie mult mai multe decât 25.000 de cazuri pe zi.

Vaccinarea e singura măsură care previne formele severe de îmbolnăvire.

E posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depăşească jumătate din tulpinile secvenţiate. S-ar putea să devină dominantă. La sfârşitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară.

Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi oricum suprasolicitată şi va ajunge să fie la nivelul înregistrat anul acesta, în luna octombrie.

Ca impact indirect - infectarea masivă a populaţiei, chiar şi cu forme uşoare, poate determina un grad de absenteism, a lucrătorilor medicali, dar nu în ultimul rând absenteism de la locul de muncă a populaţiei, care poate să afecteze economia ţării.

Există şi posibilitatea transmiterea nosocomiale a infecţiei sesizată şi în alte ţări, prima fiind Marea Britanie", a declarat, miercuri, Adriana Pistol în cadrul unei conferinţe de presă despre prezentarea măsurilor de combatere a valului 5 de infectări cu coronavirus.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cu certificat absenteismul va fi si mai mare , va asigur. Va asigur ca decat sa se testeze o data la doua zile si decat sa se vaccineze, milioane de angajati isi vor lua concediu simultan si...succes la stat la cozi pentru produse esentiale. Nu intelegeti ca nu aveti cum sa limitati omicronul, lasati-l sa-si faca treaba repede, orice lockdown sau impiedicare a activitatii obisnuite doar impinge problemele mai departe in viitor.

    Vezi, tanti Pistol, ca si glontzul pe teava s-ar putea sa vina mai repede pt voi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb