Afacerile OMV Petrom (SNP) pot fi afectate dacă licenţele de explorare, care vor expira în luna septembrie, nu vor fi înnoite de ANRM, iar birocraţia, corupţia şi modificările sistemului fiscal vor avea efecte negative asupra grupului austriac OMV, se arată într-un prospect al grupului, citat de Mediafax. "Activitatea Petrom poate fi afectată în sens negativ dacă licenţele de explorare nu sunt înnoite. Cele mai multe licenţe de explorare vor expira în luna septembrie. Înnoirea acestora este imperativă pentru Petrom", se arată în prospectul realizat de grupul aus-triac de petrol şi gaze OMV în vederea unei majorări de capital de până la 900 milioane euro.
În prospect se arată că după ce Petrom a ajuns la o înţelegere cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), subiectul a ajuns să fie discutat la nivel guvernamental, iar dacă licenţele nu vor fi înnoite sau înnoirea lor va fi întârziată sau vor fi emise în condiţii nefavorabile Petrom, afacerile companiei vor fi afectate.
În februarie 2010, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara că grupul va negocia cu Guvernul valoarea redevenţelor pe care compania le va plăti după 2014 pentru activităţile de exploatare a petrolului şi gazelor naturale.
Grupul mai este expus schimbărilor fiscale referitoare la redevenţe şi taxe aplicate ţiţeiului şi gazelor produse, având în vedere că regimul special de taxare impus la privatizare expiră în 2014. Potrivit contractului de privatizare al Petrom, compania va plăti, până în 2014, către bugetul de stat, redevenţe plafonate la un nivel redus.
În document se arată că, spre deosebire de standardele din ţările vest-europene, în România riscurile legislative, economice şi politice sunt mai mari, iar relaţiile dintre mediul privat şi Guvern pot fi deteriorate de ineficienţa birocratică, lipsa transparenţei şi corupţie.
"Birocraţia, corupţia, deficienţele sistemului legislativ, contracţia economică şi competenţele largi ale organismelor de audit pot avea efecte adverse asupra operaţiunilor grupului în România", se spune în pros-pect.
După Grecia şi Bulgaria, Româ-nia este percepută ca a treia cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană, arată OMV, citând un studiu al Transparency International pentru 2010.
"Întrucât licenţele de explorare ale Petrom au fost acordate înainte de privatizare, în baza faptului că era o companie petrolieră naţională, companiei s-ar putea să i se ceară să urmeze procedurile de achiziţii publice", potrivit documentului.
Astfel, dacă va trebui să respecte legislaţia privind achiziţiile publice, Petrom va suporta costuri mai mari şi profitabilitatea companiei va avea de suferit.
De asemenea, OMV se aşteaptă ca Petrom să primească în continuare, "din când în când", controale ale instituţiilor de verificare, pentru încălcarea regulilor sau pentru pretinse încălcări ale legilor şi reglementărilor. Grupul austriac OMV a preluat Petrom în 2004, în urma unui proces de privatizare.
• OMV se teme de boicoturi la adresa Petrom cauzate de preţul carburanţilor şi amenzi de la Concurenţă
Conducerea OMV analizează o serie de riscuri la adresa Perom, de la boicoturi cauzate de majorarea preţurilor sau noi litigii costisitoare cu foştii sau actualii salariaţi, la amenzi din partea Consiliului Concurenţei şi plecarea masivă a directorilor sau angajaţilor-cheie din companie. "Creşterile substanţiale de anul trecut ale preţului carburanţilor, cauzate în mare parte de majorarea taxelor, şi evoluţiile adverse ale preţurilor din perspectiva consumatorului au avut ca rezultat şi vor putea genera în viitor proteste şi boicoturi împotriva companiilor petroliere precum Petrom", se arată în prospectul realizat de grupul austriac de petrol şi gaze OMV în vederea unei majorări de capital de până la 900 milioane euro.
OMV mai spune la capitolul riscuri că, în urma proceselor cu foşti şi actuali salariaţi, compania Petrom ar putea fi nevoită să îi reangajeze sau să le achite compensaţii, a căror valoare nu poate fi estimată.
Compania arată că Petrom deja a plătit compensaţii către foşti proprietari de terenuri care au primit dreptul de a primi compensaţii pentru exproprierile din timpul regimului comunist.
În 2007 şi 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigii cu actuali şi foşti angajaţi în valoare totală de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).
Totodată, Petrom ar putea fi sancţionată în urma investigaţiei începută în 2005 de Consiliul Concurenţei în legătură cu o posibilă încălcare a reglementărilor pieţei de distribuţie a carburanţilor. Investigaţia începută în 2005 nu a fost încă finalizată.
"Acuzaţiile (Consiliului Concurenţei - n.r.) includ existenţa unor înţelegeri anticoncurenţiale între companiile petroliere referitoare la vâzări sau revânzări abuzive, fixarea preţurilor precum şi stabilirea unor pieţe şi teritorii de activitate", se arată în document.
Un alt factor care ar avea efecte negative asupra Petrom este reprezentat de plecarea unor directori şi angajaţi-cheie.
"Compania ar putea să nu reuşească să păstreze directorii sau angajaţii cheie şi să atragă noi salariaţi calificaţi", potrivit prospectului.
OMV ia în calcul, de asemenea, riscul potenţial ca Guvernul să nu îşi respecte obligaţiile de decontare a unor cheltuieli cu decontaminarea solului, asumate în 2004 la privatizarea Petrom.
OMV precizează că Guvernul nu a achitat nimic din totalul de 577 milioane de euro pe care ar trebui să îi plătească în contul lucrărilor de decontaminare a solului şi a ecologizărilor derulate de Petrom.
"Până acum, statul român nu a plătit sumele solicitate. Procedurile de rambursare a acestor sume sunt în derulare, dar recuperarea acestora nu poate fi garantată", potrivit prospectului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2011, 00:55)
Ce mizerabili pot fi austriecii astia.Daca nu olerau coruptia cind au cumparat PETROM, de ce nu au platit pretul corect pentru el? Iar aceasta "mare doamna a (sh)mangalului romanesc va negocia la singe pastrarea acelorasi redevente si a bonusurilor ei. asta nu e muma lu' Valentin Ionescu cunva? Ca si V. Down. Ionescu to iobag la austrieci e? Ca machidon sigur nu e.Altfel l-ar fi dat el afara pe Farmache. Asa, mai are putin din contract. Si o sa plece cu lobotomizatii lui tepes cu tot. Sa foreze pentru petrom . In republica Marmachistam-Ankutzistan.