"Aerostar" Bacău şi "Textron" vor produce transportoare şi vehicule de securitate blindate

OVIDIU VRÂNCEANU,Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2010

"Aerostar" Bacău şi "Textron" vor produce transportoare şi vehicule de securitate blindate

Maşinile sunt destinate modernizării bazei materiale a Forţelor Terestre Române

Acţiunile "Aerostar" au decolat în perioada premergătoare anunţului

Compania americană "Tex-tron Marine & Land Systems" va produce în parteneriat cu Aerostar Bacău vehicule de securitate blindate (ASV) şi transportoare blindate (APC) destinate modernizării bazei materiale de care dispun Forţele Teres-tre Româ-ne, potrivit unui comunicat.

În cadrul parteneriatului, "Textron Marine & Land Systems", unitate operaţională a Textron Systems, divizie a Textron Inc., va furniza expertiza şi tehnologia, iar Aerostar va asigura producţia şi asamblarea vehiculelor militare.

"< Textron Marine & Land Systems > şi < Aerostar > SA au anunţat un acord prin care vor produce în parteneriat ASV-uri şi APC-uri care şi-au demonstrat deja valoarea în situaţii de conflict, în anticiparea cerinţelor de modernizare a capacităţii vehiculelor utilizate de Forţele Terestre Române de a asigura protecţia şi supravieţuirea ocupanţilor, dar şi mobilitatea", se arată în comunicatul amintit.

Americanii produc o familie de vehicule blindate pe roţi din care face parte şi ASV-ul M1117 Guardian, vehiculul M1200 Armored Knight aflat în dotarea Armatei SUA, şi un model de APC de lungime extinsă utilizat de mai multe ţări.

Din 2004, compania "Textron" a livrat peste 2.600 de vehicule militare blindate către armata americană şi către clienţi din alte state, majoritatea fiind utilizate în prezent în sprijinul misiunilor combatante din Irak şi Afganistan, se spune în comunicat.

Grigore Filip, preşedintele şi directorul general al "Aerostar" Bacău, a declarat, în comunicatul remis presei că "familia de vehicule blindate a < Textron Marine & Land Systems > cuprinde vehicule cu o mobilitate, adaptabilitate şi rată de supravieţuire ridicată. Capabilităţile şi capacităţile puternice de fabricaţie ale < Aerostar > din regiunea Bacău, împreună cu expertiza < Textron > în domeniul vehiculelor blindate, creează o resursă vastă, aerospaţială şi de apărare, pentru Forţele Armate Române, care au nevoie de vehicule blindate pe roţi care şi-au demonstrat deja abilităţile în situaţii de luptă, care sunt livrate la timp şi în limitele bugetului".

"Parteneriatul cu < Aerostar > ne permite să abordăm mai bine necesităţile forţelor terestre române, care luptă alături de trupele americane ca partener în cadrul Coaliţiei. < Aerostar > completează expertiza noastră în domeniul vehiculelor blindate şi corespunde standardelor ridicate de producţie. Împreună cu < Aerostar >, aşteptăm oportunitatea de a lucra cu Forţele Terestre Române pentru a moderniza vehiculele blindate, aducând în acelaşi timp locuri de muncă în România", a declarat şi vicepreşedintele "Textron" pentru strategie şi dezvoltarea afacerilor, Mark Savarese.

"Aerostar" Bacău este cel mai mare jucător de pe piaţa aeronautică locală, a cărui capitalizare la Bursă este de 134,7 milioane lei. Acţiunile "Aerostar" (simbol ARS) s-au apreciat cu peste 90%, de la începutul anului, ajungând la 1,18 lei/titlu. Unul dintre factorii care au alimentat creşterea acţiunilor ARS a fost anunţul companiei privind distribuirea întregului profit de anul trecut sub formă de dividende, oferind totodată cel mai mare randament dintre companiile de pe Bursă, de 7%.

Au fost interesaţi de IAR Ghimbav

Concernul american a dorit, la mijlocul anilor "90, să preia compania braşoveană Iar Ghimbav, dar contractul semnat în 1997 între Bell Helicopter şi Guvernul României nu a fost finalizat.

Perioada de valabilitate a contractului a fost prelungită în repetate rânduri, pentru că preluarea IAR Ghimbav de către americani era condiţionată de achiziţionarea de către Ministerul Apărării Naţionale a unui număr de elicoptere de atac produse în colaborare cu Bell, valoarea tranzacţiei depăşind două miliarde de dolari. În cele din urmă, din raţiuni financiare, statul român nu a luat o decizie finală în privinţa contractului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb