ADVERTORIAL "Eu care sunt negru şi urât"

Media-Advertising / 16 iunie 2020

"Eu care sunt negru şi urât"

"Vă voi vorbi despre oamenii petrolului

şi despre sufletul lor negru şi mai inflamabil decât petrolul...

Vă voi vorbi despre crimele lui şi ale oamenilor lui...

Eu care sunt negru şi urât...

eu care murdăresc şi distrug tot ceea ce ating

şi care asemeni petrolului sunt ticălos, pătimaş şi ignorant

şi nu-mi pasă de prăpădul pe care vorbele mele îl aduc pe lume"

declama în 1934 poetul avangardist Geo Bogza, în al său "Poem Petrolifer", posibil răspunzând, câţiva ani mai târziu, provocării lansate de Victor Brauner în 1929, în vestita sa pictură suprarealistă "Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde". În vara acelui an, 1929, pictorul se afla în gazdă la Geo Bogza, pe Valea Doftanei, în Buştenari. Bogza se mutase la Buştenari în 1926, împreună cu fratele său Ovidiu, cu care înfiinţase o fabrică de sifoane, din veniturile căreia trăiau (pe sifoane erau imprimate iniţialele fraţilor Gheorghe şi Ovidiu - G.O. Bogza - ceea ce îi sugerează lui Bogza această formulă de nume de autor).

Pictura reprezentând pe "Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde" este, probabil, cea mai importantă operă de Victor Brauner aflată în mâini private în România, aparţinând perioadei suprarealiste româneşti, ce a durat până în 1930, anul emigrării sale la Paris - unde se consacră, curând, drept unul dintre cei mai importanţi suprarealişti europeni. Preţul de pornire în licitaţie este de 90.000 euro, iar estimarea de piaţă este de 100.000-200.000 euro. Capodopera iese la vânzare prin licitaţie săptămâna viitoare, joi 25 iunie, laolaltă cu încă 30 de lucrări de Victor Brauner, realizate în diverse tehnici, de la acuarelă la afiş la colaj la gravură, în cadrul uneia dintre cele mai valoroase colecţii private de avangardă românească formate - şi încă rămase - în România.

Lucrările semnate de Victor Brauner, pictorul suprarealist, originar din Piatra-Neamţ, Victor Brauner, nelipsite din marile colecţii muzeale de artă de avangardă, sunt achiziţionate pe piaţa internaţională de artă cu valori record, de sute de mii de euro, Victor Brauner fiind pictorul român (necontemporan) ce atinge în străinătate cele mai înalte valori de tranzacţionare. Astfel, lucrarea "Cazul straniu al domnului K", a fost adjudecată la Paris în 2003 pentru 700.000 de euro, ori pictura "Ultra-albastru biosensibil" a fost adjudecată în 2008, tot la Paris cu 550.040 de euro.

Între cele aproximativ 300 de piese din Licitaţia unei Colecţii de Avangardă se regăsesc şi fotografii de epocă ale lui Brâncuşi, din colecţia criticului de artă Barbu Brezianu sau apariţii fotografice inedite ale artistului Jean-Michel Basquiat, lucrări semnate de Andy Warhol, afişele orifinale ale unor turnee Rolling Stones sau Beatles, dar şi instantanee ale altor evenimente istorice şi personalităţi celebre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb