Piaţa de capital, prin Bursa de Valori Bucureşti (BVB), oferă antreprenorilor capital cu un apetit mai mare la risc faţă de creditul bancar, a spus ieri Adrian Tănase, Directorul General al BVB, cu ocazia unui eveniment de specialitate.
Adrian Tănase a afirmat: "Din 2010 până acum, numai pe zona de acţiuni am avut mai mult de 50 de listări, dintre care 15 pe Piaţa Reglementată şi 39 pe Piaţa AeRO. Ritmul a accelerat foarte tare în ultimii trei - patru ani, iar aici mă refer la anul 2021 care, pentru noi, a dat un semnal foarte puternic. În 2021 au avut loc aproape jumătate din aceste listări. În primul rând, acest lucru a apărut datorită condiţiilor macro care au fost foarte încurajatoare la acel moment. Ratele dobânzilor au fost reduse, ceea ce înseamnă un apetit foarte mare pentru activele riscante. Pentru noi a fost un semnal şi este foarte clar că a apărut un declic în rândul anterprenorilor, care au început să descopere piaţa de capital, să o studieze cu atenţie şi să-i vadă avantajele, pentru că sunt multe avantaje pentru o companie care se listează".
Directorul General al BVB a adăugat: "Piaţa de capital reprezintă un canal de finanţare complementar celui bancar, nu alternativ. Este un alt tip de capital, iar antreprenorii trebuie să înţeleagă acest lucru. În primul rând, antreprenorii trebuie să conştientizeze care le sunt nevoile, care este profilul de capital de care au nevoie, şi apoi să se adreseze canalului potrivit. Foarte mulţi anterprenori încă merg la bancă şi solicită capital la risc. Or, banca nu are acel capital. Capitalul cu apetit mai mare la risc există în piaţa de capital, pe Bursa de Valori Bucureşti. În 2021 cred că s-a făcut acest declic. Poate ideea pieţei de capital nu este suficient de răspândită în comunitatea antreprenorilor, dar este un început care cred că îşi va arăta în timp rezultatele".
Prezent la acelaşi eveniment, Bogdan Chetreanu, Şef Serviciu Emitenţi şi Oferte publice în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a punctat că există un mare interes din partea companiilor din Republica Moldova să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti.
"Aşteptăm listarea unui emitent din Republica Moldova, înregistrat în Cipru. Un mare jucător şi pe piaţa românească de energie - Premier Energy. Compania este în curs de depunere a documentaţiei finale la ASF şi ne aşteptăm ca într-un timp foarte scurt să iasă pe piaţă. De asemenea, suntem în discuţii maib, cu cea mai mare bancă din Republica Moldova. Există un interes foarte mare al companiilor din Republica Moldova să se listeze la bursa din Bucureşti. Există voinţă este de ambele părţi şi sunt mai mulţi jucători implicaţi (...). Acum lucrăm la armonizarea legislaţiei împreună cu partenerii noştrii din Republica Moldova, în sensul că le oferim consultanţă", a spus Bogdan Chetreanu, la evenimentul "Mirsanu IPO Challenge 2024".
Conform reprezentantului ASF, este foarte posibil ca în acest an, pe lângă Premier Energy, să mai fie un IPO al unei companii private româneşti la BVB.
Premier Energy este o companie de infrastructură energetică integrată pe verticală care îşi pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti printr-o ofertă publică iniţială ce poate fi finalizată în mai 2024, în funcţie de condiţiile de pe piaţa de capital, conform unui comunicat recent al grupului. Prin oferta publică, compania intenţionează să obţină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2024, 01:03)
Praf in ochi... la untold participantii achita 3000 ron noaptea la hotel, tot ei neavand interes pentru bursa. Listarile din ultimii ani au dezamagit majoritatea. Investitorii au foat inselati. Hanga si Tanase au irosit capitalul Bursei - au ratat contrapartea centrala, au mutat sediul la un pret de chirie ridicol de scump
1.1. pai cat costa (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2024, 08:48)
sediu acum si cat costa dincolo?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2024, 19:57)
Pe Aero numai,, pocnitori,, vin sa vândă și paaaaa
2. totalul nu conteaza.
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2024, 12:08)
spuneti doar ceea ce va avantajeaza pe voi pentru a va pastra locurile caldute in conducerea bvb.
cati sunt activi din cei care au deschis cont?
sa deschizi cont doar pentru a cumpara titluri de stat fidelis asta nu inseamna tranzactionare la bvb.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2024, 12:47)
companiile vor cauta mereu “credit/capital” de la populatie prin burse atunci cand creditul la banci e prea “scump”… afaceristii mereu au fost oportunisti si au balansat riscurile si legile financiare de partea lor… e aproape fara ris sa iei bani de la “investitori” prin listari si emiteri de obligatiuni pe langa acces la credit cu dobanzi bomba la banci…
pana te “executa” investitorul oita matura cu tine pe jos bancherul daca faci credit la el si nu il onorezi…
faptul ca vedem foarte multe firme ce vin sa caute capital in bursa la investitori ne spune multe de scumpirea capitalului si riscul capitaului accesat prin credit la banci!
promiti la oite bonduri de n si faci refinantari cand cad dobanzile la m… oita te asteapta pasuita sa platesti n si tu faci iar profit sau stai pe lichiditate ce o inmultesti cu credit moca de la banci.. cand exonomia va permite iar asta…
s c c r e t
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2024, 15:32)
aha.