Raspunsul depinde tot de o intrebare: "Tu ce iti doresti si cu ce te simti confortabil?" Daca intrebi orice expert financiar unde sa investesti cel mai bine pe termen lung, peste 5 ani de exemplu, vei primi aceleasi raspunsuri. Actiuni. Actiuni. Actiuni.
Daca timpul pe care il ai la dispozitie este insa mai mic de cinci ani, atunci raspunsul nu va mai fi categoric actiuni. Putini oameni sunt dispusi sa economiseasca pe termen lung si sa accepte usor ca investitia lor va avea fluctuatii mari. Daca pentru cei care investesc pe perioade mai mari de 5 ani si nu accepta fluctuatii mari, raspunsul este un portofoliu format din actiuni si obligatiuni, pentru cei care investesc pe perioade mai scurte, in continuare vom incerca sa vedem ce optiuni exista in functie de raspunsul la intreabarea "Pe ce perioada te simti confortabil sa economisesti acesti bani?"
Pana intr-un an suna foarte bine
In general, pentru perioade scurte iti este la indemana sa te indrepti spre conturile de economii si depozitele bancare. Dar in conditiile unor ratelor de dobanda extrem de reduse, solutia nu este deloc atractiva. O alternativa confortabila o reprezinta fondurile monetare sau de obligatiuni care investesc in titluri de stat, obligatiuni si instrumente ale pietei monetare, adica in instrumente financiare cu risc scazut. Aceste fonduri ofera castiguri potentiale superioare depozitelor, despre care am vorbit mai devreme si au si avantajul ca sunt lichide.
Sunt confortabil cu 1 pana la 3 ani
Pentru 1 - 3 ani, depozitele bancare nu mai reprezinta deloc o solutie avantajoasa din punct de vedere a castigului obtinut. Alternativa potrivita poate fi un Portofoliu de Investitii cu risc conservator si cu fluctuatii minore. Abordarea prudenta a portofoliului presupune o strategie de investitii orientata pe conservarea sumei investite si obtinerea unor castiguri superioare altor produse de economisire clasice.
Da, mi se potriveste o perioada intre 3 si 5 ani
Daca 3 - 5 ani este o perioada potrivita, atunci si asteptarile noastre de castig este normal sa creasca. Totusi un castig asteptat mai mare presupune si un risc asumat mai mare, risc care se traduce in fluctuatii semnificative pe termen scurt inregistrate de valoarea portofoliului. Cu toate acestea, portofoliul ales presupune o strategie orientata atat spre conservarea investitiei, cat si catre cresterea acesteia. Astfel un mix de fonduri monetare si de obligatiuni si intr-o proportie rezonabila fonduri de actiuni, poate reprezenta solutia optima de economisire pe acest interval de timp.
Ca sa raspunzi la intrebarea: "Oare cum e mai bine, 1 an sau 5 ani?" intra pe www.pentruviitorulmeu.ro si te ajutam sa iti alegi un Portofoliul de Investitii care ti se potriveste cel mai bine. Aici cream solutii de investitii pentru viitorul tau!