ADVERTORIAL INACO lansează proiectul Ghidul Meseriilor Viitorului

Media-Advertising / 6 august 2018

INACO lansează proiectul Ghidul Meseriilor Viitorului

Asociaţia INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, organism neguvernamental nonprofit, în calitate de beneficiar, implementează ca lider de proiect începând din data de 24.07.2018 proiectul "Ghidul meseriilor viitorului şi traininguri non-formale cu elevii claselor XI-XII din liceele sectorului 3 care urmează să îşi aleagă parcursul profesional".

Proiectul a fost selectat de Primăria Sectorului 3 din Bucureşti pentru finanţarea nerambursabilă de la bugetul local în domeniul "Proiecte educative", cu o valoare totală 60.000 de lei, din care 48.000 lei fonduri nerambursabile de la bugetul local, cu o cofinanţare prin contribuţie proprie de 12.000 lei şi are o durata totală de implementare de 6 luni, până în decembrie 2018.

Proiectul INACO este o propunere interactivă de conştientizare şi responsabilizare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice din 13 licee ale sectorului 3 al Capitalei privind modul în care vor arăta meseriile din viitorul apropiat. Forumul Economic Mondial susţine într-un raport din 2016 că 65% dintre meseriile de astăzi nu vor mai exista când copiii care intră acum în şcoală vor absolvi şi vor dori să se angajeze. Revoluţia tehnologică 4.0., transformările profunde ale economiei mondiale determinate de robotizare, inteligenţa artificială, de noile descoperiri ştiinţifice şi tehnologice, vor schimba dramatic piaţa muncii şi în ţara noastră.

Toate domeniile de activitate se resetează, de la agricultură la comerţ, de la producţia industrială la medicină. Meserii cunoscute, precum cea de şofer sau de chelner este foarte posibil să dispară în curând. Munca manuală va fi înlocuită de cea creativă. Universitatea Kent a găsit un foarte bun slogan pentru meseriile de mâine: "Work smart, not hard!" - "Lucrează inteligent, nu cu efort mare!".

În România, un tânăr din trei cu vârsta între 20 şi 24 de ani are o ocupaţie, faţă de un tânăr din doi la nivel european; la noi mai mult de o treime din tineri sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială - 40,3% faţă de 24.3% media europeană.

INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, consideră că pentru această situaţie este vinovat sistemul de orientare şcolară, apoi cel de orientare profesională care nu informează tinerii şi nu formează elevii cu privire la schimbările permanente ale structurii forţei de muncă.

Acest context naţional şi internaţional, perspectiva viitorului în care se va schimba radical paradigma meseriilor actuale, au determinat comunitatea de experţi, membri şi colaboratori ai INACO să propună primăriei sectorului 3 un proiect complex, care va conecta 650 de elevi, 150 de părinţi şi 78 de profesori din 13 licee cu realităţile pieţei muncii de mâine.

INACO va elabora un Ghid al Meseriilor Viitorului, un studiu informal care va prezenta tendinţele de formare profesională şi structura de perspectivă a pieţei muncii viitorului pornind de la mega-tendinţele tehnologice ale lumii de azi. Ghidul va oferi informaţii şi imagini despre robotică, biotehnologii, inteligenţa artificială, realitatea virtuală, internetul tuturor lucrurilor, resursele viitorului, etc.

Acest ghid va sta la baza celor 13 workshopuri creative, evenimente de educaţie non-formală coordonate de experţii INACO, care vor stimula participarea şcolară şi orientarea profesională a tinerilor din clasele terminale din 13 licee - 6 licee teoretice şi 7 tehnologice ale sectorului 3.

Tinerii cei mai activi din acest proiect vor fii cooptaţi în puncte locale de contact din fiecare liceu şi vor structura o comunitate activă online pe o pagină dedicată, care va avea funcţionalitatea de a continua şi îmbunătăţi proiectul în anii care urmează, ajutând la orientarea profesională a colegilor.

Părinţii copiilor din aceste licee vor putea să participe la unul dintre cele şase seminarii de educaţie parentală pe tematica meseriilor viitorului, în care vor exista dezbateri interactive cu experţi INACO. Profesorii care vor participa activ la workshopuri şi seminarii vor deveni factori de diseminare a informaţiilor conţinute în Ghidul Meseriilor Viitorului sau a temelor prezentate de experţii INACO şi vectori de orientare şcolară şi profesională pentru promoţiile de elevi.

Va fi organizată Caravana Meseriilor Viitorului care va răspândi 26 de afişe şi 1300 de pliante, pentru difuzarea în masa elevilor din licee a acţiunilor şi temelor proiectului. Elevii care se vor înscrie în acţiunile Caravanei vor putea participa şi la un concurs de eseuri despre cum îşi proiectează cariera profesională după impactul creat de activităţile proiectului, concurs cu premii a câte 100 de lei în fiecare dintre cele 13 licee incluse în activităţi.

Proiectul va fi promovat online, pe reţelele de socializare, în mass-media şi prin spoturi în spaţiul promoţional al panourilor video din Bucureşti.

Acest demers informativ-instructiv al INACO se doreşte a fi un program-pilot pentru pregătirea pentru viaţă a tinerilor din România, el putând fi activat ulterior şi în alte licee ale Bucureştiului sau ale ţării, având potenţialul de acţiune educativă la nivel naţional, în contextul necesităţii stringente a informării tinerilor despre perspectivele carierei lor profesionale.

Pentru informaţii suplimentare, persoanele de contact sunt:

Manager de proiect:

Andreea Paul

INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate

tel. 0722637140

mail: andreea.paul@inaco.ro

Expert comunicare:

Bogdan Dumitrescu

INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate

tel. 075152797

mail: office@inaco.ro

Informaţii despre proiect puteţi găsi şi pe:

www.primarie3.ro

https://inaco.ro/project/ghidul-meseriilor-viitorului/www.cultura3.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb