Istoricul, criticul şi curatorul de artă John-Paul Stonard a adunat o gamă uimitoare de picturi, sculpturi şi artefacte, pentru a transmite o poveste despre vitalitatea şi reînnoirea spiritului artistic. Frumos ilustrat, fiecare capitol al albumului ARTA permite accesul la receptarea lucrărilor-cheie şi la discuţiile din jurul lor. Se porneşte de la cele mai vechi picturi rupestre din Paleolitic şi se ajunge până la arta conceptuală de astăzi.
Aşadar, o carte ce spune povestea extraordinară a modului în care oamenii de pe tot globul, din Preistorie până în zilele noastre, au creat imagini pentru a înţelege lumea în care locuiesc. Autorul explorează remarcabila persistenţă a acestui impuls creativ. Urmărind diversitatea formelor artistice de-a lungul veacurilor, el oferă o introducere cuprinzătoare şi emoţionantă în arta lumii.
Într-o lume pragmatică, bazată pe tehnică şi pe progresul ştiinţific, autorul răspunde la dificila întrebare: "De ce creăm opere de artă?".
"În decursul istoriei, au fost oferite diverse răspunsuri - tot atâtea răspunsuri câte opere de artă. Şi totuşi, există un aspect al reprezentărilor artistice care le uneşte în timp şi spaţiu, aidoma unui fir de aur: operele de artă au fost întotdeauna un mod de a consemna întâlnirea omului cu natura. Ele comunică felul în care relaţionăm cu lumea, curiozitatea şi fricile noastre, curajul şi modul în care ne situăm în relaţie cu celelalte animale. Însă întâlnirea aceea este totodată una cu noi înşine, cu natura noastră umană. Consemnăm ceea ce simţim şi vedem în jur, dar şi ceea ce ne amintim şi ne imaginăm - duhuri, zei şi fantasme ale propriei fantezii. Prin intermediul imaginilor artistice, ne confruntăm totodată cu acea parte misterioasă şi ineluctabilă a firii noastre umane - cea pe care o întâlnim în adâncul unei peşteri întunecate ori într-o încăpere lipsită de lumină: moartea şi mortalitatea, a noastră şi a celor din jur".
Călătoria prin istoria artei, prin mii de ani de imbold artistic, reprezintă de fapt invitaţia de a remarca capacitatea, dar mai ales curajul omului de a evolua si de a dialoga cu natura. De aceea, cititorul albumului ARTA nu doar că descoperă informaţii utile pentru formarea culturii generale şi nu doar că îşi încântă privirea cu imaginile magnifice ce reprezintă repere istorice, ci, mai ales, înţelege focul creator care a însoţit omul de-a lungul evoluţiei sale. În toate culturile, în toate timpurile, omul a avut curaj să înţeleagă lumea altcumva.
De aceea, pentru cititor, albumul reprezintă şi o invitaţie de a fi receptiv la frumuseţea lumii, de a o înţelege după propria simţire şi de intra în dialog cu ea în mod permanent.
JOHN-PAUL STONARD, ARTA. Istoria creaţiei asrtistice, 456 p., Editura Rao, 2023, ISBN 978-606-006-8745-7 https://www.raobooks.com/product/arta-istoria-creatiei-artistice/