• Cheltuielile au crescut într-un ritm mai accelerat decât veniturile
• "Pentru industria de aviaţie există provocări legate de preţurile volatile, personalul calificat, lanţurile de aprovizionare şi inflaţia", conform companiei
Aerostar Bacău (ARS) a obţinut, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 61,1 milioane de lei, cu 17% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă veniturile din exploatare au urcat cu 21%, până la 394,3 milioane lei, conform rezultatelor publicate astăzi de companie, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"În primele nouă luni ale anului 2023 s-a identificat o redresare a traficului aerian iar incertitudinile economice nu au atenuat dorinţa de a călători, chiar dacă preţurile biletelor au crescut din cauza preţurilor la combustibil. Cu toate acestea, în continuare pentru industria de aviaţie există provocări în ceea ce priveşte preţurile volatile, personalul calificat, lanţurile de aprovizionare şi inflaţia. Creşterea costurilor de producţie cât şi inflaţia generală produc incertitudine asupra costurilor viitoare", se menţionează în raport.
Potrivit documentului, lanţul global de aprovizionare continuă să aibă impact asupra industriei prin deficitul de capacitate pe termen scurt şi deficienţe la livrare, cât şi schimbări impuse pentru a umple golurile cauzate de tensiunile geopolitice actuale şi de provocările experimentate în timpul pandemiei.
Pentru primele nouă luni ale anului, Aerostar a raportat cheltuieli de exploatare de 342,9 milioane lei, cu 34% peste cele din intervalul ianuarie-septembrie 2022. Cheltuielile materiale s-au ridicat la 166,8 milioane lei, cu 46% peste cele din primele nouă luni ale anului trecut, în vreme ce cheltuielile cu beneficiile angajaţilor au fost de 125,8 milioane lei, în creştere cu 19% pentru aceeaşi perioadă de raportare.
În aceste condiţii, compania a avut, în intervalul ianuarie-septembrie a acestui an, un profit din exploatare de 51,4 milioane lei, cu 28% sub cel din primele nouă luni ale anului trecut, rezultat la care s-a adăugat un profit din activitatea financiară de 16,4 milioane de lei.
La jumătatea anului, Aerostar Bacău, emitent a cărui evaluare bursieră se ridică la aproape 1,3 miliarde de lei, era deţinut în proporţie de 71,5% de Iarom Bucureşti, în timp ce Evergent Investments avea 15,2% din companie.