ADVERTORIAL: PRIN INIŢIATIVE ŞI VITEZA CU CARE S-AU IMPLEMENTAT, Dan Weiler, BCR: BVB a ajutat foarte mult în pregătirea ofertei Transelectrica

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2012

"Deşi nu putem întrevedea orice se poate întâmpla în două săptămâni (n.r. pe plan internaţional), cred că stăm oarecum bine", ne-a declarat Dan Weiler.

"Deşi nu putem întrevedea orice se poate întâmpla în două săptămâni (n.r. pe plan internaţional), cred că stăm oarecum bine", ne-a declarat Dan Weiler.

Intermediarii ofertei Transelectrica au apreciat ajutorul oferit de Bursa de Valori Bucureşti în pregătirea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica, derulată de statul român în perioada 14-27 martie 2012.

"Bursa a ajutat foarte mult, mai ales prin schimbările pe care le-a iniţiat şi prin viteza cu care s-au implementat acestea", ne-a spus Dan Weiler, Director Executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR, banca lider al consorţiului de intermediere a ofertei.

Citiţi, în continuare, opiniile domniei sale legate de influenţele contextului internaţional asupra ofertei Transelectrica şi de noutăţile aduse în această ofertă.

Reporter: Cum aţi văzut rolul Bursei de Valori Bucureşti în oferta de vânzare a 15% fin acţiunile Transelectrica?

Dan Weiler: Bursa ne-a ajutat foarte mult, mai ales prin schimbările pe care le-a iniţiat şi prin viteza cu care s-au implementat acestea.

Este o viteză destul de mare, nu numai în Româ-nia, ci şi în alte părţi. A fost clar că voinţă este şi ne-a ajutat foarte mult.

Am avut noroc şi cu prezenţa domnului Florin Vlădan, care este un ambasador foarte bun al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Reporter: Care sunt riscurile venite din plan internaţional până la încheierea ofertei? Majoritatea analiştilor cu care am vorbit menţionau tensiunile din Iran şi din Grecia.

Dan Weiler: Da, există riscuri internaţionale. Situaţia în Grecia, acum, s-a calmat... A fost pur şi simplu noroc, nu a fost un "timing" al nostru, pentru că se ştia demult că oferta va fi la mijloc de martie... Cred că Grecia o să fie calmă pe viitoarele şase săptămâni - două luni. După aceea, începe altă criză greceas-că. Deocamdată, nu cred să se întâmple nimic, pentru că tot ce trebuia să se întâmple s-a cam întâmplat. Dar, sigur, există un risc, acolo este Guvern de coaliţie cu multe partide şi, dacă unul iese dintre cele două - trei mari, s-a terminat Guvernul. Dar nu văd un risc foarte mare.

În privinţa Iranului, suntem optimişti că nu o să se întâmple nimic în viitoarele săptămâni. Acolo este un risc nu numai faptul că poate să apară un conflict militar, care afectează toată lumea, ci şi efectul asupra preţului petrolului, care încetineşte foarte mult revenirea economică a Americii şi a Europei, dar mai ales a Americii care este mult mai dependentă de petrol decât Europa. Dacă creşte preţul petrolului, această mică efervescenţă care se observă în America, mai ales pe burse, se termină imediat.

Totuşi, suntem oarecum optimişti. Deşi nu putem întrevedea orice se poate întâmpla în două săptămâni, cred că stăm oarecum bine. Am nimerit o fereastră bună.

Reporter: Va da Transelectrica tonul programului guvernamental de privatizare?

Dan Weiler: Dacă Transelectrica are succes, cu siguranţă ajută foar-te mult la toate celelalte, dar şi reversul este adevărat.

Reporter: O temere a investitorilor este legată de eşecul ofertei Petrom de vara trecută. Ce s-a schimbat la această ofertă?

Dan Weiler: Ne-am uitat şi noi la oferta Petrom şi am căutat să vedem care au fost anumite motive pentru care nu a reuşit şi am hotărât să facem altfel.

Am hotărât să fie cu "book" des-chis, deşi este un mare risc. Este la vedere şi, dacă eşuezi, toată lumea vede cum te îneci. Dar, nu este în interesul nostru să facem câteva zeci de mii de euro din tranzacţii, ci vrem să dăm fiecărui broker posibilitatea să câştige în această ofertă şi suntem bucuroşi pentru oricine are un client, cât de mic.

Totodată, am simplificat mult procedurile de subscriere. Cu toţii ne-am dat seama că birocraţia este o barieră. Faptul că-ţi dai seama este una, dar mai trebuie şi să schimbi lucrurile. De exemplu, ordinele telefonice sunt acceptabile, acum. Noi, cei trei intermediari (n.r. BCR, Swiss Capital şi Intercapital Invest) putem garanta pentru un investitor străin şi să-i dăm posibilitatea să vină cu banii la finalul ofertei. Faptul că trebuiau să vină cu banii din start, era un impediment foarte mare pentru fonduri. Era o insultă pentru marii investitori.

Reporter: Cum au primit inves-titorii, în road-show, aces-te modificări?

Dan Weiler: Le-au primit foarte bine. L-am avut şi pe Lucian Anghel, preşedintele BVB, cu noi la unele întâlniri. Am căutat să-l folosim şi pe el la întâlnirile mai importante.

Reporter: Ce le transmiteţi celor care văd ris-curi la Transelectrica, legate de reglementarea pieţei de energie?

Dan Weiler: În primul rând, la Bursă este şi risc. Este inerent.

Concret, la Transelectrica, este adevărat că ANRE nu a respectat ce a promis în trecut, dar intenţiile sunt clare şi asta le-am spus şi investitorilor. Întrebarea este cât de mult cred ei acest lucru.

Totuşi, există două motive să vedem schimbările dorite. În primul rând, Fondul Monetar Internaţional a cerut clar ca România să liberalizeze piaţa, iar în al doilea rând, guvernul român a respectat, mai mult decât foarte multe ţări din lumea asta, punctele agreate cu Fondul, mai puţin acest punct. Este o ches-tiune unde nu va exista scăpare pentru nimeni.

De asemenea, este intenţia guvernului să facă din ANRE o instituţie independentă, cu adevărat, cum este Consiliul Concurenţei, de exemplu, care să decidă pe criterii economice şi nu pe criterii sociale, care este sarcina unui guvern.

Din păcate, se face o greşeală: toa-tă lumea înţelege că populaţia care nu-şi permite, trebuie să fie subvenţionată, dar asta se face la sfârşitul lanţului şi nu la început. În Româ-nia, oamenii înstăriţi au aceeaşi subvenţie cu cei care au 800 de lei pe lună. Amândoi plătesc un preţ la energie mult mai scăzut decât este normal.

În Germania, nu 2 sau 3%, ci 20% din populaţie este mai săracă, în contextul ţării, şi primeşte subvenţii la energie, în funcţie de venit. În România, primesc ajutor şi cei care nu au nevoie.

Dar asta se va schimba. Sigur că nu se va liberaliza piaţa de azi pe mâine, planul este pe cinci ani.

"Open-book" şi "turnaround" - noutăţile ofertei Transelectrica

Investitorii interesaţi de vânzarea pachetului de 15% din acţiunile "Transelectrica" pot subscrie atât prin consorţiului de intermediere, cât şi prin intermediul orcărui broker care tranzacţionează la BVB şi care a semnat un angajament de asumare a condiţiilor de derulare ale ofertei cu managerul de sindicat (n.r. BCR).

Metoda de subscriere "open-book" este una dintre noutăţile acestei oferte, orice persoană interesată putând să vadă volumul şi preţul subscrierilor înregistrate.

Tot o noutate sunt şi tranzacţiile "turnaround", anunţate de Depozitarul Central în luna februarie şi aprobate, înainte de începerea ofertei Transelectrica, de Banca Naţională a României şi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Prin tranzacţiile OTC "turnaround" brokerii cumpără acţiuni de pe Bursă, iar apoi le vând clienţilor în afara pieţei.

"Turnaround" este un caz particular de tranzacţie, în afara sistemelor de tranzacţionare, caracteristica acesteia fiind aceea că are, întotdeauna, o tranzacţie corespondentă în bursă.

Potrivit membrilor consorţiului de intermediere, aceste tranzacţii vor facilita accesul la instrumentele financiare româneşti pentru clienţii brokerilor internaţionali, care nu au cont deschis la un broker din ţara noastră.

"Am simplificat mult procedurile de subscriere".

"Faptul că trebuiau să vină cu banii din start, era un impediment foarte mare pentru fonduri".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb