Cifra de afaceri şi profitabilitatea producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) vor scădea cu circa 20-25%, până la finalul acestui an, ca urmare a plafonării preţului gazelor naturale din producţia internă, măsură inclusă în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, a precizat ieri, la Sibiu, Adrian Volintiru, directorul general al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Aceste scăderi ar însemna un impact asupra profitului realizat de 420 de milioane de lei", a adăugat directorul companiei.
Romgaz, unul dintre cei doi producători de gaze naturale de la noi din ţară, a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de circa 4,5 miliarde de lei. Astfel, impactul măsurii asupra cifrei de afaceri a companiei va fi undeva între 900 milioane de lei şi 1,125 miliarde de lei.
Pe de altă parte, potrivit conducerii companiei, producţia de gaze naturale va creşte semnificativ în 2019, datorită exploatării noilor capacităţi de producţie puse în funcţiune în perimetrul Caragele.
Astfel, în momentul de faţă, Romgaz are o capacitate de producţie de aproximativ 16 milioane metri cubi/zi. Adrian Volintiru a mai spus: "Creşterea producţiei (n.r. de la începutul acestui an) s-a datorat, în principal, finalizării colectorului de 16 km Caragele-Galbenu în luna decembrie 2018, lucrare care, coroborată cu punerea în producţie a sondelor Tapu 1, Buza de Nord şi Beudiu în trimestrul al treilea al anului trecut, a permis creşterea producţiei zilnice a acestui zăcământ cu circa 800 mii mc. Astfel, producţia totală pentru zăcământul Caragele a fost, în anul 2018, de aproximativ 225,9 milioane mc, reprezentând 4,2% din producţia totală de gaze realizată de Romgaz".
Totodată, directorul general al societăţii a menţionat ca proiecte prioritare pentru companie identificarea resurselor onshore cât şi centralele Iernut şi Mintia. În ceea ce priveşte centrala de la Iernut, proiectul este finalizat în proporţie de 74%, potrivit Romgaz.
Conducerea companiei mai menţionează că preţurile practicate pentru gazele livrate către clienţi, în cursul trimestrului al patrulea din 2018, s-au situat în jurul valorii de 81 lei/MWh, aceeaşi tendinţă de preţ menţinându-se şi pentru gazele livrate în luna ianuarie.
Romgaz a încheiat exerciţiul financiar 2017 cu un profit net de 1,8 miliarde de lei, cu 82% peste profitul net din anul precedent.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, are o participaţie de 70% din producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş.
Pe lângă plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MW, începând cu luna aprilie a acestui an, OUG n.r. 114/2018 a mai introdus pentru companiile din energie o creştere a contribuţiei către ANRE, reglementatorul pieţei de gaze şi energie electrică, de la 0,2% la 2% din cifra de afaceri anuală.
1. Romgaz
(mesaj trimis de Dvoschi în data de 31.01.2019, 08:53)
Noile taxe nu pare a afecta grav Romgazul care se pare ca va obține și in 2019 puțin peste un miliard de lei profit. Atunci de ce se plâng analiștii și de ce a scăzut cotația la bursa? Oricum noua conducere ( Volintiru) este mult mai transparentă, oferind publicului mai multe informații , despre zăcământul de laCaragele sau despre alocarea unui milion spitalului din Sibiu.