Piaţa de capital din România are nevoie de o participare mai largă a populaţiei, astfel încât antreprenorii listaţi să beneficieze de această masă de investitori, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Ne dorim o piaţă de capital eficientă care îşi evaluează corect acţiunile care se tranzacţionează şi cele care se vor tranzacţiona. Pentru a obţine această eficienţă pe piaţa de capital trebuie să lucrăm pe mai multe direcţii. În primul rând, trebuie să obţinem o participare mai largă a populaţiei, deci să avem mai mulţi investitori în piaţa de capital, astfel încât antreprenorii care se vor lista sau cei care s-au listat să beneficieze de această masă de investitori şi să spere la o evaluare corectă. În al doilea rând, ne trebuie o piaţă secundară eficientă, cu produse bursiere şi investitorii să-şi poată implementa toate strategiile investiţionale pe care le au. Nu suntem încă acolo şi aici avem un proiect important, cel al Contrapărţii Centrale, pe care l-am iniţiat în ianuarie şi suntem în linie dreaptă cu implementarea, în sensul iniţierii autorizării acestei instituţii", a spus Tănase, conform Agerpres.
Potrivit oficialului BVB, un lucru important pentru piaţa de capital locală este modul în care companiile comunică direct cu investitorii, la fel şi implementarea celor mai bune practici.
"O dimensiune importantă este modul în care, ulterior, companiile comunică cu investitorii. Nu ajunge să avem foarte mulţi investitori la bursă sau toate produsele bursiere disponibile investitorilor, ci trebuie ca şi companiile să comunice corect cu investitorii pentru avea această eficienţă pe piaţa de capital care se traduce într-o evaluare corectă a companiilor la bursă. Această ultimă dimensiune vine să o îmbunătăţească ARIR (Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România, n.r.), în cadrul căreia suntem membri fondatori. Este foarte important să implementăm cele mai bune practici, emitenţii să cunoască aceste practici şi cam ce îşi doresc investitorii. Bursa a avut şi Cartă Albă a emitenţilor prin care cumva evalua acest mod în care companiile comunică. Această Cartă Albă am cedat-o ARIR, pentru că nu e treaba bursei să facă această evaluare. Bursa trebuie să fie tot timpul echidistantă, nu trebuie să dăm nicio indicaţie despre ce companie este mai bună sau care companie e mai bună decât alta. Nu impunem nimic acestor companii, ci doar să ajutăm investitorii. Vrem să facem mai vizibil către investitori modul în care companiile comunică cu acţionarii lor, comparat cu practicile din piaţă. Vrem să facem acest screening mult mai eficient", a subliniat directorul general al BVB, conform Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2019, 20:52)
Sa ia SIF-uri ca sunt curate si bine conduse!
Ce piata!
La volumele astea si cu oferta saracacioasa nu se poate numi piata ci taraba.
2. e o mare tzeapa
(mesaj trimis de gogu în data de 23.05.2019, 23:35)
e o mare tzeapa piata asta de capital care se numeste BVB, la ce comisioane, impozit, CAS......
3. Întrbări pentru domnul ADRIAN TĂ
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 24.05.2019, 10:27)
Declarați că vreți să obţineți o participare mai largă a populaţiei pe piața de capital românească, dar NU se percep acțiuni de îmbunătățire a acesteia și, de apropiere de cetățeanul simplu. Vă pun trei întrebări : 1/ De ce nu verificați și nu reglementați ce fac conducerile SIF - urilor pentru acționari, versus pentru propriile buzunare ? 2/ De ce nu faceți vizibilă evoluția în timp real a pieței de capital, așa cum fac majoritatea burselor dezvoltate. Nu pentru cei cu conturi active on line, ci pentru marea masă de neinițiați dintre care vreți să atrageți participanți activi ai piaței ? 3/ De ce nu inteprindeți o campanie activă și susținută de instruire în speță , prin mijloacele Media a populației ? De ce nu mediatizați măsuri concrete intreprinse pentru împiedicarea sau pedepsirea actelor de manipulare ale pieței ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2019, 10:51)
Obtineti macar o facilitate la fisc la asa o piata subdezvoltata - pt persoanele fizice. E o nimica toata pt stat, de la fonduri, care sunt majoritare, oricum ia impozite. Dar ce-l intereseaza pe asta - salariile le merg la bvb, sint duble fata de profitul BVB si au vreo 40 de salariati doar. Practic e bursa lui nea Caisa asta nu e a actionarilor!!!! Asta e o tema pe care o propun ziarului Bursa - cat sunt salariile la BVB si cat e profitul actionarilor, si atunci vedem efectiv a cui e bursa. Basca din acest profit rascumpara actiuni pe care I le dau gratis lui asta, din banii actionarilor devine si el actioner, ca altfle nu ar cumpara nici mort
5. impozite
(mesaj trimis de George în data de 25.05.2019, 20:58)
De ce firmele de brokeraj percep comisioane atat de mari?
Sunt comisioane la cumparere de 0.65% si la vanzare la fel 0.65% .
Practic, 1,3% costa o tranzactie indiferent de profit sau pierdere.
Pentru populatie sunt sume semnificative.
Plus declaratiile oficialilor, cum a fost in dec. 2018, duc la neincrederea populatiei.
Bursa de la Bucuresti este reglementata doar pentru jucatorii mari.
Imi pare rau sa spun, dar este doar o declaratie, dar nimic concret!