Adriean Videanu anunţă că are

Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 2 iunie 2006

Cîţiva zeci de credincioşi romano-catolici şi reprezentanţi ai Iniţiativei Civice "Salvaţi Catedrala Sf. Iosif şi Piaţa Revoluţiei" I-au reproşat ieri primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, "perseverenţa sa" în ceea ce priveşte autorizarea construcţiei de lângă Catedrala Sf. Iosif şi intenţia de reconfigurare a Pieţei Revoluţiei. El a fost asemuit fără reţinere cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu pentru neimplicarea sa în stoparea lucrărilor de construcţie de lângă Catedrală şi de a şterge prin proiectul Piaţa Revoluţiei urmele evenimentelor istorice ale poporului.

Protestelor şi nemulţumirilor li s-au alăturat fără reţinere şi academicieni, reprezentanţi ai mass-media, politicieni, foşti proprietari de terenuri, în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 sub genericul "Bisericile române şi Piaţa Revoluţiei, sub picamer!".

Edilul-şef a rezistat tuturor argumentelor venite din partea interlocutorilor lui, convins fiind până la capăt că proiectele sale sunt benefice Bucureştiului. Videanu a invocat în repetate rânduri legea când a fost vorba despre autorizarea construcţiei zgârie-nori de lângă Catedrala Sf. Iosif şi a dat asigurări că pentru Piaţa Revoluţiei -construcţiile din suprateran -se va consulta deschis, prin dezbatere publică, cu arhitecţi, jurnalişti, academicieni, artişti plastici, pentru a afla opiniile acestora şi a ţine cont de părerea comună. Domnia sa a spus: "Dincolo de ceea ce ne dorim fiecare dintre noi, dorinţele noastre trebuie supuse legii. Nu pot să-mi permit, că sunt pasibil de pedeapsă, să iau o decizie administrativă în dispreţul legii, oricât de bine intenţionaţi am fi cu toţii. Important este ca deciziile noastre să se încadreze în lege. Sunt două soluţii: una este instanţa. Dar, dar vă spun acum deschis, nu cred că va câştiga Biserica romano-catolică. Este punctul meu de vedere bazat pe raportul de inspecţie făcut de Direcţia mea de specialitate din Primărie. Cealaltă soluţie este dialogul, dar nu aşa cum a fost susţinut de societatea civilă. Vă spun cu onestitate că uneori chiar mă gândeam, chiar aşa, am ajuns să fiu asociat în demersul meu cu ceea ce a făcut Ceauşescu. Nu sunt un ateu, sunt ctitor de biserică în oraşul meu natal şi vă rog să mă credeţi că sunt un om care îşi coordonează deciziile cu ceea ce spune legea." .

Adriean Videanu a respins cererea de expropriere a terenului disputat cu scopul de utilitate publică, declarând că acesta este un "interes public naţional şi atunci este de competenţa Ministerului Culturii. Primarul general a afirmat că deţine două comunicate oficiale de la Bruxelles şi Vatican, pe care nu doreşte să le facă publice, ceea ce îi conferă încrederea că proiectul de construcţie de lângă Catedrala Sf. Iosif nu va afecta imaginea României în exterior.

"Ceea ce se întâmplă lângă Catedrala Sf. Iosif datează din 1999 şi din păcate nu am auzit pe nimeni până astăzi discutând acest subiect. Vreau să reamintesc tuturor că răul , dacă s-a produs, s-a produs în trecut. Eu sunt primar de un an, o lună şi zece zile .Sunt primarul general şi îmi asum responsabilitatea administrativă a ceea ce se întâmplă în Bucureşti...Dar dialogul înseamnă şi negociere în beneficiul Bisericii. Asta vrem să facem. Terenul pe care Biserica romano-catolică l-a propus nu poate fi utilizat în acest proces .Este un teren care, conform legii, este afectat de sistematizare, este un parc. Legea distinge foarte clar ceea ce se întâmplă, dar municipalitatea are soluţii. Nu din terenurile Bisericii romano-catolice, avem terenuri valoroase din punct de vedere al investiţilor imobiliare şi eu cred că dacă investitorul urmăreşte profitul, l-ar interesa, în condiţiile unei negocieri, o altă locaţie, poate mai bună decât acea zonă", a declarat Videanu, răspunzând cererii lui Cornel Damian, episcop auxiliar de la Arhiepiscopia romano-catolică Bucureşti.

Damian a spus şi cu această ocazie că Arhiepiscopia nu şi-a dat acordul juridic pentru construcţie şi că sunt multe lacune în ceea ce priveşte eliberarea avizelor şi concesionarea terenului pe care urmează a se ridica clădirea. "Nu am refuzat dialogul, dar aceasta nu înseamnă negociere. Negocierea nu o vrem. Arhiepiscopia este de acord cu construcţia pe terenul pe care îl are pe bd. Corneliu Coposu, iar alături de Catedrală să fie un amenajat un parc cu statuia Papei Ioan Paul al II-lea", a afirmat episcopul romano-catolic.

La rândul său, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a arătat că "Bucureştiul este într-un moment de criză" şi nu a împărtăşit ideea amplasării clădirii lângă catedrală, asemeni şi fostului ministru al lucrărilor publice, Nicolae Noica , altor academicieni, jurnalişti. Autoritatea de a lua decizia de a suspenda autorizarea construcţiei de lângă Catedrală îi revine Prefecturii Capitalei, a fost concluzia dezbaterii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb