ADVERTORIAL Tot ce trebuie să ştii atunci când vrei să sudezi - Sfaturi pentru începători

Companii / 6 februarie 2023

Tot ce trebuie să ştii atunci când vrei să sudezi - Sfaturi pentru începători

Sudarea poate fi o abilitate foarte utilă dacă eşti fanul proiectelor DIY sau lucrezi în domeniul bricolajului şi ai nevoie frecvent de metode de îmbinare a metalelor.  Tocmai de aceea este important să ştii care sunt echipamentele de care ai nevoie, dar şi ce tehnici de sudură poţi folosi, de ce consumabile ai nevoie şi cum să-ţi asiguri protecţia necesară în timpul procesului de sudură. 

De ce echipament ai nevoie pentru a începe să sudezi

Dacă ai decis să faci primii paşi în tainele sudurii, atunci este important să te pregăteşti din timp cu toate cele necesare acestui proces. Iată ce echipamente de sudură sunt necesare pentru începători:

Aparat de sudură

În primul rând ai nevoie de un aparat de sudură. Fiind începător este recomandat să începi cu un aparat de sudură MIG (Metal Inert Gas). Acesta este cel mai frecvent utilizat proces de sudare din lume. Majoritatea aparatelor de sudură de consum sunt aparate de sudură MIG şi poţi găsi cumpăra uşor un astfel de aparat de sudura de la Hyundai pe MatHaus.ro. Aici găseşti aparate de sudură la preţuri accesibile.

Aparatele de sudură MIG folosesc un "pistol" cu electrod de sârmă pentru a topi metalul şi a-l uni prin fuziune, împreună cu "gazul de protecţie" care ajută la protejarea integrităţii sudurii.  

Electrod de sârmă şi/sau gaz

Sudorii începători folosesc adesea un electrod de sârmă flux (denumit si fir sudura flux). Acest tip de sârmă conţine materiale care se transformă în gaz atunci când sunt încălzite, ecranând sârma electrodului şi asigurând o sudură de înaltă calitate.

Cu toate acestea, sârma flux tinde să ofere rezultate inferioare în comparaţie cu utilizarea sârmei solide cu gaz de protecţie. Există o mulţime de tipuri de gaz de protecţie care sunt destinate utilizării la sudarea anumitor metale. Heliul, argonul, dioxidul de carbon şi oxigenul sunt adesea amestecate împreună în amestecuri specifice pentru sudare.

Pentru sudarea universală, recomandăm utilizarea unui amestec 75/25 de argon şi CO2 împreună cu un electrod solid. Acesta poate fi utilizat pentru a suda aproape toate metalele, inclusiv oţelul moale şi metalele neferoase - şi oferă rezultate mai bune decât utilizarea electrozilor cu flux.  

Echipament de protecţie

Echipamentul de protecţie este un must pentru a te proteja de eventualele răni sau pericole la care eşti supus în timpul procesului de sudură. 

Polizor unghiular şi unelte conexe

Polizoarele unghiulare pot fi utilizate pentru a tăia prin metal, pentru a elimina imperfecţiunile dintr-o sudură şi pentru a pregăti metalul pentru sudură. Ar trebui să procuri mai multe discuri de tăiere, o roată cu lamelă şi discuri de şlefuit pentru a te asigura că ai tot ce-ţi trebuie pentru a pregăti metalul pentru sudură şi pentru a lustrui şi a finisa îmbinarea după ce metalul a fost sudat.

Cleşti de sudură şi magneţi de sudură

Cleştii de sudură pot fi utilizaţi pentru a ţine împreună piesele de lucru în timpul sudurii, dar şi pentru a îndepărta stropii de sudură după ce aceasta este finalizată.  Pe de altă parte, magneţii de sudură sunt utili dacă sudezi metale feroase care sunt magnetice. Aceştia pot fi utilizaţi pentru a menţine şi repoziţiona piesele de sudură rapid şi uşor.

Tehnici de bază în sudură, pentru începători

Există numeroase tehnici de sudură la care poţi apela, în funcţie de lucrarea pe care o efectuezi. Acestea sunt clasate în trei mari categorii: sudare prin topire, sudare solidă şi sudare prin lipire.

Sudarea prin topire

Sudarea prin topire este de mai multe tipuri:

1. Sudarea cu electrod invelit - sudare SEI

Cunoscută şi ca sudare manuală electrică, acest procedeu este simplu de utilizat şi nu necesită experienţă. În timpul procesului de sudare arcul electric se produce între electrodul care intră în contact cu metalul. Procesul de face prin atingere si retragere repetate. Piesele de sudură se topesc iar învelişul electrodului degajă un nor de fum care protejează sudura de atmosferă.

2. Sudarea cu electrod în mediu de gaz protector - sudarea MIG/MAG

Procesul este similar cu cel expus la punctul anterior, însă electrodul nu mai este învelit. Sudarea se desfăşoară într-un mediu de gaz protector, eliberat de aparatul de sudură. În funcţie de tipul de gaz folosit în mediul de sudare procedeul este de două tipuri: MIG si MAG. 

- sudare MIG - foloseşte gaze inerte ca argonul, heliul sau chiar un amestec argon-heliu

- sudare MAG - foloseşte gaze active ca dioxidul de carbon sau amestecuri de gaze inerte cu dioxid de carbon

Avantajele acestui tip de sudură este viteza de sudare ridicată, calitatea îmbunătăţită, emisiile de fum reduse şi tensiunile şi deformaţiile reduse.

3. Sudarea cu electrod nefuzibil WIG

Pentru acest procedeu se foloseşte un electrod neconsumabil din wolfram sau din tungsten. Acesta nu are şi rolul de material de adaos. Arcul electric topeşte capetele de sudare ale materialelor pe care doreşti să le îmbini. Această metodă se poate folosi pentru orice tip de metal.

