Afacerile şi profitul companiei "GE Healthcare" România s-au menţinut

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 9 martie 2010

GE Healthcare România negociază cu mai mulţi operatori privaţi europeni care doresc să intre pe piaţa din România.

Afacerile şi profitul furnizorului de echipamente medicale GE Healthcare România, parte a General Electric, s-au menţinut anul trecut la nivelul din 2008, de 42,5 milioane de lei şi 1,3 milioane de lei, iar pentru 2010 vizează rezultate similare, pe fondul diversificării portofoliului şi atragerii de noi proiecte.

Radu Gorduza-Lupu, zone manager GE Healthcare pentru România & Moldova, a declarat, citat de Mediafax: "Anul trecut, cifra de afaceri şi profitul în monedă naţională s-au păstrat la valorile din 2008, dar a fost un mare succes că nu am înregistrat un declin, în condiţiile în care piaţa de echipamente medicale a căzut la jumătate. (...) Pentru acest an rămân rezervat în ceea ce priveşte o creştere. Aş fi foarte fericit dacă ne-am consolida ceea am câştigat în 2009 şi ne-am îmbunătăţi portofoliul. Obiectivul nostru este să ne diversificăm portofoliul, în contextul aceloraşi cifre, şi începem să ne uităm după proiecte publice locale. Pe segmentul privat vrem să ajutăm consolidarea jucătorilor din piaţă şi să aducem operatori externi".

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2008, General Electric Medical Systems România a avut o cifră de afaceri de 42,5 milioane lei şi un profit net de 1,3 milioane lei.

Reprezentantul GE Healthcare a explicat că, pe lângă reprezentanţa din România, General Electric are parteneri comerciali, distribuitori şi dealeri pe diferite grupe de produse şi arii geografice, astfel că, în 2008, vânzările totale de echipamente medicale ale grupului american pe piaţa locală s-au ridicat la peste 20 milioane euro.

"GE acoperă prin portofoliul deţinut circa 70% din nevoile actuale ale unui spital, dar reprezentanţa locală nu are forţa necesară de vânzare directă, astfel că există o serie de parteneriate locale pentru comercializarea echipamentelor medicale", a explicat Gorduza-Lupu.

În ceea ce priveşte achiziţiile publice de echipamente, Gorduza-Lupu a afirmat că, în ultimii doi ani, nu au fost licitaţii importante la nivel central, însă, în condiţiile în care sectorul public va fi descentralizat, există potenţial de creştere, autorităţile locale având astfel posibilitatea de a face investiţii în funcţie de nevoi.

"Segmentul public pe partea achiziţiilor de echipamente medicale este lipsit de liniaritate. În 2009 achiziţiile publice au fost sub 5% din portofoliul nostru, foarte slab faţă de 2007 când s-a ajuns la o pondere de 30- 40%. Dacă se vor face parteneriate public-private, cum au anunţat autorităţile, este posibil să existe şi fonduri pentru alte achiziţii. (...) Dacă se va face şi descentralizarea, anunţată de aproape doi ani, se dă posibilitatea autorităţilor locale pentru a face achiziţii. Anul trecut au fost câteva solicitări de la consiliile locale, inclusiv la nivelul Bucureştiului, prin primăriile de sector. S-au găsit soluţii financiare la nivel local şi au fost spitale orăşeneşti sau chiar judeţene care au beneficiat de achiziţii de strictă necesitate, care nu au mai ţinut de Ministerul Sănătăţii", a arătat reprezentantul companiei.

Serviciile medicale private au fost principalul motor al afacerilor GE Healthcare, compania vizând diversificarea portofoliului adresat operatorilor privaţi.

GE Healthcare România negociază cu mai mulţi operatori privaţi europeni care doresc să intre pe piaţa din România. "Anual, sunt peste 20 de operatori care vor să cumpere în România şi să intre pe piaţă, există în continuare apetit. Noi suntem deja în tratative cu câţiva operatori care vor să deschidă centre medicale în România", a declarat Gorduza-Lupu.

El a apreciat că furnizorii de servicii medicale private se confruntă în continuare cu reticenţa instituţiilor bancare în finanţarea unor proiecte.

"Acum, la nivelul lunii martie, nu este nicio modificare faţă de martie 2009. Ba chiar se cer de către instituţiile de creditare de două ori mai mult garanţii şi hârtii, sunt de zece ori mai precaute faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă ca piaţa nu se relaxează", a explicat oficialul companiei.

Revigorare a pieţei de echipamente medicale, în a doua jumătate a anului

Gorduza-Lupu speră ca în a doua jumătate a anului piaţa de echipamente medicale să se revigoreze, după ce a început anul 2010 în scădere.

"Piaţa este în scădere în continuare şi sper ca în partea a doua a anului să asistăm la revigorarea de care vorbeam la finele anului trecut. În plus, dacă nu se produce o reajustare a alocărilor din sănătate, în condiţiile în care bugetul este aproape 60% din valoarea de anul trecut, în partea a doua a anului va fi o criză majoră", a explicat zone-managerul GE Healthcare România.

La finele anului trecut, General Electric a înfiinţat un fond cu plasamente în acţiuni, denumit Healthymagination, care va beneficia de 250 milioane de dolari pentru investiţii în companii furnizoare de tehnologii medicale la nivel global, inclusiv în România.

Potrivit reprezentantului GE Healthcare Româ-nia, până în prezent, nu a fost primit niciun proiect din partea producătorilor de echipamente sau furnizorilor de servicii medicale români.

"Cred că firmele au fost mai preocupate de supravieţuire, ca şi business. Operatorii de servicii au fost orientaţi, în 2009, către supravieţuire şi consolidare, problema pricipală a fost legată de lichidităţi, astfel că s-au gândit mai puţin la partea de < return on investment >. În România, nu cred că există cercetare pe partea de echipamente hi-tech, dar dacă sunt, noi aşteptăm proiecte din partea lor", a conchis Gorduza-Lupu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb