ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Piaţă emergentă conform MSCI - printre principalele obiective ale conducerii BVB"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2019

"Piaţă emergentă conform MSCI - printre principalele obiective ale conducerii BVB"

"Impactul listării Hidroelectrica ar fi aproape decisiv pentru ca piaţa noastră să fie trecută şi de MSCI la statutul de emergentă"

"Promovarea pieţei de către FTSE ne poate ajuta să dezvoltăm comunitatea de investitori locali, sprijinul autorităţilor fiind însă foarte important pentru realizarea acestui lucru"

Obţinerea statutului de piaţă emergentă şi din partea agenţiei americane de rating MSCI va reprezenta, de acum înainte, unul dintre principalele obiective ale conducerii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB, pentru Ziarul BURSA.

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, săptămâna trecută, agenţia londoneză FTSE Russell a anunţat trecerea pieţei noastre de capital din categoria celor de frontieră la statutul de piaţă emergentă secundară, începând cu toamna anului 2020.

Adrian Tănase ne-a spus: "Unul dintre obiectivele întregii comunităţi de business şi a întregii clase politice ar trebui să fie dezvoltarea semnificativă a pieţei de capital din România.

Noi spunem că un obiectiv realizabil pentru următorii zece ani este să creştem nivelul pieţei de capital (n.r. capitalizare) la 20% din PIB, de la valoarea actuală de 10% din PIB.

Dacă reuşim să luăm deciziile corecte pentru atingerea acestui obiectiv, în mod sigur vom ajunge destul de repede să fim recunoscuţi şi de către MSCI ca piaţă emergentă. În mod cert, promovarea şi de către MSCI se va afla, de acum încolo, printre principalele obiective ale conducerii BVB".

Dacă directorul BVB nu ne-a indicat un termen pentru atingerea ţintei de a deveni piaţă emergentă sub umbrela MSCI, Lucian Anghel, preşedintele bursei noastre, lasă să se înţeleagă că orizontul de timp de doi - trei ani este rezonabil în acest sens.

"În discuţiile pe care le-am avut cu investitorii internaţionali, se consideră că FTSE Russell este prima agenţie, cea care face prima mişcare (n.r. de upgradare), urmând ca în următorii doi - trei ani şi celelalte agenţii să facă aceeaşi mişcare", a spus vineri Lucian Anghel, în cadrul unei conferinţe de presă ce a marcat decizia dată cu o zi în urmă de agenţia londoneză.

Totuşi, ştacheta pentru a ajunge piaţă emergentă în accepţiunea MSCI este mai ridicată decât a fost în cazul FTSE Russell, iar în spaţiul public s-a tot vehiculat, ca soluţie pentru a îndeplini cerinţele de lichiditate ale amercanilor, intrarea la cota BVB a companiei Hidroelectrica, deţinută în proporţie de 80% de Statul Român, prin Ministerul Energiei.

Este şi părerea lui Adrian Tănase, care susţine că impactul listării Hidroelectrica ar fi foarte puternic, aproape decisiv, pentru ca piaţa noastră să fie trecută şi de MSCI la statutul de emergentă.

"Pe lângă faptul că vom avea la cota bursei o nouă companie foarte importantă din economia României, care în mod sigur va îndeplini criteriile MSCI, această listare va produce un efect de domino şi va crea premisele îmbunătăţirii lichidităţii şi pentru alte companii importante care sunt deja listate", ne-a spus directorul BVB.

Pe de altă parte, chiar dacă piaţa de capital va trece într-o altă ligă începând cu toamna anului viitor, ceea ce printre altele va spori vizibilitatea Bursei de Valori Bucureşti, numărul investitorilor de retail rămâne scăzut, plasamentele în acţiuni sau obligaţiuni listate la BVB aflându-se foarte rar printre opţiunile de investiţii ale populaţiei.

Adrian Tănase ne-a spus: "Promovarea de către FTSE Russell la statutul de piaţă emergentă va pune piaţa locală de capital sub radarele unor investitori instituţionali străini mult mai puternici, însă nu rezolvă problema principală a pieţei noastre, şi anume slaba dezvoltare a comunităţii locale de investitori".

Conform directorului BVB, în momentul de faţă, există doar 5.000 de conturi individuale deschise la brokeri care sunt într-adevăr active în piaţă, adică prin care se efectuează mai mult de zece tranzacţii de cumpărare pe an.

"Dezvoltarea acestei comunităţi este cel mai important obiectiv al conducerii BVB pentru că fără o comunitate puternică de investitori locali nu putem spera la o piaţă locală de capital puternic dezvoltată", ne-a precizat Adrian Tănase, care a adăugat: "Promovarea de către FTSE la statutul de piaţă emergentă nu ne schimbă strategia pe care o avem pentru atragerea investitorilor locali către piaţă, însă cred că ne poate ajuta să atingem acest obiectiv mult mai repede, sprijinul autorităţilor fiind însă foarte important pentru realizarea acestui lucru".

La începutul acestei luni, directorul BVB a precizat, tot pentru Ziarul BURSA, că a înaintat Guvernului un pachet de măsuri pentru dezvoltarea pieţei capital, fiind vorba îndeosebi de măsuri de stimulare a investitorilor individuali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Statul sa listeze si voi sa primiti bonusurile fara sa faceti nimic...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb