Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, susţine că singura opţiune pentru România este liberalizarea pieţei energiei de la 1 aprilie 2025, în paralel cu pregătirea pieţei, având în vedere expirarea plafonării preţurilor la gaze şi energie electrică, relatează Agerpres.
Potrivit acestuia, cea mai mare provocare a anului este legată de faptul că în martie plafoanele preţurilor la gaze şi energie electrică urmează să expire.
Dumitru Chisăliţă subliniază că angajamentele României faţă de UE necesită liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică, iar continuarea plafonării preţurilor ar reduce fondurile comunitare, ceea ce ar fi dăunător pentru ţară. De asemenea, el consideră că aceasta masură implică cheltuieli mari din bugetul de stat pentru compensarea furnizorilor.
"Să nu uităm că România a reuşit în 2024 să ajungă la un deficit bugetar demn de o ţară aflată în război, de peste 8-9% din PIB, în condiţiile în care a adunat mai mulţi bani din taxe şi impozite şi a împrumutat aproape 50 miliarde de euro, cea mai mare sumă împrumutată vreodată de România într-un singur an. Deficit record, împrumuturi record, îngheţări ale beneficiile celor defavorizaţi record, dar FMI devine, pe zi ce trece, singura noastră salvare. Va accepta FMI să se continue gaura de la bugetul de stat cu plafonarea preţurilor la energie şi gaze?", afirmă preşedintele AEI.
Dumitru Chisăliţă subliniază că liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică necesită pregătire adecvată, inclusiv campanii educaţionale pentru creşterea cunoştinţelor publicului. El accentuează importanţa dezvoltării încrederii în instituţiile pieţei, menţionând că lipsa acestei încrederi ar putea duce la creşteri semnificative ale preţurilor, deoarece furnizorii ar putea profita de necunoaşterea consumatorilor. În absenţa pregătirii corespunzătoare, există riscul creşterii sărăciei energetice şi a problemelor economice. Asociaţia Energia Inteligentă va lansa o campanie de informare pentru educarea consumatorilor pe această temă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 11:31)
Da, noi vindem la straini gaz ieftin extras din tara, si la populatie vindem gaz din importcu pret din afara.
Cu piata libera angajatii au salarii mici de Romania.
Ba da baiat destept mai esti.
2. Deci, practic
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 12:15)
Deci, practic, acest individ spune ca trebuie transferata direct in buzunarele populatiei toata acesta problema de preturi.
Dar daca nu am mai aproviziona Moldova si Ucraina cu energie n-ar fi pretul mai mic ??
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 13:07)
Nu, pentru ca sunt prea mulți băieți deștepți în domeniul energetic, companii cu un angajat care fac afaceri mai mari ca uipath.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 17:58)
NU ZAU? Pentru CINE e mai bine? Pentru ,,oamenii de bine" sau pt poporul de rand?