Anul 2017 a adus popularitate globală pentru monedele virtuale şi în mod special pentru Bitcoin: statisticile Google îl arată pe poziţia a 2-a în categoria Global News, după uraganul Irma. Apetitul pentru monede virtuale a creat unele dintre cele mai agresive evoluţii din istorie ale unor instrumente tranzacţionate la bursă. Deşi BTC poate fi cumpărat de pe mai multe burse, având unele diferenţe între cotaţiile lor, o referinţă luată, de pildă, de pe bursa americană Coinbase arată o creştere a preţului Bitcoin de peste 20 de ori în perioada ianuarie - decembrie 2017, valoarea maximă a Bitcoin de 19891.99 USD fiind atinsă pe 17 decembrie 2017.
Interesul larg, atenţia deosebită acordată de mass-media şi aprecierile ultra-rapide (comparativ cu piaţa bursieră înainte de 2000 sau 2007 în SUA) au generat deseori în presă avertismente şi comparaţii ale monedei virtuale cu bule speculative din trecutul recent sau mai îndepărtat - inclusiv episodul bulbilor de lalea (sec. XVII) sau al altor speculaţii din sec. XVIII. Introducerea contractelor futures pe BTC la bursele americane CME şi CBOE a însemnat un moment controversat, unele firme de brokeraj avertizând că pot fi introduse riscuri ce ar putea distorsiona şi alte segmente de piaţă (prin intermediul unei case de compensare comune), generând un efect în lanţ.
CEO-ul JPMorgan a devenit celebru prin afirmaţiile sale (ar concedia pentru "stupiditate" angajaţii care tranzacţionează moneda virtuală Bitcoin), în timp ce Warren Buffett declara în ianuarie că, deşi ar cumpăra opţiuni (de vânzare, de tip put) care să beneficieze de o scădere a preţurilor tuturor monedelor virtuale în următorii 5 ani, nu ar intra pe vânzare directă - aluzie la impredictibilitatea variaţiilor pe termen scurt. Ultimele săptămâni au adus însă îngrijorări serioase în China - autorităţile vor să limiteze poluarea indusă de operaţiunile care menţin activă reţeaua Bitcoin, consumând cantităţi uriaşe de energie electrică. În plus, Coreea de Sud ia în calcul interzicerea tranzacţiilor cu monede virtuale - speculaţiile pe aceste instrumente au devenit un fel de "sport naţional", iar o petiţie împotriva interdicţiilor propuse a fost semnată de peste 200 de mii de oameni.
Dinspre ESMA a venit recent o avertizare: banii investiţi în monede virtuale pot fi pierduţi în întregime. Într-un astfel de mediu şi după creşterea spectaculoasă din ultimul an, preţul BTC a scăzut pe 17 ianuarie 2018 sub 10.000 de dolari, marcând jumătatea nivelului istoric atins în decembrie. Dinamica l-a inspirat pe un analist UBS să glumească: preţurile monedelor virtuale au scăzut mai repede decât poţi spune "bulb de lalea". Jubilarea uneia sau alteia dintre taberele formate în jurul evoluţiei monedei virtuale pare, însă, prematură. Monedele virtuale au şi susţinători înfocaţi, ca şi adversari înverşunaţi. Variabile precum cadrul de reglementare, abilitatea burselor de a se adapta regulilor de transparenţă şi prevenire a spălării banilor şi practicilor frauduloase de tranzacţionare, posibilitatea de a creşte viteza şi reduce costul transferurilor sau volatilitatea pieţelor financiare sunt ingrediente majore ale evoluţiei viitoare a preţului monedelor virtuale.
Anul se anunţă unul volatil şi interesant, inclusiv prin prisma scenariilor variate ale unor legături încă nestudiate suficient între activele bursiere clasice şi noile monede virtuale. Dincolo de dansul agitat al preţului monedelor virtuale, atenţia se va îndrepta şi asupra tehnologiei blockchain, care cuprinde o serie crescândă de aplicaţii reale, şi ar putea juca un rol esenţial în transformarea unor întregi sectoare ale economiei."
Claudiu Cazacu, Chief Strategist la XTB România
Pe tema entuziasmului faţă de monedele virtuale şi, în special, faţă de Bitcoin, România nu face excepţie. XTB România este printre puţinele case de brokeraj care oferă traderilor posibilitatea de a tranzacţiona CFD-ul cu suport pe Bitcoin prin intermediul platformei de tranzacţionare premiată xStation5. Instrumentul CFD, denumit BITCOIN în xStation5, este disponibil atât pentru tranzacţii long, cât şi pentru tranzacţii short.
Tranzacţionarea CFD-ului care are la bază moneda virtuală Bitcoin în platforma xStation este simplă şi rapidă, iar iar deschiderea contului real de tranzacţionare la XTB durează doar 15 minute.
Cei interesaţi să tranzacţioneze acest instrument trebuie să reţină că investiţiile în instrumentele financiare derivate tranzacţionabile în marjă bazate pe monedele virtuale sunt extrem de riscante din cauza volatilităţii semnificative şi a folosirii efectului de levier. Pierderile pot depăşi marja blocată, iar înainte de a tranzacţiona astfel de instrumente financiare trebuie să se asigure că sunt potrivite pentru ei.