Una dintre cele mai mari dileme ale proaspetelor mămici este referitoare la hrănirea copilului. Reprezentanţii OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) recomandă hrănirea exclusivă la sân până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani. Cu toate acestea, sunt situaţii medicale, profesionale sau personale care împiedică mămicile să alăpteze şi determină recurgerea la alimentaţia bazată pe lapte praf.
Un subiect foarte aprig dezbătut de-a lungul timpului, hrănirea cu lapte praf este recomandată şi de medicii pediatri şi neonatologi, deoarece formula este bogată în ingredientele necesare dezvoltării sugarilor. În plus, aceasta este singura variantă acceptată pentru hrănirea artificială, aducând mult mai multe beneficii decât laptele de vacă sau laptele pe bază de proteine din soia.
De ce este recomandată hrănirea bebeluşilor cu lapte praf în imposibilitatea alăptării?
În imposibilitatea alăptării bebeluşilor cu lapte matern, laptele praf este recomandat tuturor mămicilor, fiind foarte accesibil şi uşor de găsit în comerţ şi având formule special concepute pentru a se plia pe necesităţile copiilor. Cu un conţinut bogat de vitamine şi minerale active, astfel încât să asigure o bună dezvoltare bebeluşilor, acest produs le oferă toţi nutrienţii necesari pentru o sănătate de fier.
Citeşte şi: Cand este potrivit laptele praf fara lactoza?
Cele mai importante beneficii ale laptelui praf pentru bebeluşi sunt:
• Conţinutul bogat de vitamine
Laptele praf are un conţinut bogat de vitamine necesare dezvoltării bebeluşului, cum sunt vitaminele A, D, E, K, dar şi complexul de vitamine B. Toate acestea asigură un sistem imunitar puternic, dezvoltarea celulelor organismului în mod optim şi favorizează absorbţia fosforului şi calciului.
• Gustul plăcut, asemănător laptelui matern
Laptele praf are un gust foarte plăcut şi va fi foarte bine "primit" şi asimilat de către bebeluşi.
• Conţinut bogat de proteine şi de aminoacizi
Laptele praf are un conţinut bogat de proteine şi aminoacizi, pe lângă vitamine, care îl fac uşor de digerat şi asigură buna funcţionare a organismului.
• Conţinut optim de carbohidraţi
Laptele praf are un conţinut optim de carbohidraţi precum lactoză sau glucoză, importanţi pentru a preveni apariţia unor probleme de sănătate şi pentru facilitarea asimilării calciului.
Cum se alege şi cum se prepară laptele praf?
Laptele praf se alege în funcţie de anumite criterii, astfel:
• nevoile speciale ale copilului - copiii care prezintă intoleranţă la unele ingrediente alimentare sau care au alergii au nevoie de lapte praf special;
• tipul de lapte praf - există lapte praf cu formulă bazată pe lapte de vacă, soia sau pe proteine hidrolizate, cel mai popular fiind cel bazat pe laptele de vacă, pentru că are gustul şi proprietăţile asemănătoare laptelui matern.
În ceea ce priveşte prepararea laptelui praf, aceasta este extrem de simplă dacă părinţii iau în considerare următoarele aspecte: