ADRIAN VASILESCU(BNR): "OUG-ul 114 a derutat foarte multă lume"

T.A.
Bănci-Asigurări / 19 ianuarie 2019

"OUG-ul 114 a derutat foarte multă lume"

Consultantul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, este de părere că Ordonanţa privind noile măsuri fiscal-bugetare "a derutat foarte multă lume şi băncile încă nu s-au dezmeticit".

Vasilescu a susţinut la Digi24 că: "Această Ordonanţă care a derutat foarte multă lume, a fost dată repede, băncile încă nu s-au dezmeticit, încă nu există o analiză riguroasă a textelor, pentru că nu există niciun fel de norme date de Guvern care să spună exact cum se aplică Ordonanţa. Unii încă mai întreabă: se va plăti trimestru de trimestru sau va fi o plată un calcul la nivelul anului. Dacă citim cu atenţie textul acesta duce la ideea că în fiecare trimestru vor veni cu plata, în condiţiile în care ROBOR-ul are două scadenţe importante, la trei luni şi la şase luni, şi dacă se ridică la peste 2%, taxa se aplică. Nu există niciun fel de şanse ca ROBOR-ul să vină sub 2% în momentul de faţă, pentru că ROBOR este o dobândă. Dobânda este strâns legată de inflaţie, sunt ca două surori siameze. Inflaţia acum scade, dar nu sub 2%. Abia am adus inflaţia, cu chiu cu vai, la nivelul de azi, în condiţiile în care au fost şocuri inflaţioniste determinate de regularizări ale preţurilor la energie electrică, gaze, energie termică."

Adrian Vasilescu a adăugat că Banca Naţională a transmis un răspuns Ministerului Finanţelor la invitaţia făcută Guvernatorului Mugur Isărescu de a discuta cu ministrul Eugen Teodorovici, în sensul în care "discuţia trebuie să aibă loc în singurul cadru legal în care se poate desfăşura, în Comitetul Naţional de Supraveghere a Macroprudenţialităţii".

"Să nuanţăm textual, ministrul Finanţelor a spus aşa: "Aud că Banca Naţională face presiuni asupra băncilor să nu coboare nivelul ROBOR-ului. Sper că nu este adevărat". Sigur, un ministru al Finanţelor nu poate să spună că "Aud", are calcule şi informaţii exacte. Sigur că dacă apelează la logică o să afle că nu există posibilitatea ca Banca Naţională să intervină la bănci. Banca Naţională nu este Ministerul Băncilor, iar băncile nu sunt subordonate Băncii Naţionale. Băncile au interese divergente, uneori, cu Banca Naţională, pentru că ele sunt unităţi care trăiesc din profit şi când profitul nu mai e, banca nu mai este. A venit o invitaţie scrisă (de la Ministerul Finanţelor la BNR, n.r) şi ministrul a primit un răspuns scris de la Banca Naţională că această discuţie nu poate să fie o şuetă într-un cabinet. Discuţia trebuie să aibă loc în singurul cadru legal în care se poate desfăşura, în Comitetul Naţional de Supraveghere a Macroprudenţialităţii", a spus oficialul BNR.

Acesta a menţionat, totodată, că recomandările emise de comitetul de specialitate trebuie analizat de către Guvern, iar dacă acesta din urmă nu este de acord cu prevederile respective "să răspundă public Comitetului Naţional pentru Macroprudenţialitate şi să argumenteze punctual de ce crede că nu sunt oportune măsurile recomandate".

"Acest Comitet este făurit într-un sistem european şi îl au toate ţările europene. Noi ne-am chinuit doi ani şi jumătate cu un proiect de lege până când, în sfârşit, s-au făcut un asemenea comitet. Comitetul urmăreşte, în primul rând, riscurile care apar în sistemul financiar şi care pot să atace stabilitatea financiară a ţării. Când apar astfel de riscuri, Comitetul este obligat, prin lege. să facă recomandări Guvernului. Legea spune mai departe că Guvernul nu poate să rupă textul care vine de la acest Comitet şi să-l arunce la coş. Guvernul trebuie să-l analizeze şi dacă este de acord, să-l aplice, dacă nu trebuie să răspundă public Comitetului Naţional pentru Macroprudenţialitate şi să argumenteze punctual de ce crede că nu sunt oportune măsurile recomandate. Aceste răspunsuri trebuie să le vadă toată societatea românească. În prezent, acest comitet s-a reunit pentru a discuta această problemă (Ordonanţa 114, n.r.)", a afirmat consultantul de strategie al BNR.

Vasilescu a subliniat că, la momentul actual, nu este contextul potrivit pentru a veni un şoc în sistemul bancar, întrucât "băncile au un rol foarte important ca să susţină creşterea economică a ţării, prin multe acţiuni".

"Astfel de situaţii au mai fost, nu este unica, dar de data asta contează contextul, şi contextul nu este potrivit pentru a veni un şoc în sistemul bancar. În orice societate, băncile au un rol foarte important ca să susţină creşterea economică a ţării, prin multe acţiuni. Banca Naţională susţine şi ea creşterea economică, pentru că şi ea a fost supusă prin şocuri, şi a fost pusă în situaţie de a se lupta cu inflaţia. Când inflaţia s-a dus la 5,40%, dobânda de politică monetară a Băncii Centrale ar fi trebuit să fie peste rata inflaţiei. BNR nu a putut să lovească peste rata inflaţiei, pentru că suntem într-o Europă în care dobânzile sunt în jur de 2% sau spre 0%, dobânda Băncii Centrale Europene", a explicat reprezentantul Băncii Naţionale.

Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, iar ANRE va elabora în ianuarie o metodologie în acest sens.

Pe de altă parte, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Dorim liniste si predictibilitate nu lupta "muschilor". Incetati cu aceasta lupta oarba. Nimeni nu are de castigat.

    1. Nu putem si nu trebuie sa ramânem pasivi când mafia psd loveste orbeste in sectorul privat si nu numai in el! Painea românilor este pusä in pericol de clanul mafiot psd! Singura lor grijä este SALVAREA COLECTIVÄ DE PUSCÄRIE!!!

      Totiși, dacă sistemul privat din România înseamnă firmele Securității, atunci mai bine să se ducă. Rapid!!!

      Faci propagandä mincinoasä si irationalä in favoarea clanului mafiot psd!

      Trebuie reluate investițiile statului, chiar dacă Ghiță e plecat în Serbia, SRI mai are și alte firme.

      Ba da au de castigat romanii care mai stau in tara deoarece din cauza camatarilor au ramas fara case si au plecat din tara asta de cacat. Sa raspunda Isarescu pt manipularea robor penalul dracu

      Aici vorbim de o lege buna pt romanii indatorati nu indeparta subiectul stiu ca esti de partea cealalta dar laso asa

      Ba da romanii cu rate au de castigat

    Psd ar trebui sa aiba oameni pregatiti care sa stie sa faca politica economica . In prezent politica economica este o politica de grota, fara un dram de inteligenta .

    1. Sunt si oameni inteligenti în psd,dar cu totii lucreazä pt SALVAREA COLECTIVÄ DE PUSCÄRIE! Clanul mafiot psd nu dä doi bani pe economia tarii! Telul lor suprem este formarea si instaurarea unei economii si a unei societati de tip MAFIOT!

      Cu o justiție reformată cam câte zeci de mii de securiști ar ajunge la pârnaie în prima lună?

      Aproape tot psd-ul va ajunge la puscärie! Nu aveti nici o sansä sä mai guvernati peste 2ani!

      Aproape tot SRI-ul și tot personalul Securității.

    in ciuda varstei respectable pe care o aveti faceti afirmatii pe care nici dvs nu le credeti. Asa cum ati facut cu nepotica lui Erste, care de fapt era stranepoata si pe care a adoptat o ca fiica in 2014, nu doar dezinteresata cu pentru 5,5 miliarde. Si dvs n ati vazut nimic. Iar daca ar fi asa , acuzatii sunteti atunci chiar un batranel naiv scos la inaintare si de care sa le fie rusine cei cu clantza mare gen Catu si Isar.

    Numai darea in plata a mai pus in miscare atatea energii in apararea bancilor.

    Si acum, ca si atunci, BNR se afla de aceasi parte a baricadei, cea gresita, bineinteles. Tot incearca sa ne sperie cu inrautatirea conditiilor de creditare, dar mai rele ca acum nu pot fi. Oricum, volumul creditelor acordate persoanelor/firmelor este infim; ei crediteaza statul si e suficient , gaura e imensa si se mareste pe zi ce trece. 

    1. Cetatenii României care gândesc logic îsi apärä viitorul! Niciodatä nu a existat o luptä atât de înversunatä a clanului mafiot psd împotriva justitiei!

      BNR nu are cum sa fie de partea corecta a baricadei. Nu cu isarescu si toti oamenii sai acolo (rude si persoane conexe combinatiilor sale).

      Fii atent ca scriu cu caps lock sa vada toti : BNR E DE PARTEA CAPITALULUI STRAIN SI IMPOTRIVA INTERESELOR CAPITALULUI ROMANESC SI A BUNASTARII ECONOMICE A ROMANILOR !  

      Daca le urmareste toate deciziile din ultimii 30 de ani si evaluezi impactul fiecarei decizii vei intelege.  

      Urmareste si conexiunile lui Isarescu cu actorii externi ... IFC, CFR (care nu inseamna caile ferate romane :)) ... ci e alta organizatie externa) si alti actori mai putin vizibili.... In ultimii 30 de ani au existat maxim 50-100 oameni care prin decizii exceptional de anti-Romania , din pozitii-cheie de nivel de top, critice ca importanta au alterat cresterea acestei tari si au furat sute de miliarde de euro in 30 de ani.

      Isarescu sa fie intrebat de banii pe care si-i tinea (din cate am auzit ultima oara de la amici din BNR) in Singapore ... nu neaparat pe numele lui ;) ....  

      ...

    Draga d-le Vasilescu,

    Mie a inceput sa imi scada rata la banca pt casa in care stau si pentru care muncesc.  

    Atata conteaza pentru mine, d-le Vasilescu !  

    Mie nu imi creste pulsul cand nu se realizeaza cifrele globale si obiectivele macro si profitul la banci , mie imi creste pulsul cand rata la casa imi creste in interval de 9 luni cu 55% pentru ca robor 3m la momentul semnarii creditului era 0.9 % si apoi s-a dus in 9 luni la 3.36 % (din pix, pentru ca asa au vrut primele 10 banci care STABILESC CARTELIZAT ROBOR-UL SUB ARIPA PROTECTOARE A BNR SI A ANPC ! )  

    Ma intelegeti dumneavoastra pe mine ?  

    Isarescu foloseste alternativ sau concomitent : a. rata de schimb eur-ron sau b. evolutia dobanzilor la leu PENTRU A SANTAJA CLASA POLITICA SI SOCIETATEA IN VEDEREA PROTEJARII SALE, A RUDELOR SALE PLASATE LA BNR SI IN SISTEMUL BANCAR SI A INTREGULUI GHEM DE OAMENI MURDARI PROXIMI LUI SI INTERESELOR LOR DE LA BNR !

    Acest ghem trebuie excizat chirurgical de la BNR! De 30 de ani Isarescu nenoroceste continuu economia Romaniei ! Nu am sa il iert pentru inflatia de 3 cifre procentuale (anual) care a trimis la morga intreaga economie romanesca pentru a face loc in Romania actorilor economici straini! Ar trebui spanzurat la Piata Unirii Isarescu pentru asa fapta de tradare nationala (in colaborare si cu forte externe si vanzatori de tara - politicieni din Romania)...si cand vad oile cretine si proaste adulandu-l pe Isarescu ma apuca greata ... habar nu au pe ce lume traiesc ei! Au fost jefuiti , vanduti si spoliati si isi iubesc ucigasii ! Halal romani idioti ! ...  

    1. Ceaușescu, Pleșiță, Isărescu sunt exemple de domnitori adevărați, iubiți și adulați de mase. :)))))

      Nu Halal romani idioti ! ... Halal romani neputinciosi ! ... idiotii sunt acolo sus.

      eu am zis idioti nu din dorinta de a injura gratuit. Am zis asa pentru ca in jurul meu, in discutii libere, pe strada ii aud pe aproape toti admirandu-l pe Isarescu.

      Daca ar intelege mecanica monetara si rolurile BNR si banci comerciale s-ar gandi de doua ori inainte de a se lansa in admiratii gratuite fata de tradatorul 'Manole' Isarescu. Omul e deosebit de toxic - de fiecare data cand si-a simtit amenintata continuitatea la BNR in diverse functii (acum vrea in 2019 sa devina presedintele CA al BNR, in locul pozitiei de Guvernator) a demolat economia Romaniei ori cu rata de schimb euro-ron , ori cu dobanda robor 3 m si 6 m. Asta cat sa ii " cuminteasca" pe politicieni si societatea care s-ar fi ridicat sa il ia la intrebari.  

      Poate esti si tu un bancher pt ca dc ai fi un datornic nu ai vorbi ca un tolomac. De ce sa nu avem si noi sobanzi ca in toata ue? Normal nici nu trebuie dracu sa va ia de curve penale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb