AEI: Deciziile populiste din trecut, cresc preţul la energie şi gaze

Dumitru Chisalita
Companii / 8 noiembrie 2024

AEI: Deciziile populiste din trecut, cresc preţul la energie şi gaze

Deciziile populiste luate de oameni numiţi politic în instituţii din sectorul energetic şi nu numai, urmează să ne coste foarte mult în viitor. Chiar dacă aceşti oamenii vor pleaca din aceste funcţii, în care sunt plătiţii cu sute de mii de euro anual, românii vor rămâne să platească deciziile lor eronate.

În anul 2020 se modifica legea energiei şi a gazelor cu scopul de a se realiza racordarea gratuită la reţelele de gaze naturale, a cărei consecinţă s-a văzut în anul 2024 când au crescut tarifele de transport cu peste 170% şi cele de distribuţie cu peste 100%. (detalii aici)

Anul acesta ANRE a refuzat recunoaşterea unor investiţii realizate de operatori, încălcând legislaţia existentă pe motivul "că ar creşte preţurile!!!". Dar această decizie populistă, va avea ca efect, după acţiunile din instanţă ale operatorilor, cel mai probabil creşterea tarifelor urmare a necesităţii recuperării acestor investiţiilor nerecunoscute, la care se vor adăuga alte costuri determinate de dobânzi şi alte accesorii.

Curtea Constituţională a decis pe data de 7 noiembrie 2024, că suprataxarea producătorilor de energie electrică, decisă prin OUG 27/2022, este neconstituţională. În opinia noastră Statul a încasat cca 27 miliarde lei în ultimii 2 ani (5,43 mld euro), la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă cca 3 mld lei (0,6 mld euro).

Curtea Constituţională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a aşa-numitei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacţii angro de vânzare la preţuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a ţării.

Conform deciziei CCR: ″În esenţă, Curtea a reţinut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuţiei la fondul de tranziţie energetică de către anumiţi producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituţie, şi dispoziţiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică şi libera iniţiativă, afectând concurenţa loială şi descurajând producţia de energie din surse regenerabile″

Această decizie a CCR din momentul publicării va produce efecte, în sensul în care "se taie" o importantă sursă de finaţare a bugetului şi a acoperirii subvenţiilor la gaze şi electricitate. Pe lângă faptul că furnizorii reclamă că mai este de achitat cca 2 miliarde de lei, subvenţii restante din anul 2023, începând din această toamnă creşterile de preţ de pe piaţa de gaze şi energie face necesară din nou plata de subvenţii la gaze şi energie pentru furnizori. Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenţii la gaze şi energie în următoarele 5 luni şi a celor istoricem după decizia Curţii?

Deschiderea unor procese în instanţă de către firmele din energie care au fost obligate să achite aceste supraimpozite ilegale (conform Curţii Constituţionale), probabil vor duce la necesitatea plăţii acestor sume, dar mai ales la necesitatea obţinerii resurselor necesare. Creşterea preţurilor la gaze şi energie este una din puţinele moduri de a obţine aceste fonduri.

Deciziile populiste de ieri, reprezintă cauza creşterii preţului de mâine.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb