Din 2002, Muzeul Internaţional de Spionaj din Washington, DC, găzduieşte cea mai mare colecţie din lume de gadget-uri, obiecte istorice şi memorabile din lumea periculoasă a spionajului internaţional.
Chiar dacă pentru un adolescent din zilele noastre, obişnuit cu cele mai moderne microfoane spion disponibile pe Internet, nu pare ceva surprinzător, acest muzeu păstrează o mulţime de gadgeturi care în anii 70 făceau senzaţie în rândul celor mai importante servicii de spionaj din lume. De la pistoale sub formă de ruj până la dispozitive de ascultare sub forma unui excrement de câine, iată o scurtă prezentare a unora dintre cele mai bizare şi fascinante articole expuse în prezent.
1. Cameră video ascunsă într-un nasture, model F-21, din anii 1970
Cunoscută sub numele de cod "Ajax", această cameră video spion era ascunsă în nasturele unei haine obişnuite şi a fost folosită pe scară largă în Uniunea Sovietică, Europa şi SUA. Declanşatorul camerei spion era ţinut în buzunar şi, atunci când era apăsat, făcea o fotografie (un instantaneu) prin intermediul unui obiectiv care semăna cu un nasture.
2. Transmiţător sub forma unui excrement de câine, din anii 1970
Acest transmiţător de spionaj era "deghizat" sub forma singurului lucru pe care nimeni nu vrea să îl atingă: un excrement. Acest dispozitiv a fost realizat de cei din CIA în anii 1970 şi a transmis un semnal radio pentru a coordona atacurile aeriene şi recunoaşterea poziţiei spionilor.
3. Ochelari de vedere cu pastile de cianură ascunse, din anii 1975-1977
Nu toate operaţiunile sub acoperire merg conform planului. Dacă o misiune ar fi fost compromisă, un agent CIA care alegea moartea în locul torturii putea să-şi scoată ochelarii şi să muşte din unul din braţele ochelarilor pentru a elibera o doză puternică de cianură.
4. Pistol ascuns în ruj, din anul 1965
Acest ruj cu aspect obişnuit a fost proiectat şi folosit de KGB în timpul Războiului Rece şi era capabil să tragă un glonţ mortal de calibru 177.
5. Dispozitiv de ascultare sub forma unui ciot de copac, din anii 1970
Proiectat de CIA, acest ciot de copac era amplasat lângă o bază sovietică şi folosit pentru a intercepta transmisiile radio secrete. Datele erau transmise înapoi către CIA prin satelit.
6. Ploscă de apă explozivă, 1942-1945
În timpul celui de-al doilea război mondial, unii oficiali ai serviciilor de informaţii ale armatei SUA purtau asupra lor o astfel de ploscă de apă, care conţinea explozivi în partea inferioară.
7. Cărbune exploziv şi camuflaj, din anii 1942-1945
Această bucată de cărbune a fost creată de Oficiul Serviciilor Strategice (OSS) din Statele Unite în timpul celui de-al doilea război mondial. Centrul acestui cărbune era gol şi ascundea un exploziv şi un kit de camuflaj. Fiind realizat exact ca un cărbune obişnuit, dacă un inamic nebănuit ar fi aruncat acest gadget în foc, cărbunele exploda.