Actualizare - Sebastian Burduja: Exportul de gaze din Neptun Deep către Germania va fi sub 1% din producţia totală estimată
---
Grupul austriac OMV a semnat un acord cu compania germană Uniper pentru furnizarea de gaze naturale din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, începând din 2027, au declarat surse apropiate Reuters. Acordul survine în contextul în care Europa caută soluţii alternative pentru securitatea energetică, în urma întreruperii relaţiilor cu Rusia.
Acordul pe cinci ani, pentru livrarea de gaze naturale din proiectul Neptun Deep reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi marchează primul contract de aprovizionare din acest proiect, care va începe să producă în 2027. Neptun Deep, situat în secţiunea românească a Mării Negre, deţine aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze recuperabile, fiind unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Odată ce proiectul Neptun Deep va deveni funcţional, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană şi un exportator net de gaze. OMV Petrom, deţinută majoritar de OMV, a anunţat în 2012 descoperirea a 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră, marcând începutul acestui proiect semnificativ pentru securitatea energetică a regiunii.
Uniper a refuzat să comenteze, iar OMV şi OMV Petrom nu au răspuns solicitărilor de comentarii. OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz, care deţin proiectul Neptun Deep în proporţii egale, au aprobat proiectul în 2023. Producţia estimată va fi de aproximativ 8 miliarde de metri cubi anual timp de 10 ani, dublând practic producţia de gaze a României. Gazele vor fi vândute separat, dar conform legislaţiei româneşti, guvernul va avea dreptul de preemţiune la gazele extrase. Se estimează şi un potenţial semnificativ de descoperiri suplimentare în apele teritoriale ale României în Marea Neagră, unde rezervele de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi ar contribui la diversificarea ofertei energetice din regiune.
1. Cum ramane cu "independenta energetica" ??
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 10:15)
Cum ramane cu "independenta energetica" daca OMV livreaza gazul in afara tarii ??
Asta e pretul pentru includerea Romaniei in Schengen, amanetarea gazului la straini ??
1.1. tradatori si/sau prosti? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mike în data de 08.01.2025, 10:49)
Intrarea Romaniei in Schengen putea fi otinuta la schimb cu acordul pe care l-a dat Romania la intrarea Croatiei, dar pentru ca Iohannis a tradat interesele Romaniei am ramas prostii Europei, buni numai de jumulit.
Dar tradatori sunt si sefii partidelor parlamentare care l-au lasat si il lasa in continuare sa-si bata joc de Romania.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 11:19)
o sa va dea CG gaz pe baza de basini de cal... ce independenta vrei la gaze fratioare? Romania isi acopera necesarul din productia actuala, importurile fiind necesare doar in perioadele foarte reci. si nu pentru ca nu ar avea gaz suficient, ci pentru ca nu are suficienta capacitate de extractie din depozite. ai citit stirea? se DUBLEAZA productia. ce faci cu gazul suplimentar? il pui la borcan, langa alte borcane de castraveti murati si gogonele? te apuci sa dezvolti industria chimica pentru 100 mld mc dovediti si alte 100 posibili? nu merge. in plus, atat timp cat petrolul este considerat resursa energetica, Romania NU POATE deveni independenta energetic - in prezent resursele sunt in mare parte epuizate si importul reprezinta ~70% din consum. iar cum moda cu EV pare sa dispara, cel putin pe termen scurt-mediu, situatia nu se va schimba. independenta energetica s-ar putea obtine doar in conditiile in care toate industriile si masinariile devin electrice, in conditiile productiei energiei din alte surse decat combustibili fosili. nu cu ajutorul gazului sau petrolului.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 11:31)
Faci ingrasaminte pt agricultura, faci energie electrica samd.
E "grele" cu gandirea? E mai usor cu injuraturi.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 11:48)
Valoarea adăugată în chimie este de 5-10 ori valoarea gazelor utilizate, fara restul lanțurilor valorice adăugate. Austria ne-a sabotat Oltchim, care era cam 2% din pib. Intrăm în Schengen la spartul târgului, când se suspendă, fara industrie. Plini de valori și principii UE.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 13:55)
sa faca romgaz combinat chimic,, dar surpriza ei nu sunt nici in stare sa faca o centrala pe curent
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Teo836 în data de 08.01.2025, 18:39)
O ideie era dacă Romgaz ar fi cumpărat asa cum se spunea măcar unul din multele combinate
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 11:43)
Cam despre asta-i vorba când amintim de principiile și valorile UE, un fel de URSS de vest.
După ce au distrus petrochimia României santajandu-ne cu intrarea în UE, acum Austria fura gazul in favoarea cui? Aceleași state care prosperau din afaceri cu Rusia, in timp ce toți furau ce se poate de aici.
Acum, spalatii pe creier cu valori UE, înjură pe oricine se opune furtului și aplauda anularea alegerilor și anchetarea castigatorilor.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de teodosie profit în data de 08.01.2025, 13:54)
cum dracu fura omv gazu nu stie nimeni? eu ca si actionar privat al omv petrom, vreau ca gazul sa fie vandut la cel mai bun pret
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 14:27)
Omv fura gazu prin tunelurile dacice
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 08.01.2025, 15:43)
Normal ca da! Însă retorica suveranista devine dementa la noi. Ei nu țin cont ca e vb de 1% din producție, de faptul ca România are deept de preemțiune, de faptul ca am putea deveni jucător pe piața de energie. Cum arătau Emiratele și Dubai-ul dacă nu exportau nimic?Sigur izolationistii ar spune ca de ce nu prin companie controlata de stat, pt a le hrani camarila. Tocmai pt ca ce este de stat nu funcționează.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 16:50)
Contractele de privatizare din energie nu s-au respectat, așa că lasă abureala. Degeaba scrie, daca nu se respecta, așa cum a fost și cu intrarea în Schengen. Ne vor oferi gaz la un preț pe care nu ni-l mai permitem, industria fiind închisă de austrieci, kovesi și pandemie. Avem deficit comercial cu produse chimice de 12 miliarde de euro anual și noi dam materie prima sabotorilor.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Anonim în data de 08.01.2025, 17:05)
OMV era capusat de cei a căror apologie o faci de avea poerdere 1mil dolari zilnic. Între timp a plătit de atunci taxe în val de 200miliarde plus dividende. În alta ordine de idei trăim în economie de piață unde prețul ar trebui sa se formeze liber. Visul sa primești gaz moca tine de Coreea de Nord. Apropos de ce nu investești în Omv? Cine te impoedica sa refaci industria petrochimica? Poți începe un business bun.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 17:50)
Nu OMV ci Petrom. Acum capusarea continua dar e vorba de statul roman. Cat sunt redeventele? Ce conditii s-au impus daca tot a fost facuta o privatizare pe nimic/ (DIP si Nastase sa traiasca!)
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Anonim în data de 08.01.2025, 18:02)
Atata timp cât statul este în energie majoritar (70% la Romgaz) orice majorare a redevențelor înseamnă furt al celorlați actionari (în special pensiile din pilonul 2 și a micilor actionari) Statul trebuie întâi sa privatizeze tot, apoi eventual sa revizuiasca redeventele. Pe care sigur le vor plăti consumatorii finali. Legat de privatizare, dacă poți spune punctual ce nu s-a respectat? S-a privatizat o gaura iar acum Petrom e cel mai mare contributor la bugetul de stat.
2.8. Da (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de Da în data de 08.01.2025, 19:43)
Da,tu ai dreptate , si in plus statul mai are cred in jur de 24 % actiuni la Petrom,de unde incaseaza dividende frumoase,dar de ce magarii ne-au dat in judecata sa nu mai beneficiem de preemptiune la vanzarea gazelor ,conform contractului?
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de Anonim în data de 08.01.2025, 20:09)
Au cumpărat și ei la fel ca și Romgaz 50% din drepturile de exploatare. La fel își investesc resursele și plătesc toate taxele. Având în vedere ca producția oricum va depăși nevoile de consum ale României ar fi realmente o problema sa nu avem unde exporta. Așadar dreptul de preemtiune era oricum un non sens in sine având în vedere producția. Dacă nu aveam satisfăcută cererea interna, da, era pertinent.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 21:36)
Am întrat intr-un grup de swingari (NATO,UE)
se para ca in clubul asta avem alt rol.