Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa SA a înregistrat un trafic total (comercial şi necomercial) de 80.007 pasageri, în creştere cu 51% faţă de anul anterior, informează Agerpres.
În 2021, traficul total de pasageri a depăşit 53.000.
De asemenea, a fost înregistrat un număr de 9.871 mişcări aeronave (aterizări şi decolări), în creştere cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (9024 - valoare înregistrată în 2021), fapt datorat reluării treptate a traficului aerian după perioada pandemică şi numărului de frecvenţe regulate pe săptămână spre/dinspre Londra şi Istanbul pe tot timpul anului dar şi curselor operate pe perioada sezonului de vară pe ruta Constanţa - Cluj Napoca şi retur.
În anul 2022 au fost transportate 4.793 tone de marfă, în creştere cu 161% faţă de anul precedent (1.834 - valoare înregistrată în 2021).
În ceea ce priveşte traficul comercial de pasageri, valoarea înregistrată a fost de 66.472 pasageri rezultaţi din curse efectuate în regim regulat, charter şi aviaţie generală, observându-se o creştere de 41% faţă de anul trecut (47.096 - valoare înregistrată în 2021).
La sfârşitul lunii septembrie 2022 a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern "Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa pentru perioada 2022-2030".
"Programul vizează investiţii substanţiale pentru a moderniza infrastructura, pentru a adapta această infrastructură la noile tipuri de aeronave, atât civile cât şi militare, oferind facilităţi, capacităţi de alimentare, configuraţii de parcare, platforme şi servicii pentru noile generaţii de aeronave care vor utiliza Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, aeroport considerat strategic internaţional", se menţionează în comunicat.
O parte dintre obiective sunt deja în curs de implementare datorită programelor de dezvoltare aprobate anterior. Realizarea obiectivelor de investiţii aprobate prin Programul strategic conferă siguranţă în exploatare a infrastructurii aeroportuare, precum şi conformarea cu normele legislative europene.
"Implementarea Programului strategic va genera dezvoltarea de noi infrastructuri aeroportuare care vor conduce la oferirea unui nivel superior de servicii şi realizarea de capacităţi suplimentare, aducând beneficii atât pasagerilor şi companiilor aeriene, cât şi celorlalţi factori implicaţi, influenţaţi direct sau indirect de extinderea şi modernizarea A.I.M.K.C", se mai precizează în comunicat.