ADRIAN VASILESCU FACE PRECIZĂRI: "Eu nu am explicat inadvertenţele, ci deosebirile privind modul de înregistrare în declaraţiile de avere ale Guvernatorului BNR"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2015

"Eu nu am explicat inadvertenţele, ci deosebirile privind modul de înregistrare în declaraţiile de avere ale Guvernatorului BNR"

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, precizează că domnia sa a explicat deosebirile privind modul de înregistrare în declaraţiile de avere ale domnului Isărescu, nu "inadvertenţele", aşa cum apare scris în supratitlul articolului "ADRIAN VASILESCU A EXPLICAT INADVERTENŢELE DIN DECLARAŢIILE DE AVERE ALE GUVERNATORULUI BNR: «Încălcăm trei legi, ca să respectăm ghidul ANI»", publicat în ediţia Ziarului BURSA din data de 9 februarie 2015.

Respectivele deosebiri - care nu sunt de conţinut, ci se referă la forma de înregistrare - constau în faptul că în unii ani, în declaraţiile de avere, apare numele băncilor de la care Mugur Isărescu (şi alţi funcţionari ai BNR) au luat credite ori şi-au deschis depozite, iar în alţi ani apare scris "o instituţie de credit din România".

În articolul menţionat, domnul Vasilescu a explicat că oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) încalcă trei legi ca să respecte Ghidul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ce prevede modul în care trebuie completate declaraţiile de avere.

Astfel, domnia sa ne-a precizat de ce în declaraţia de avere din 2007 apare numele băncii de la care Mugur Isărescu a luat un credit, respectiv Volksbank, iar în declaraţiile din 2008 şi 2009, în dreptul creditului respectiv, scrie doar "o instituţie de credit din România", urmând ca, în 2013, să fie menţionat în clar numele Unicredit Ţiriac Bank, instituţie de la care domnul Isărescu a contractat un nou credit, cel de la Volksbank fiind rambursat în 2009.

Adrian Vasilescu ne-a declarat: "Într-o primă variantă, i s-a dat curs cerinţei ca şi salariaţii BNR, în declaraţiile de avere, să treacă toate instituţiile de la care au luat credite sau la care au deschise conturi de depozite. Ulterior, au intervenit discuţii că există o confluenţă de legi, care nu putea fi ignorată. Sunt trei legi - Statutul BNR, Legea băncilor şi Legea statisticii - care înscriu, între prevederile lor, principiul confidenţialităţii. Fapt ce exprimă cerinţa de a nu fi nominalizate relaţiile contractuale bănci-clienţi în documente publice.

Este vina mea că, în declaraţia iniţială dată ziarului «BURSA», nu am precizat că am avut în vedere spiritul acestor legi, care se extinde şi asupra contractelor încheiate de salariaţii BNR cu o bancă ori alta. Or, încălcându-se acest principiu (confidenţialitatea) de către funcţionarii şi membrii Consiliului de Administraţie din BNR, în declaraţiile de avere, a fost viciat un alt principiu, cel al liberei concurenţe în piaţa interbancară. Unele bănci au protestat, motivând că oamenii sunt influenţaţi şi merg să-şi depună economisirile la băncile unde şi-au deschis depozite Guvernatorul şi alţi înalţi funcţionari din BNR.

ANI a manifestat atunci înţelegere, nu faţă de BNR, ci faţă de cerinţele pieţei libere, şi a acceptat, în 2008, declaraţii de avere în care să nu mai fie trecute numele băncilor, ci doar sumele din contractele de credit ori din cele de depozite.

În luna mai 2013, pe site-ul ANI a fost publicat Ghidul pentru completarea declaraţiilor de avere, care prevede că la rubrica «Active financiare» trebuie menţionată limpede instituţia şi adresa conform contractului, iar la rubrica «Datorii» se va menţiona denumirea completă a persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumutul, astfel că salariaţii BNR care completează declaraţii de avere au fost nevoiţi să se conformeze. Banca Naţională a respectat cerinţele din Ghidul ANI, deşi astfel este încălcat principiul cuprins în spiritul celor trei legi amintite, referitor la păstrarea confidenţialităţii privind datele referitoare la anume bănci şi la anume contracte între bănci şi clienţi, între altele şi pentru a nu fi viciată libera concurenţă în piaţa interbancară".

Potrivit dexonline.ro, cuvântul "inadvertenţă" înseamnă "greşeală din neatenţie; lipsă de concordanţă; neconcordanţă; nepotrivire".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Orice tribunal ar da castig de cauza redactiei. Inadvertancies,unstimmigkeiten de numesc neclaritatile Care decurg din analiza comparativa. Exemple ar fi capitalul social Petrom in raportul financiar pana in anul 2009,Oltchim. Tribunalul Vrancea in raportul domnului Piperes,pierderile Hidroelectrica in 2011 in raportul domnului Borza sau declatatia domnului Ponta referitor la decizia UE din martie 2012 referitor Oltchim. Nimic mai mult. Deocamdata.

    1. Subscriu opiniei domnului Bestea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb