Dacă eşti şofer, cu siguranţă ştii că trebuie să achiţi o taxă ca să poţi traversa podul peste Dunăre de pe Autostrada Soarelui. Este vorba despre taxa de pod Feteşti - Cernavodă, a cărei valoare variază în funcţie de tipul de autovehicul pe care îl conduci şi de numărul de treceri. Spre exemplu, dacă deţii un autoturism, va trebui să plăteşti 13 Lei pentru o trecere, 26 de Lei pentru două treceri şi 208 Lei pentru douăzeci de treceri.
Amenda în cazul neachitării este de 10 până la 20 de ori mai mare decât valoarea unei treceri pentru respectiva categorie de autovehicule. Aşadar, pentru posesorii de autoturisme, aceasta poate ajunge până la 260 de Lei. Statul îţi pune la dispoziţie patru modalităţi principale că să achiţi taxa de pod online, prin SMS, la benzinării sau direct la staţia de taxare de la kilometrul 144 al Autostrăzii Soarelui. Dacă alegi să achiţi prin SMS vei fi taxat suplimentar, la benzinării există riscul că sistemul informatic să fie căzut şi să nu poţi finaliza operaţiunea, în timp ce la staţia de taxare vei pierde foarte mult timp. Prin urmare, singura variantă ideală de a achita peajul este online. Pe site-ul taxadepod.ro, autorizat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), întregul proces îţi va consuma maximum 2 minute, nu vei plăti taxe suplimentare şi nu este nevoie nici măcar să îţi creezi un cont.
De asemenea, autorităţile îţi oferă şi posibilitatea de a achita taxa de pod retroactiv, până a două zi după trecere, la ora 24.00. Cu toate acestea, deoarece există riscul să uiţi, cel mai bine este să plăteşti peajul în avans şi să treci liniştit pe benzile speciale din staţia de taxare. Aceste aspecte legate de taxa de pod îţi sunt cunoscute, mai ales dacă te-ai aflat în situaţia de a merge cu autoturismul personal pe litoral. Cu toate acestea, există unele întrebări legate de peaj la care majoritatea şoferilor nu ştiu să răspundă. Iată-le pe cele mai frecvente dintre acestea:
1. Taxa de pod neutilizată îşi păstrează valabilitatea în cazul în care vehiculul a fost vândut, dar cu respectivul număr de înmatriculare a fost înregistrat un alt vehicul?
NU, acest lucru nu este posibil, conform site-ului CNAIR.
2. Taxa de pod neutilizată îşi păstrează valabilitatea în cazul în care proprietarul / adresa de domiciliu a proprietarului s-a schimbat, dar numărul de înmatriculare a rămas acelaşi?
DA, în acest caz peajul îşi păstrează valabilitatea.
3. Taxa de pod neutilizată îşi păstrează valabilitatea în cazul în care s-a schimbat numărul de înmatriculare?
Peajul îşi păstrează valabilitatea doar în condiţiile în care în baza de date a autorităţii de înmatriculare este operată modificarea respectivă. Autoritatea de înmatriculare va asigura accesul zilnic al CNAIR la baza de date cu modificările privind numerele de înmatriculare.
4. Vehiculul a fost vândut, dar taxa de pod achiziţionată este încă neutilizată şi se află în perioada de valabilitate. Poate fi restituită suma de bani aferentă numărului de treceri neutilizate?
NU. Restituirea sumei corespunzătoare tarifelor achitate şi neutilizate se face numai în situaţia radierii din circulaţie a autovehiculului, ca urmare a: dezmembrării / casării, scoaterii definitive din România sau declarării furtului autovehiculului.