4. Sudarea cu plasmă

Sudura cu plasmă reprezintă o variantă modernă a sudării WIG, diferenţa fiind dată de faptul că arcul electric este concentrat într-un punct, cu ajutorul unei strangulări mecanice sau electromagnetice, iar coloana de plasmă atinge temperaturi mult mai ridicate.

5. Sudarea cu flacără

Sudarea cu flacără foloseşte ca sursă termică reacţia chimică controlată a unui gaz combustibil în amestec cu oxigenul. Se produce o temperatură extrem de ridicată care provoacă topirea materialelor pe care vrei să le îmbini.

Sudarea în stare solidă

Sudarea în stare solidă este de patru tipuri:

1. Sudarea prin rezistenţă electrică

Procesul implică fixarea materialelor care trebuie sudate între doi electrozi care au şi rolul de a aplica presiunea necesară pentru îmbinarea lor. Curentul care traversează sistemul electric creează un punct de sudare pe suprafaţa de contact a celor două piese care sunt sudate.

2. Sudarea prin presiune la rece

Acest tip de sudură este un procedeu de îmbinare a metalelor în stare solidă, fără încălzirea componentelor. Sudarea se realizează prin aplicarea unei forţe continue de refulare. Materialele care trebuie îmbinate sunt deformate, deformare care trebuie apoi eliminată. Astfel se produce îmbinarea celor două piese prin suprapunere sau cap la cap.

3. Sudarea prin difuzie

Sudarea prin difuzie este realizată la o temperatură mai mică decât cea care permite topirea materialelor, iar presiunea la care sunt supuse nu permite deformarea vizibilă a acestora. Tehnica este folosită în special în industria aeronautică, în microtehnologie şi în optoelectronică.

4. Sudarea cu ultrasunete

Sudura cu ultrasunete este o altă tehnică recentă, inovativă, care foloseşte ultrasunetele pentru a îmbina două piese din metale diferite. Este un procedeu de sudura la rece, sudarea fiind făcută prin vibraţii de până la 1010 herţi în zonele de îmbinare.   

Sudura prin lipire

Procedura de sudură prin lipire implică folosirea unui aliaj care uneşte piesele metalice între ele. Acest tip de sudură este de două tipuri:

1. Lipirea moale (cositorire)

Se realizează la temperaturi mai mici, de până la 400oC şi este folosită pentru etanşare sau pentru lipirea materialelor care nu au nevoie de o rezistenţă mare.  Pentru realizarea acesteia se folosesc aliaje precum staniu sau plumb. 

2. Lipirea tare (brazarea)

Spre deosebire de lipirea moale, lipirea tare se efectuează la temperaturi mai înalte, de regulă de 850oC. În timpul procesului este folosită alama pentru a uni piesele între ele. Tehnica este utilizată în special pentru îmbinarea conductelor.

Importanţa siguranţei în timpul sudurii

Înainte de a suda, nu uita că cel mai important aspect este siguranţa personală. Acest lucru ar trebui să aibă cea mai mare prioritate pentru orice sudor, fie ca este începător sau avansat.

În primul rând, în momentul în care achiziţionezi un aparat de sudură de la producătorul Hyundai, indiferent de tipul acestuia, este important să consultaţi întotdeauna manualul de utilizare înainte de a-l folosi. Acordă toată atenţia necesară pentru a parcurge instrucţiunile de siguranţă furnizate de producătorul echipamentului.

De asemenea, este important să achiziţionezi un echipament adecvat de protecţie. Iată ce trebuie să ştii despre siguranţa în sudură.

Asigură-te că îţi protejezi întregul corp în timpul sudurii. Foloseşte îmbrăcăminte specială, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, cască de protecţie, mânuşi de protecţie şi ghete speciale. Iar dacă foloseşti sudarea cu gaze foloseşte un aparat de respirat, dacă eşti într-un spaţiu interior.

Trebuie să ştii că un echipament de siguranţă adecvat te va proteja împotriva razelor ultraviolete produse de aparatul de sudură, a căldurii, dar mai ales a scânteilor generate de arcul electric care îţi pot afecta pielea. Echipamentul ales trebuie sa fie ignifug, pentru a nu lua foc în momentul în care intră în contact cu scânteile produse de aparatul de sudură.

De asemenea este important să fii atent la mediul înconjurător, să nu existe în preajmă materiale inflamabile sau care pot lua foc. Cu atât mai mult dacă sudura se face în interior.

Sfaturi pentru întreţinerea şi depozitarea echipamentelor de sudură

Depozitarea uneltelor şi a echipamentelor de sudură este foarte importantă pentru menţinerea funcţionalităţii acestora şi pentru prelungirea duratei de viaţă a echipamentului. Depozitându-le corect, aparatele de sudură, accesoriile şi consumabilele pentru acestea vor fi la adăpost.

Dacă ai aparatul de sudură conectat la un curent alternativ sau continuu, deconectează întotdeauna orice conexiune şi asigură-te că toate întrerupătoarele de alimentare sunt oprite. Depozitează aparatul de sudură într-o zonă retrasă, unde nu poate fi lovit sau răsturnat accidental. De asemenea, camera în care este păstrat aparatul trebuie sa fie una bine aerisită şi uscată. Dacă ai copii asigură-te că uşa are încuietoare, pentru a preveni accidentele neplacute.

Atunci când depozitezi sârmele sau baghetele de sudură este important să le ţii într-o încăpere uscată. De asemenea, baghetele trebuie depozitate întotdeauna în poziţie verticală pentru a preveni deteriorarea lor şi afectarea ulterioară a calităţii şi siguranţei muncii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb