Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a propus partidelor politice înfiinţarea unui scut fiscal pentru companiile care activează în domeniile cu probleme ale economiei naţionale şi nu numai.
Potrivit secretarului general al AOAR, Cristian Pârvan, scutul fiscal constă într-un set de măsuri care asigură o proporţie echitabilă între profitul unei companii şi nivelul de taxe şi impozite percepute de către stat.
Cristian Pârvan a explicat: "Scutul fiscal îşi propune să clarifice dacă societatea este echitabilă pentru mediul de afaceri. Prin intermediul acestui scut putem verifică toate taxele şi impozitele aplicate unui domeniu, precum şi cât le mai rămâne oamenilor de afaceri din profit. Dacă profitul este sub nivelul de impozitare este evident că acel domeniu economic este părăsit. Tocmai acest lucru vrem să-l prevenim şi am luat legătură cu partidele politice să includă în programele de guvernare şi acest aspect. Din păcate sunt anumite afaceri pe care nu mai merită să le faci în România. Un exemplu elocvent îl constituie problemele din industria textilă".
Reprezentantul AOAR a adăugat că de protecţia scutului fiscal vor beneficia toate cele 32 de domenii de activitate ale economiei, evitându-se, astfel, potenţiale dezechilibre între sectoare.
În plus, companiile care părăsesc domeniile cu probleme, unde fiscalitatea este ridicată, ar putea fi oprite, a apreciat Pârvan.
Potrivit AOAR, două partide politice şi-au dat deja acordul pentru includerea scutului fiscal în programele de guvernare viitoare.
Cristian Pârvan a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că oamenii de afaceri sunt extrem de nemulţumiţi de registrul fiscal.
În cadrul evenimentului, oamenii de afaceri au discutat şi despre impactul crizei financiare internaţională asupra economiei ţării noastre.
Reprezentanţii mediului de afaceri au criticat punctul de vedere al premierului Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia, România nu este afectată de criza financiară internaţională.
Monica Tatoiu, membră a AOAR, a declarat că este ilogic să susţii că economia românească nu este influenţată de criza financiară internaţională.
Monica Tatoiu a apreciat că sectoarele cele mai afectate de criza financiară internaţională sunt cel imobiliar şi cel al construcţiilor.
"Criza financiară a afectat, la noi în ţară, tot ce este legat de domeniul imobiliar", a declarat Tatoiu, care a precizat că, pe aceste sectoare, "cifra de afaceri a scăzut mult".
La rândul său, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru a declarat că sunt dezvoltatori imobiliari care au oferit finanţare de 20% din fonduri proprii şi aleargă "disperaţi" din bancă în bancă să se refinanţeze.
"După ce au avut suficiente probleme cu forţa de muncă, constructorii sunt prinşi că le cresc costurile, iar angajamentele sunt fixe", a mai spus Pogonaru, care a apreciat că piaţa imobiliară autohtonă se confruntă, deja, cu o nouă problemă: vânzările la apartamentele super-lux şi cererea pentru imobilele din zonele periferice au scăzut.
"Sectoarele din economia noastră care au contribuit la creşterea PIB-ului sunt sectoare care au nevoie de finanţare, iar finanţarea se obţine de la băncile din ţară, care la rândul lor apelează la fondurile băncilor mamă din străinătate, afectate de criză", mai explică Tatoiu.
Totodată, Constantin Boştină, co-vecepreşedinte al AOAR, a adăugat că jumătate din PIB-ul ţării este dat de servicii şi construcţii, două sectoare care au nevoie de finanţare.
"Pentru a rămâne competitivă, România trebuie să-şi menţină un ritm de creştere al economiei de 4% peste media UE", a conchis Boştină.