ADUNAREA GENERALĂ A ONU: Putin: "Exportul de experimente sociale" continuă, deşi în alte ţări a dus la degradare

Andrei Stan
Internaţional / 28 septembrie 2015

Ban Ki-moon cere Europei "să facă mai mult" pentru refugiaţi

---------

Actualizare 21:08 Francois Hollande: "O tranziţie politică în Siria presupune plecarea lui Assad"

O tranziţie politică în Siria presupune plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, a declarat astăzi preşedintele francez Francois Hollande, apreciind că "nimeni nu-şi poate imagina o soluţie politică" ce l-ar include pe preşedintele sirian, transmite agenţia de presă AFP.

"Trebuie să facem totul pentru ca o tranziţie politică să poată fi găsită pentru Siria, (însă) această tranziţie presupune plecarea lui Bashar al-Assad. Nimic nu s-a schimbat", a declarat Hollande în faţa jurnaliştilor, înainte de discursul său la Adunarea Generală a ONU.

"Rusia şi Iranul au declarat că vor să se asocieze în găsirea unei soluţii. Prin urmare, cu aceste ţări trebuie lucrat, pentru a le spune că soluţia tranziţiei trebuie să-l excludă pe Bashar al-Assad", a spus liderul francez.

Hollande a denunţat "iluzia" preşedintelui sirian, care "vrea să ne facă să credem că dacă eşti împotriva Statului Islamic, eşti pentru Bashar al-Assad", a declarat şeful statului francez.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:05

"Exportul de experimente sociale" în alte ţări a dus la degradare, în timp ce "exportul de revoluţii' continuă, a declarat astăzi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la sesiunea Adunării Generale a ONU, transmit agenţiile de presă ruse.

"Exportul de experimente sociale, încercările de a stimula schimbări într-o ţară sau alta, plecând de la propriile ideologii, au dus adesea la urmări tragice, au dus nu la progres, ci la degradare", a spus Putin, constatând că "nimeni nu învaţă din greşelile altuia, ci doar le repetă" şi că "exportul de revoluţii, acum aşa-zis «democratice», continuă".

De la tribuna ONU, preşedintele rus a cerut să fie "traşi la răspundere" cei care au creat situaţia conflictuală din Orientul Mijlociu şi au permis propagarea terorismului.

"Problemele politice, sociale se amplificau demult în această regiune, oamenii de acolo doreau, desigur, schimbări. Însă ce s-a întâmplat în realitate? O ingerinţă agresivă din străinătate a dus la aceea că în locul reformelor instituţiile democratice şi modul de viaţă au fost pur şi simplu distruse. În loc de triumf al democraţiei şi de progres au apărut violenţa, sărăcia, catastrofa socială, iar pe drepturile omului, inclusiv pe dreptul la viaţă, nu se pune preţ deloc", a spus Putin.

"Aş vrea să-i întreb pe cei care au creat o asemenea situaţie: măcar înţelegeţi ce aţi făcut?", a afirmat liderul rus.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a pledat pentru înfiinţarea unei coaliţii antiteroriste cu participarea ţărilor islamice. "Ca şi coaliţia antihitleristă, ea ar putea uni în rândurile ei cele mai diverse forţe, care să se opună în mod ferm celor care, asemeni fasciştilor, seamănă răul şi ura de oameni", a declarat Putin, în opinia căruia "participanţi-cheie" ai coaliţiei ar trebui să fie ţările musulmane.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:12 Obama: "Nu există răspunsuri simple pentru a rezolva situaţia din Siria"

Barack Obama, preşedintele SUA, a declarat astăzi în cadrul summitului ONU că "nu există răspunsuri simple pentru a rezolva situaţia din Siria" şi a adăugat că "familiile de refugiţi au nevoie de ajutorul nostru acum".

Preşedintele Obama a subliniat că SUA va primi cu braţele deschise refugiaii. "Daca ajutăm oamenii care au fost impinşi la marginea pământului nu e doar compasiune. Este vorba de securitate. Suntem mai puternici când îi valorificăm pe cei mai slabi decât noi. Putem să eradicăm sărăcia externă, dar trebuie să lucrăm împreună", a menţionat Obama.

Obama a mai precizat că SUA sunt dispuse să colaboreze cu oricine pentru rezolvarea situaţiei din Siria, inclusiv cu Rusia, China sau Iranul.

Cu toate acestea, Barack Obama a denunţat, referitor la poziţia Moscovei, logica de a sprijini 'tirani precum Bashar al-Assad' sub pretextul că alternativa ar fi ceva 'mai rău'.

Referitor la situaţia din Ucraina, preşedintele SUA a mai spus: "SUA nu are multe interese financiare în Ucraina si recunoaşte istoria dintre Rusia si Ucraina. Dar nu putem sa nu ne implicam. Nu vrem un nou Razboi Rece. Uitaţi-va la rezultate. Ucraina este interesată să se alieze cu UE în loc de Rusia."

"Nu există loc pentru găzduirea unui cult apocaliptic precum ISIL (Statul Islamic, SI), iar Statele Unite ale Americii nu îşi cer scuze pentru folosirea militarilor săi ca parte a unei coaliţii care luptă împotriva SI", a precizat Obama.

(I.D.)

--------

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut luni ţărilor europene "să facă mai mult" pentru sutele de mii de migranţi şi refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, relatează AFP.

"Cer cu insistenţă Europei să facă mai mult", a declarat Ban Ki-moon în deschiderea sesiunii anuale a Adunării generale a ONU.

Recunoscând că criza migraţiei din Europa suscită "pasiuni puternice", el a afirmat în faţa reprezentanţilor celor 193 de ţări membre ale Adunării că răspunsul la această criză trebuie să fie ghidat "de legile internaţionale, de drepturile omului şi de compasiune".

În contextul acestui fenomen, soluţia "nu este construirea de ziduri" - cum face de exemplu Ungaria - ci abordarea cauzelor acestui exod, precum războaiele şi persecuţiile religioase, a subliniat secretarul general al ONU.

"O sută de milioane de persoane din lume au nevoie de asistenţă umanitară imediată" şi 60 de milioane sunt strămutaţi sau refugiaţi, a adăugat el. "Niciodată oamenii nu au fost într-o asemenea măsură strămutaţi" pentru a fugi de conflicte, catastrofe sau foamete.

El a reamintit de altfel că a convocat o reuniune ministerială pentru miercuri la ONU, pe marginea lucrărilor adunării generale, pentru a încerca să definească "o abordare globală" a crizei migraţiei.

Conform Agerpres, una dintre principalele cauze ale crizei migraţiei, războiul din Siria, ar urma să domine discursurile de la tribuna Adunării generale de luni, cu intervenţiile foarte aşteptate ale preşedintelui american Barack Obama şi ale omologilor rus, Vladimir Putin, şi francez, François Hollande.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb