Reporter: Recent, aţi fost revocat din funcţia de director general al Romgaz. Ce s-a întâmplat? Vi s-au adus la cunoştinţă motivele?
Adrian Volintiru: A avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie la care nu am fost invitat, deşi eram într-un birou vecin, s-a discutat în absenţa mea absolut totul şi nu mi s-a adus la cunoştinţă nici până acum de ce m-aş face vinovat în privinţa revocării. Eu nu ştiu de ce am fost revocat, nu am primit nici măcar hotărârea Consiliului de Administraţie, doar am primit informarea din partea preşedintelui Consiliului că am fost revocat.
Sunt surprins şi bulversat din acest punct de vedere, mai ales pentru că nu mi s-a comunicat de ce m-aş face vinovat, în condiţiile în care mandatul meu se încheie în octombrie 2022.
Reporter: Cu ce sentimente şi cu ce proiecte lăsaţi Romgaz în urmă?
Adrian Volintiru: Sentimentul meu pentru Romgaz este acelaşi dintotdeuna - personal, am ajuns să iubesc această societate şi va rămâne mereu în sufletul meu, pentru că a reprezentat o motivaţie şi o provocare deosebită, cu multe împliniri, din punctul meu de vedere.
Aici aş sublinia o serie de lucruri care s-au întâmplat. Primul exemplu este relaţia cu Petrom, care în acest moment ne este partener, Când am ajuns în Romgaz, în 2018, toată lumea îl considera duşmanul nostru de moarte şi concurentul nostru. Le-am explicat uşor şi sigur şi au înţeles şi colegii şi partenerii noştri de afaceri că Petrom este un partener şi merită să construim împreună pentru că facem proiecte pentru ţară.
Am reuşit să încheiem o strategie închegată şi omogenă prin care va creşte semnificativ în următorii ani producţia de gaze a Romgaz şi, în acelaşi timp, după estimarea financiară, în 2026 - maxim 2027 se va dubla cifra de afaceri a companiei. De asemenea, am reuşit să traversăm cu bine momentele grele şi nu vorbesc neapărat de pandemie, de iarna caldă de anul trecut, de modificările legislative, ci şi de modificările pe plan european. În sensul că ne este clar acum că gazul este viitorul cărbune şi atunci, în aceşti ani, am încercat o diversificare cât de mult posibil spre alte zone de interes şi de business - construcţii de termocentrale, producere de energie electrică, de methanol, hidrogen, regenerabile (şi eolian şi fotovoltaic). Consider că s-au făcut paşi înainte în modernizarea companiei, în schimbarea mentalităţii ei. Compania a început să înţeleagă că nu mai poate bate pasul pe loc, pentru că, de exemplu, la nivelul anilor '90, Romgaz era mult peste alte companii europene. Din păcate, s-au pierdut nişte paşi şi nişte ani, dar este momentul ca Romgaz să reînceapă să lupte să-şi ocupe locul pe care îl merită chiar pe harta Europei.
Printre alte surse pe care le-am adus în companie se numără promovarea tineretului, foarte apreciată la nivel societăţii, digitalizarea - cu mult înaintea pandemiei am reuşit să implementăm unele sisteme de videoconferinţă extraordinar de modern care au facilitat foarte mult comunicarea în cadrul grupului şi ţinerea şedintelor etc. -, am reuşit să implementăm un radio intern prin care managementul poate transmite mult mai uşor mesajele către organizaţie, un newsletter şi pentru toate acestea a trebuit să produc nişte schimbări în organizaţie şi să aduc unele implanturi cu oameni tineri, şcoliţi, care să dea un aer proaspăt şi care au experienţa unor corporaţii şi multinaţionale.
Romgaz s-a situat într-o poziţie oarecum privilegiată şi în pandemie, dar tot prin munca oamenilor din interior. Imediat ce a apărut pandemia am avut noroc de nişte colaboratori extraordinar de buni, care au luat toate măsurile necesare blocării îmbolnăvirilor şi contactelor şi au luptat foarte mult ca personalul să rămână sănătos. Extrem de repede s-a luat decizia plecării în telemuncă, extrem de repede s-au achiziţionat laptopurile şi licenţele necesare pentru cei care au mers în telemuncă. Acest proces a fost destul de rapid implementat. Programele de reducere de costuri au fost drastice, astfel încât s-a ajuns ca, faţă de bugetul rectificat pe 2020, profitul să fie mult mai mare. Acesta este un element de mândrie pentru toată compania, pentru cum a reuşit să treacă această criză.
De asemenea, compartimentul comercial a avut o calitate excepţională, astfel încât comercializrea gazului din Romgaz în această perioadă a făcut minuni.
Subliniez şi că sunt mândru că Romgaz a reuşit să susţină, cu ajutorul actualului ministru al energiei, un număr de 8-10 spitale în periaoda pandemiei, cu sponsorizări de câte 1,5 milioane de lei fiecare.
Sper că Romgaz este pe un drum bun şi sper să-şi continue proiectele începute.
Reporter: Există în cadrul companiei echipa optima care să ducă mai departe aceste proiecte?
Adrian Volintiru: Nimeni nu poate spune că echipa este optimă sau nu, depinde de foarte mulţi factori şi de implicarea fiecărui membru al echipei în atingerea acestor scopuri. Nu toată lumea înţelege de ce este foarte important să ajungem acolo unde trebuie să ajungem.
Reporter: Odată încheiat capitolul Romgaz, către ce vă îndreptaţi?
Adrian Volintiru: Deocamdată, nimic nu este sigur. Am mai multe oferte, inclusiv de la o firmă multinaţională care a fost în România şi doreşte să se întoarcă, din domeniul oil&gas, dar de moment stau în expectativă. După trei ani de zbucium mi-am luat o pauză în care să stau alături de familie şi o lună mă voi gândi la alternative şi la soluţii.
Reporter: Dacă va fi să alegeţi între public şi privat, către ce înclinaţi?
Adrian Volintiru: Către provocare, pentru că provocarea este importantă. Nu contează dacă aceasta va f la stat sau la privat. Cu cât provocarea şi nevoia de a schimba lucruri şi mentalităţi sunt mai mari, cu atât este mai bine pentru toată lumea.
Reporter: Care este opinia dumneavoastră referitoare la situaţia din Bucureşti şi din mai multe oraşe din ţară, unde în plină iarnă oamenii nu au căldură în case?
Adrian Volintiru: Această situaţie are o singură cauză - lipsa investiţiilor. Nu s-a investit absolut deloc în această ţară. Eu, în 2018 am înţeles că investiţia de la Iernut este cea mai mare investiţie a statului roman de după Revoluţie, ceea ce mi se pare că este extrem de grav şi de puţin. Lipsa investiţiilor a condus la scăderea randamentelor şi acest lucru se reflectă în costuri. Situaţia RADET este şi mai tristă, dar termocentralele, nu doar din Bucureeşti, ci şi Constanţa, Galaţi etc. au suferit din lipsa investiţiilor şi în bună măsură din cauza lipsei de coerenţă în management şi a lipsei calităţii managementului. După Revoluţie, managemenetul afăcut foarte mult rău în tot ceea ce înseamnă industria de stat. Am remarcat o lipsă de calitate şi de viziune la nivelul directorilor generali care au dus lucrurile înapoi.
Reporter: Aţi amintit de Iernut...Înţeleg că termenul de finalizare, depăşit deja, nu a fost prelungit de Romgaz. Care este situaţia acolo?
Adrian Volintiru: Nu a fost prelungit termenul de finalizare, care era finalul anului trecut. În mod normal, consorţiul de firme care execute lucrările este obligat să ducă la îndelpinire obiectivul pentru care a fost angajat şi plătit. Nu ştiu dacă îşi pot îndelpini acest obiectiv, deocamdată ambele companii (n.r. Duro Felguera şi Romelectro) se pare că trec printr-un important disconort financiar.
Reporter: Cum vedeţi desfăşurarea procesului de liberalizare a pieţei de energie?
Adrian Volintiru: Se merge în sensul bun. Guvernul a luat nişte decizii bune. Piaţa a devenit mult mai fluidă şi se cunoaşte acest lucru, preţurile au scăzut în bună măsură, ceea ce este bine pentru economie, dar această liberalizare are o notă de forţat. Şi Ministerul Energiei a recunoscut, pentru că lumea nu a fost instruită, după o viaţă în care populaţia a fost captivă unui singur furnizor. Decizia este foarte bună, şi din punct de vedere politic, şi economic, doar că va fi puţin mai greu de implementat.
Reporter: Zilele acestea sunt discuţii aprinse pe marginea abrogării Legii 137/2020, prin care au fost interzise listările companiilor de stat la bursă. Ce părere aveţi despre vânzarea unor pachete de acţiuni ale societăţilor publice pe piaţa de capital?
Adrian Volintiru: O lume modernă trăieşte inclusiv prin jocul bursei, prin vizibilitate, transparenţă, guvernanţă corporativă. Personal, mi se pare o idee extrem de bună această liberalizare şi scoatere pentru listare a unor pachete de acţiuni care aparţin companiilor de stat. Dă cu totul şi cu totul altă notă şi altă valoare respectivelor companii.
Vreau să amintesc faptul că atunci când Petrom a fost cumpărată de OMV, Petrom nu a plecat în Austria, a rămas aici, la fel cum şi locurile de muncă au rămas aici. Eu cred că Petrom a avut un avantaj prin privatizarea sa, a fost modernizată şi s-a dezvoltat mult mai bine decât ar fi făcut-o rămânând companie cu capital integral de stat. Acelaşi lucru este valabil în majoritatea situaţiilor şi a companiilor de stat. Dacă vin străinii şi cumpără pachete, iar în cadrul listărilor pe bursă este vorba despre pachete minoritare, nu de control absolut, atunci acest lucru nu înseamnă că ne vindem ţara şi resursele.
Reporter: În opinia dumneavoastră, cum se recomandă a fi făcută această privatizare prin bursă?
Adrian Volintiru: Depinde de la caz la caz. De exemplu, Hidroelectrica nu a fost listată pe bursă, în acest moment putând fi scos la vânzare şi un pachet de 30-40% din acţiuni, Romgaz este listată deja în proporţie de 30%...aşadar se pot face combinaţii de pachete, în funcţie de situaţia companiilor. De asemenea, este vorba şi de valoarea societăţilor şi de ce aşteptare are statul de la IPO-urile pe care îl face. Investitorii cunosc foarte bine situaţia atunci când există transparenţă şi le place foarte mult să fie informaţi şi să participe la acest joc al bursei.
Reporter: Credeţi că economia noastră este pregătită să înfrunte o nouă criză?
Adrian Volintiru: Pentru depăşirea unei noi crize este nevoie de susţinerea investiţiilor, care crează locuri de muncă, impozite şi taxe, plus valoare, iar la sfârşit putem intra în plin pe creştere economică. Este esenţială această metodă.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. Comentariu modificat conform regulamentului
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 08:03)
Volintirule,mă bucur că te-au dat afară! (...) Ai tăcut malc când Dragnea a devalizat SNG ,nu ai făcut restructurări de personal adevărate, ai dat chic cu investiția din Grecia, nu ai gestionat criza de la Iernut etc.
Îți doresc să nu te mai văd la companii de stat!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 08:06)
chix
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 08:51)
Macar atat sa-i fi spus la momentul concedierii, chit ca astea sunt minciuni.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 08:53)
"A devalizat Dragnea SNG-ul" :-)...adica a facut ceva Dragnea in judetele conduse de ciuma securista-penelista, CJ, SB, AB, MS, BH, TM, AR, etc?. Numai la ciuma galbena se taie padurile "ca in codru", se exporta gaz in conditiile in care ni se spune ca productia interna nu acopera necesarul. Cum a vrut sa mareasca redeventele cum hopa, falitii "da dreapta" au sarit cu gura mare in Piata Victoriei, dar acum toti stau cu mana intinsa la stat. Statul sa le faca investitii, statul sa le dea ajutor de stat, dar hei, profiturile sunt ale lor
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 19:13)
ROMGAZ este infestat de psd-isti, de la portar la "armasar".
Va fi foarte greu sa se destructualizeze un asemenea painjenis.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:29)
lasa mah ca si ei e oameni, securistii si familiile lor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 09:46)
A văzut prea des negru in fata ochilor :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de STATY în data de 25.01.2021, 09:52)
MARE SCOFALA !!! UN COMUNIST MAI PUTIN !!! SE STRECOARA EL , IN ALT LOC CALDUT , SI PLATIT IMPARATESTE !!! SPECIALMENTE , PENTRU CAPUSI !!! CITEAM ASEARA , CA SANT PESTE 1000 DE INTREPRINDERI DE STAT , CARE INCA MAI FUNCTIONEAZA !!! PROBABIL CA AU PLANTATE IN ELE , SUTE DE MII DE ASEMENEA INSI , IN PRINCIPAL , '''''' NEAMURI '''''', CARE TAIE FRUNZA LA CAINI , ACOLO !!! ARE UNDE SE BAGA !!!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 12:40)
Au trecut ani si ani.De unde mai scoatetiatati comunisti si securisti.Si cei mai tineri dintre ei au ajuns mosi batrani cu barba sura.Partidele de derapta PNCD PNL au fost capusate de la inceput de ei.printre initiatorii partidelor istorice au fost mai multi securisti decat in psd.cITITI STUDIILE istoricilor seriosi si nu-i citati pe cei de la emisiunile TV ,majoritatea hahalere platite pentru a influienta prostiiii
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 15:18)
Știți cum e...securiștii și comuniștii nu erau chiar sterili, mai aveau și ei odrasle ...care sa le continue munca ...mai un domn tânăr Drăgoi, mai unul tânăr Burduja,se mai găsesc puișori :)
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 18:42)
Vrei sa convingi un securist comunist? Succes!
3. fără titlu
(mesaj trimis de Inteleptul în data de 25.01.2021, 13:38)
Fiecare om face si bine si rau. Cu voie sau fara de voie, poate gresi. Il cunosc pe acest om si pot spune, in cunostinta de cauza, ca a actionat ca orice om- a facut si bine, dar a si gresit. Cred ca relevanta este balanta celor bune si a celor rele facute de el. Iar daca cele bune le depasesc pe cele rele, atunci el este un om mai mult bun decat rau. Daca cele rele le depasesc pe cele bune, atunci este un om rau. A facut cineva aceasta balanta si poate spune, cu mana pe inima, daca el este BUN ori RAU?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:32)
Eu zic sa te gandesti daca arunci sau nu cu piatra ca-n Biblie. Eu ma duc sa-mi descurc ideile ce mi s-au incurcat dupa ce citii ce scrisesi. A dreaqu logica asta, dar cu omu' ce-ai avut ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 14:18)
E singurul comunist?Probabil,comunist e si in fruntea statului.Schimbarea este ”cretinismul” politicului de a pune in fruntea societatilor oameni din partidele aflate la guvernare,chiar mult inferiori celor scimbati.Trebuie sa facem diferenta dintre cunascator,bun manager si oameni politici.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:33)
bravo masonule ca ai ajuns la maturitate !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 15:53)
Cauta pe Google : " Bula Imobiliara 2021 Housing Bubble 2021" dai la "Videouri" si vezi bula creditului si a imobiliarelor din piata
6. fără titlu
(mesaj trimis de tudor în data de 25.01.2021, 16:52)
baii esti o nulitate de partid.
nu te-as angaja nici ca portar
7. Jocul. Bursei
(mesaj trimis de Rezir în data de 25.01.2021, 18:24)
Jocul bursei cu Volintiru și după Volintirul. In timp ce a fost director Cotațiile sng au scăzut cu 30 la suta, dupa ce a plecat, in câteva zile , Cotațiile sng au crescut cu 10la suta!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:34)
pai are logica, daca un manager prost este inlaturat atunci cotatia creste !
8. Ceva normal
(mesaj trimis de Calin în data de 25.01.2021, 18:56)
Sigur ca distinsul domn este "surprins si bulversat" sa plece dintr-un loc asa caldut si extraordinar de bine platit, plus beneficiile din manevrele aferente inaltimii functiei. Plus ca parca avea si un mic conflict de interese cu distinsa dumnealui sotie, care pastorea un sereleu de-al baietilor destepti intocmai pe distributia de gaze. Oare nu asta o fi contribuit printre altele la debarcarea din functie? Pentru investitia esuata de la Iernut raspunde cineva? totusi vorbim de 300 milioane euro platiti catre cei doi antreprenori care au abandonat lucrarea si acum au "dificultati financiare". Unde este garantia de buna executie care ar fi trebuit sa se afle blocata intr-un cont de garantare? Astea sunt doar cateva intrebari simple la care distinsul domn ar fi cel mai in masura sa raspunda. Adica nu se poate "eu sunt mic nu stiu nimic" domnule director general
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 19:20)
Conturile domnului Volintiru sunt ok! poate sta linistit tatuca; nici n-ar trebui sa-l mai doara capul pentru criza din Romanica!. Pensie dodoloata.
9. De curiozitate
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 20:25)
Bursa, va rugam dati-ne un istoric Volintiru.
Sa ne dumirim si noi de ce este " de-a dreptul bulversat".
Nu de alta, dar sa nu cumva sa ramana cu sechele.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 20:26)
Bursa, ati scris un articl pentru Volintiru din Vale?
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 20:30)
Cel mai slab director pe care la avut Romgaz .Trebuia sa fie destituit dupa afacerea cu terenul pentru statia de lichefiere a gazului si primele de sute de mii de euro pe care a vrut sa le de a colaboratorilor lui .
Nu s a finalizat termocentrala de la Iernut .
Nu s au descoperit noi zacaminte pentru diminuarea declinului natural si de productie .
A incercat tot felul de colaborari cu firme de bloc .
Nu a crecut Romgaz ca Societate ,trebuia sa fie un jucator de prim rang pe piata gazelor in UE.
nimic cu gazele din Marea Neagra
Nimic cu Mintia
Romgaz fara o strategie de dezvoltare pe termen lung termen lung
Romgaz a devenit un balaur cu picioare de lemn
Un tupeist -se plange degeaba ca a fost schimbat .
Vinovati sunt si cei din minister .
Este un produs al sistemului clientelar
Poate si DNA are ceva de spus.
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:37)
Iti spun eu cum e, cei care l-au pus in fruntea carului de furat acuma l-au sacrificat. El stie ce a furat problema e daca-i spune pe cei din car....daca acolo sunt si cei din DNA si altele din astea atunci mielu' a fost fript si portionat exact cum scrie la cartea de furat !
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 20:51)
intrebare pentru cei de la bursa cand realizeaza astfel de interviuri...v-ati gandit vreodata ca puteti fi critici si pune intrebari incomode? ca la nenea asta imbuibat de la romgaz se strangeau sute, daca nu mii de astfel de intrebari...cateva exemple: De ce a promovat in anturajul sau fuste si nu competente pe functie? De ce a propus, a acceptat si a platit prime de sute de mii de euro de cand este DG pentru consilieri, piariste si tot felul de pierde - vara fara nici cea mai mica justificare, prejudiciind compania si, nu in ultimul rand, angajatii performanti ai firmei? in cazul centralei iernut, este o greseala de management in deciziile Romgaz? De ce profitul Romgaz nu a fost investit in proiecte generatoare de bani noi pentru companie? De ce Romgaz este mana moarta in investitiile de exploatare a gazului in Marea Neagra? In ce a constat viziunea lui in conducerea companiei ca in fapte - si aici ne uitam si la o companie listata pe bursa - Romgaz a facut pasi inapoi pe unii indicatori - cheie, nu inainte?
Si dupa cei 3 ani, lista cu "de ce"-uri poate continua...asa ca sa nu mai plangem dupa tot felul de baieti platiti gras sa invarta roata in marile companii de stat.
12.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:40)
Bine te-ai trezit cu toate aceste probleme ce nu-mi dau pace de la revolutie incoace ! Ptiu, drace si eu care am crezut ca-s singurul nebun din tara asta de dobitoace !
12.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 22:05)
poetule, poti sa iti depui cv-ul pentru sefia romgaz :)
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:43)
Bulversarea bulversarii toate-s desartaciuni. Scularea nesimtirii tale m-a bulversat intr-atit de-am vomitat pe poza din articol. Hai cara-te !!!
14. surprins cit de mult a durat revocarea
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:54)
daca mai statea 5 ani faliment scria pe romgaz,
la ce nivel a dus Romgaz de cind a fost numit director!!
comparativ cu alte firme din Europa,
a facut din Romgaz un rahat de gandac
15. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 23:08)
Laptop -uri la cei trimiși în telemunca. Ha ha, ce glumă bună.